verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Recenzion: Bashkë me “Besën” dështuan edhe ato subjekte që mbështetën atë

on 29 - 06 - 2015       

Fotografitë janë gjithashtu mjet që përdor gazetaria për të përcjellë informacione. Profesionale është që ato të kenë tekst shoqërues i cili shpjegon zhvillimin e kapur në fotografi.
Fotografia dhe teksti të cilit i bëhet recension tenton të sugjerojë se si publiku duhet ta shohë ngjarjen. Parimet profesionale të gazetarisë thonë se publiku vet nxjerr përfundimin nga materialet e gazetarëve.

lajmi   AKTUALELinku deri te artikulli origjinal: Recenzion: Bashkë me “Besën” dështuan edhe ato subjekte që mbështetën atë

Data dhe koha e publikimit: 13.06.2015

Data e recensionit: 16.06.2015

Recensues: Adrian Kerimi

Fotografia dhe teksti shoqërues, i cili nuk konsiderohet si lajm sepse nuk përmbush elementet që duhet të ketë ai, përcjell tek publiku pamje nga protesta e 13 qershorit e organizuar nga Lëvizja “Besa”.

Bashkë me fotografinë është dhe ky tekst:  “Se ka dështuar totalishtë lëvizja Besa tanimë nga kjo nuk ka asnjë dyshim, por bashkë me këtë kanë dështuar edhe ato subjekte të cilat kanë përkrah atë”.

“Nga kjo foto shihet qartë se lëvizjen “Besa” nuk e kanë përkrah me shumë se 1 mijë persona të cilët kanë ardhë nga gjitha vendet”.

Teksti nuk synon të jetë objektiv, por qartazi sugjeron që publiku duhet ta shohë protestën si “dështim”. Nga ana tjetër teksti i shkurtër sugjeron se “kanë dështuar” edhe të tjerët që kanë mbështetur protestën duke shprehur njëanshmëri, kundër protestës.
Nga teksti i shkurtër gjithashtu dëshirohet të sugjerohet që publiku të shohë këtë foto edhe si argument për numrin e pjesëmarrësve në protestë por edhe për prejardhjen gjeografike të protestuesve, duke dashur të minimizojë efektet e protestës.

Informimi i publikut bëhet edhe përmes fotografive, por është profesionale që ato të shfaqen realitetin dhe jo të kapura nga kënde ose distanca të ndryshme me çka tentojnë të sugjerojnë njëanshmëri.

 


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

nuk ka fakte

Nuk ka deklarata

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

nuk ka burime të evidentuara

anonime

Nuk i referohet burimeve

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

Nuk është lajm

informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

Nuk e paraqet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

informata të rrejshme

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

nuk mund të përcaktohet

nuk është theksuar autori

infoVistinitostTITLE QUALITY

nuk informon

jokreativ

senzacionalist

Titulli shpreh qëndrimin e redaksisë

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

Amatore

joadekuate

manipulon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk nxit dhunë

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

i palexueshëm

nuk aplikohet

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

Abonohuni për lajmet më të reja