verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Recenzion: Psikologët thonë se Naser Eshtrefi ka qenë i vetëdijshëm në vrasjen e Angell Petkovskit

on 30 - 06 - 2015       

Çdo artikull gazetarie gjithmonë do të duhet të përmbajë dy ose më shumë palë që përfshihen në një ngjarje që raportohet.
Teksti të cilit i bihet recension nuk e ka të përfshirë këtë parim. Në këtë rast bëhet fjalë për raportimin mbi një gjykim ku në tekst përcillen vetëm deklaratat ndaj të akuzuarit, por jo edhe ato të mbrojtjes.

 

AKTUALELinku deri te artikulli origjinal: Recenzion: Psikologët thonë se Naser Eshtrefi ka qenë i vetëdijshëm në vrasjen e Angell Petkovskit

Data dhe koha e publikimit: 08.06.2015

Data e recensionit: 12.06.2015

Recensues: Adrian Kerimi

Lajmi i botuar ka të bëjë me gjykimin e Naser Eshtresfit, i cili akuzohet për vrasje në një nga incidentet që shkaktuan tensione ndëretnike në lagjen “Gjorçe Petrov” në Shkup. Lajmi në fjalë përmban vetëm qëndrimet nga pala akuzuese.

 “Deklarata e psikologut që sot në Gjykatën Shkupi i dha mendimin e tij, thotë se 19 vjeçari Naser Eshtrefi ka qenë i vetëdijshëm për veprën që e ka bërë, gjegjësisht vrasjen e 18 vjeçarit Angell Petkovski”.

Apo dhe vlerësimi tjetër: “Në ekspertizën e dytë gjithashtu sipas tyre është vërtetuar se Eshtrefi ka qenë, sipas tyre, i vetëdijshëm për ngjarjen dhe për veprën”.

Lajme të tilla ku ka qëndrime vetëm të njërës anë, dhe sidomos në procese gjyqësore me interes të konsiderueshëm në publik, duhet gjithmonë të përmbajnë edhe qëndrimet e palës tjetër, qoftë edhe nëse janë thënë me herët. Duke bërë kështu nuk lihet asnjë hapësirë për të sugjeruar njëanshmëri.

Lajmi në fjalë ka interes të madh sepse incidenti i shkaktuar ku humbi jetën një i ri maqedonas, Angell Petkobski nga i akuzuari shqiptar Naser Eshtrefi më pas nxiti protesta të dhunshme ne lagjen “Gjorçe Petrov”, si pasojë e të cilave u shkatërruan dhe u dogjën prona kryesisht shqiptare në një prej ngjarjeve më të tensionuara ndër etnike në vitet e fundit.

Në tekstin në fjalë kësaj ngjarje i referohet vetëm një fjali: “Vrasja ka ndodhur vitin e shkuar më 19 maj”, pa dhënë detaje të mëtejshme.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

nuk ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e deklaratave

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

nuk ka burime të evidentuara

jozyrtare

Nuk citon burime

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

Aspak

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

informata të rrejshme

mban anën e një pale

anshmëri tjetër

infoVistinitostCOMMENTING

Nxitë reagime

infoVistinitostPLAGIARISM

nuk mund të përcaktohet

nuk është theksuar autori, nuk është theksuar burimi

infoVistinitostTITLE QUALITY

nuk informon

jokreativ

senzacionalist

Pjesërisht

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

Fotografi që nuk ndërlidhet me tekstin

joadekuate

Është vendosur kot

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

shprehje të u rrejtjes

Nuk mund të përcaktohet

nxit dhunë

diskriminon

diskriminim nacional, diskriminim social,

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

i lexueshëm

nuk aplikohet

ka linke kontekstuale

i rregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja