verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Shërbim për verifikim të fakteve në media

Projekt i USAID-it për forcimin e mediumeve në Maqedoni
USAID Logo

Ribotimet e teksteve pa verifikime nuk janë profesionale

on 27 - 08 - 2015       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: MaqedonishtKu je be o Hoxho    Drejtimi.com   Portal Informativ

[Recension: Ku je be o Hoxho!]

Teksti që po recensohet është në fakt formë e shkurtër e tekstit origjinal, të botuar në një portal në gjuhën maqedonase.  Edhe pse në versionin origjinal nuk prezantohet asnjë dëshmi për akuzat dhe indikacionet që bëhen, autori ka vendosur që teksti është i vlefshëm për përkthim dhe ritransmetim, duke mos tentuar të verifikohen tezat e shtruara në tekst.

Ku je be o Hoxho    Drejtimi.com   Portal InformativLinku deri te artikulli origjinal: Ku je be o Hoxho!

Data dhe koha e publikimit:
20.08.2015

Data e recensionit: 21.08.2015

Recensues: Benjamin Arifi

Sipas rregullave profesionale gazetareske, transmetuesi i këtij teksti duhej të kontaktonte dhe përfshinte në tekst të paktën 4 palë, përpara ribotimit në gjuhën shqipe.

E para, ai nuk e ka kontaktuar Bashkësinë Fetari Islame, drejt së cilës drejtohen akuzat kryesisht.

E dyta, nuk janë kontaktuar 2 personat të cilët gjoja kanë zhvilluar bisedën e transkriptuar;

E fundit, nuk është kontaktuar as autori i tekstit origjinal në gjuhën maqedonase, për tu konsultuar për burimin dhe vërtetësinë e bisedës së transkriptuar.

Teksti kryesisht tenton të dëshmojë lidhjen mes pushtetit (në rastin konkret mes një funksionari në prokurorinë publike) dhe Bashkësisë Fetare Islame. Megjithatë, autori nuk i sjellë lexuesit asnjë argument relevant për të dëshmuar këtë lidhje, përveç një bisede të publikuar që i mvishet funksionarëve në fjalë.

Vërtetësia e bisedës së publikuar nuk është dëshmuar në asnjë mënyrë. Biseda thjesht është shkruar në tekst, por nuk ka asnjë informacion se në çfarë mënyre është zhvilluar, si ka mbërritur në redaksi dhe nëse redaksia posedon çfarëdo lloj dëshmie për vërtetësinë e saj.

Gazetari duhet të përmbahet nga ribotimi i teksteve pa fakte dhe me mungesë relevance. Edhe nëse vendos të ribotojë tekstet e mediave të tjera, duhet zhvilluar procesi i konfirmimit të informacioneve të botuara, duke kontaktuar të gjitha palët e përfshira në tekstin origjinal.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

nuk ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

jozyrtare, anonime

jorelevante

1 burim

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

pjesërisht e paraqet të vërtetën

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

kopje të pjesshme

është theksuar burimi pa link

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

nuk informon

jokreativ

senzacionalist

adekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

mesatarisht i lexueshëm

nuk aplikohet

ka linke kontekstuale

i rregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonohuni për lajmet më të reja