verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Recenzion: “Ermira me Xhevatin bisedon, Talati Aco Shopovin lexon?”

on 6 - 07 - 2015       

Almakos - Ermira me Xhevatin bisedon, Talati Aco Shopovin lexon

Në gjuhën e medias, lajme të këtilla cilësohen si pseudolajme dhe i referohen një ngjarje që realisht nuk ka asnjë peshë por media i kushton rëndësi / hapësirë mediatike.

Në rastin në fjalë, gazetari fillon duke komentuar fotografinë dhe vazhdon duke hamendësuar se me çfarë merret personi i tretë (Talat Xheferri) i cili duket shumë pak në fotografi. Hamendësimet janë pikëpamje personale të gazetarit të cilat nuk janë në interes të publikut andaj nuk duhen pasqyruar në lajm.

Almakos - Ermira me Xhevatin bisedon, Talati Aco Shopovin lexon?Linku për te artikulli origjinal: “Ermira me Xhevatin bisedon, talati Aco Shopovin lexon?”

Data dhe koha e botimit: 02.07.2015

Data e recenzionit: 03.07.2015

Recenzent: Fatlume Dervishi

Skena që është kapur nga aparati fotografik dhe në këtë rast është përdorur si fotolajm, është një skenë që në parim nuk ka asgjë të jashtzakonshme por është përdorur nga media si “karrem” për të transferuar më pas vëmendjen në një çështje komplet tjetër.

“… nëpër kuloaret Kuvendit flitet se Xhaferi kohën e fundit ka filluar gjithnjë e më tepër të lexojë sërish poezitë e Aco Shopovit, sepse në kuadër të strategjisë për “armiqësim të koordinuar” mes BDI-së dhe VMRO-DPMNE-së, së shpejti pritet të kthehet në Kuvend propozim ligji për “branitellat”.

Gazetari në formë indirekte i referohet ngjarjes së para tre viteve kur në një takim në të cilin po debatohej për ligjin për “branitellat”, Talat Xhaferri, në shenjë proteste recitoi ca vargje të poezisë “Në heshtje” të poetit Aco Shopov. (koha.net)

Edhe një lexues i thjeshtë mund ta kuptojë se gazetari nuk ka arritur të bëjë lidhjen mes dy çështjeve që trajton lajmi, mes asaj që shihet në foto dhe asaj që paragjykon gazetari dhe si i tillë ky mund të konsiderohet si një lajm tendencioz.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

nuk ka fakte

Nuk ka deklarata

Nuk ka deklarata

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

nuk ka burime të evidentuara

jozyrtare

Nuk ka burime

nuk ka burime

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të konstatohet

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

vepër origjinale

nuk është theksuar burimi

infoVistinitostTITLE QUALITY

nuk informon

jokreativ

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

joadekuate

manipulon

është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

shprehje të u rrejtjes

nuk nxit dhunë

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

mesatarisht i lexueshëm

nuk aplikohet

nuk ka linke kontekstuale

i parregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja