verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Shaka e nxjerrë nga konteksti

on 23 - 02 - 2017       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

 

vecer

[Recension: Në rrugën e Bihaqit gjendet qendra e re e shqiptarëve, e jo në Reçicë të Vogël]

Теksti që i nënshtrohet kësaj analize krejtësisht manipulon dhe i shtrembëron fkatet, duke transmetuar vetëm një pjesë të deklaratës së analistit Sefer Tahiri. Ai, në emisionin debativ “Top-tema” në televizionin “Telma”, e tregoi një shaka që e kishte dëgjuar nga një mik i tij. Ky artikull, duke përdorur vetëm një pjesë të deklaratës së tij, krijon një tregim tendencioz, pa e potencuar me këtë rast faktin se bëhet fjalë për shaka.

Бихаќка е новиот центар на Албанците а не Мала Речица ВечерLinku deri te artikulli origjinal: Në rrugën e Bihaqit gjendet qendra e re e shqiptarëve, e jo në Reçicë të Vogël

Data dhe koha e publikimit: 09.02. 2017

Data e recensionit: 17.02.2017

Recensuese: Simona Atanasova

MANIPULIM

“Analisti shqiptar Sefer Tahiri, në edicionin e mbrëmshëm të emisionit “Top Tema” deklaroi se sipas asaj që i ka thënë një mik i tij, Zaevi ka shkuar në një fshat shqiptar dhe është deklaruar si shqiptar, gjegjësisht u ka thënë banorëve se nëse duan kryeministër shqiptar, atëherë ky do të jetë ai.
Përpiqem nëpërmjet një shembulli që ma tregoi një mik, që thotë se Zaevi ka shkuar në një fshat shqiptar dhe u ka thënë atyre se a doni kryeministër shqiptar, ata kanë thënë po… unë jam ai, Zoran Zaev…, tha Tahiri”.

Теksti e përcjell deklaratën e Tahirit në mënyrë jo të plotë, gjegjësisht e shkurton dhe i transmeton vetëm pjesën me të cilën bën manipulim. Në fakt, Tahiri në deklaratën e tij të plotë flet për votimin joetnik, gjegjësisht për votimin e shqiptarëve për një parti maqedonase. Me këtë rast, ai përkujton edhe për raste të mëparshme kur ka pasur votim joetnike dhe thekson se kjo nuk është një gjë unike, mirëpo se në këto zgjedhje kjo ka qenë më masive.

Pas shakasë që e tregoi Tahiri, pasuan edhe disa momente të tjera për fenomenin e votimit joetnik. Deklarata e plotë e Tahirit pas shakasë është kjo:

“Me këtë dua të them se në njëfarë mënyre shkaqet që çuan në atë që të votohet për LSDM-në në zgjedhjet e kaluara janë të qarta. Arsyet ideologjike mund të jenë shkak për të votuar për LSDM-në, mirëpo nuk janë kyçe. Shqiptarët janë të qartë në përgjigjen e tyre. Kanë votuar për shkak se kanë marrë premtime konkrete për jetë. Jo për ideologji, jo për ndonjë ide të madhe”.

Pastaj në tekst thuhet se LSDM-ja me anketën “i ka dërguar porosi BDI-së se rruga e Bihaqit (selia e LSDM-së) është qendra e re e shqiptarëve, e jo Reçica e Vogël”.

Aspak nuk është sqaruar se si LSDM-ja nëpërmjet anketës i ka dërguar porosi BDI-së dhe se porosia është e tillë siç thuhet në artikull.

Në tekst, nga e gjithë anketa është marrë vetëm një pjesë e hulumtimit, ky fragment është cituar në mënyrë korrekte, të dhënat janë të sakta dhe janë transmetuar në mënyrë precize, mirëpo janë nxjerrë nga konteksti. Me këtë rast, nuk janë dhënë informata për atë se kush e ka bërë anketën, e as kur. Vetëm shkruan se është bërë me porosi të “televizionit opozitar Telma”, që është manipulim me publikun. Nuk ka asnjë argument se pse një televizioni nacional i është dhënë epiteti “opozitar”, e as që ofron dëshmi që do ta vërtetojë se kjo është me të vërtetë ashtu.

Nxjerrja e deklaratës nga konteksti, veçanërisht e shakasë dhe me këtë manipulimi i publikut lexues, më së paku është veprim joprofesional. Në Kоdin e gazetarëve është potencuar se është e drejtë dhe obligim i gazetarëve që të përpiqen ta pengojnë censurën dhe shtrembërimin e lajmeve, e mu kjo është bërë në këtë përmbajtje mediatikе.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

ka fakte

pohime të sakta

pjesërisht

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

jozyrtare

2 burime

më tepër palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

pjesërisht e paraqet të vërtetën

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk ka informata të rrejshme

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

joadekuate

manipulon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

mesatarisht i lexueshëm

elemente solide multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja