verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Senzacion nga një informatë e parëndësishme

on 4 - 10 - 2016       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

press-24

[Recension: Çfarë skene në transportin e qytetit – qytetarët nuk besonin kush ishte ulur pranë tyre]

Теksti që e recensojmë nuk përmban asnjë informate thelbësore. Qëllimisht është vënë titull që të tërheqë lexueshmëri më të madhe dhe me këtë të mblidhen sa më shumë klikime.

kakva-scena-vo-gradskiot-prevoz-gragjanite-ne-veruvaa-koj-sedeshe-do-niv-press24Linku deri te artikulli origjinalÇfarë skene në transportin e qytetit – qytetarët nuk besonin kush ishte ulur pranë tyre

Data dhe koha e publikimit: 30.09.2016

Data e recensionit: 03.10.2016

Recensuese: Аna Anastasovska

PA LAJM THELBËSOR

Kur do ta shihni titullin e artikullit: “Çfarë skene në transportin e qytetit – qytetarët nuk besonin kush ishte ulur pranë tyre”, sigurisht do të mendoni se bëhet fjalë për ndonjë person të njohur dhe do t’u tërheqë ta hapni tekstin, që të shihni se për cilin yll bëhet fjalë.

Dhe atëherë do të dëshpëroheni.

“Megjithatë, kësaj radhe, bashkëudhëtare e tyre ka qenë një person i njohur të cilën e vërejtur të gjithë. Jo vetëm se ka bërë ndonjë gjë të veçantë, por thjesht se e gjithë Serbia e njeh atë”.

Fotografia që është përdorur në tekst nuk le ndonjë përshtypje se qytetarët bashkëudhëtarë të personit të njohur kanë qenë të befasuar dhe të entuziazmuar nga prezenca e saj.

Pasatj, akoma nuk është e qartë se për kë bëhet fjalë, për shkak se në Maqedoni vështirë se dikush e njeh këtë njeri.

Identitti i saj zbulohet në fund të tekstit.

“Në qoftë se nuk e njihni, bëhet fjalë për mjeken nga Serbia, Nada Macura”.

Në qoftë se akoma nuk e njihni, atëherë kërkoni në Google dhe do ta shihni se kush është!

Ky tekst ka për qëllim të tërheqë vëmendje me titullin bombastik, e në thelb nuk përmban informatë që është me interes publik në Maqedoni. Lajmi, me siguri, është marrë nga ndonjë medie serbe, mirëpo burimi nuk është theksuar.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

anonime

jorelevante

1 burim

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

:

:

nuk ka informata të rrejshme

anshmëri komerciale

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

nuk mund të përcaktohet

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

nuk informon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

i paqartë

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

informon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

mesatarisht i lexueshëm

nuk ka elemente multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja