verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Recenzion: Ziadin Skopsko Sela me alkohol në tavolinë për Ramazan (FOTO)

on 8 - 07 - 2015       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

Gazetarët duhet të respektojnë bindjet e individëve që bëhen objekt i tyre profesional, kështu i mëson kodi etik i gazetarisë. Liria për tu shprehur shtrihet deri aty ku fillon liria e dikujt tjetër. Përkatësia fetare është bindje personale, prandaj është çështje personale se sa je praktikant i besimit të cilit i përket dhe në asnjë mënyrë kjo bindje që garantohet me ligj nuk duhet të jetë objekt i denigrimit të një personi.

 

download (8)Linku deri te artikulli origjinal:Ziadin Skopsko Sela me alkohol në tavolinë për Ramazan (FOTO)

Data dhe koha e publikimit: 05.07.2015

Data e recenzionit: 06. 07. 2015

Recenzent: Xhenis Sulimani

 

E rëndësishme për lexuesin është lajmi që përmban informacion të rëndësishëm për interesin publik. Lajmi që po e recenzojmë nuk është në interes të publikut dhe mund të interpretohet si tendencioz.

“Në rrjetin social Facebook po qarkullojnë foto nga dreka e djeshme e kryetarit të Strugës Ziadin Sela me shqiptarin ortodoks Branko Manojllovski bashkë me disa njerëz të tjerë. Komentet e shumta në Facebook kanë të bëjnë me faktin që dreka u shtrua në mes të muajit të shenjtë të agjërimit dhe siç shihet në foto, drekuesit konsumojnë alkool.”

Parësore për lexuesin do të ishte rëndësia e këtij takimi mes Manojllovskit dhe Selës dhe çfarë kanë biseduar e jo se çfarë dhe si drekuan. Opinioni dëshiron të dijë informacione që përbëjnë interes publik, e këtë duhet t’ia sigurojë gazetari.

Për personat publik gjithmonë ka interes edhe për veprimet dhe bindjet e tyre private, por këto nuk mund të përdoren si bazë për denigrim, aq më tepër jo bindjeve fetare të cilat mbrohen me ligj dhe kushtetutë.

Neni 16 i kushtetutës të Republikës së Maqedonisë thotë se “Garantohet liria e bindjes, ndërgjegjes, mendimit dhe e shprehjes publike të mendimit”.

 


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e deklaratave

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

jozyrtare

jorelevante

1 burim

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

nuk mund të përcaktohet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

informata të rrejshme

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të ndara nga faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

vepër origjinale

është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

manipulon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

shprehje të u rrejtjes

shprehje të urrejtjes

nuk nxit dhunë

diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

mesatarisht i lexueshëm

nuk aplikohet

nuk ka linke kontekstuale

i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja