verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Rreth e përqark, që të thuhet se opozita nuk bën

on 5 - 10 - 2015       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

Соросовите-медиуми-манипулираат-Денешен-весник1-crop-resize

[Recension: Mediat e Sorosit manipulojnë me letër të hapur të cilën askush nuk e ka parë]

Në shikim të parë kemi tekst që ka për qëllim etiketimin e mediave në stilin e komunikatës partiake të partisë në pushtet. Shqyrtimi i detajuar i tekstit e vërteton këtë përshtypje të krijuar nga titulli komentues. Gjëja e vetme që mund të kalojë si komponentë gazetareske janë të ashtuquajtura informatat “bekgraund” ose teknike, mirëpo edhe ato shfrytëzohen për të realizuar një spin të njëanshëm.
Соросовите медиуми манипулираат со „отворено“ писмо кое никој не го видел   Денешен весник

Linku deri te artikulli origjinal: Mediat e Sorosit manipulojnë me letër të hapur të cilën askush nuk e ka parë

Data dhe koha e publikimit: 27.09.2015

Data e recensionit: 29.09.2015

Recensues: Аleksandar Peshev

Elementi i vetëm gazetaresk në këtë publikim janë disa rreshtat e para. Me të drejtë autori parashtron një pyetje shumë solide: nëse bëhet fjalë për letër të hapur, atëherë pse ajo nuk është në dispozicion publik. E nëse aq shumë u përmbahemi standardeve profesionale për raportim të detajuar, ia vlen të pyetet media se a e kanë kontaktuar prokurorin special publik për ta konfirmuar letrën para se të konstatoht se nuk ka konfirmim? Si do që të jetë, ky detal teknik është problemi më i vogël në tekst, i cili vazhdon me elemente komentuese që janë karakteristike për komunikatë partiake, e jo për tekst gazetaresk.

“Fakti që mediat opozitare të financuara nga Sorosi e morën lajmin, e janë të njohura për qëndrimin spekulativ dhe manipulimin e hapur, si dhe për gënjeshtrat brutale dhe të ulëta të cilat i publikojnë në numër gjithnjë e më të madh, tregon se bëhet fjalë për një gënjeshtër tjetër që ka për qëllim shtrembërimin e të vërtetës dhe krijimin e pasqyrës së rrejshme.”

Prandaj, parashtrohet pyetja se kush e ka vërtetuar faktin e këtillë? Partia në pushtet e cila e ka merak ta përdorë etiketën “sorosoide”? Ose vetë autori i cili në tekst qartë tregon anshmëri politike? Anshmëria evidente e zgjeron tekstin kah temat tjera, me çka vërtetohet se qëllimi i autorit anonim nuk është të informojë për letrën që është premtuar në titull, por t’i nxijë mediat e përmendura. Kështu, nga letra e mbrojtësve shkojnë kah numri i të punësuarve në administratë, e pastaj kah sjellja e ministrit Todorov në negociatat e marrëveshjes së Përzhinos. Shpërndarja e këtillë e fokusit ka për qëllim realizimin e spinit përfundimtar të publikimit:

“Është e qartë se LSDM-ja nuk di mënyrë tjetër për ta tërhequr vëmendjen e publikut, prandaj me porositë e këtilla bëhet defokusimi nga problemet e vërteta në partinë e tyre.”

Paragrafi i fundit është vërtetim përfundimtar për anshmërinë politike të tekstit, që ka për qëllim diskreditimin e mediave të caktuara, ndërsa spini e defokuson tekstin nga problemi fillestar që ka për qëllim – t’i nxijë kundërshtarët politikë.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

nuk ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

nuk mund të përcaktohet

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

nuk ka informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

nuk mund të përcaktohet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

informata të rrejshme

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të ndara nga faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

nuk mund të përcaktohet

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

manipulon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

nuk ka elemente multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja