verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Shembull si nuk shkruhet një lajm

on 19 - 10 - 2015       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

[Recension: Fatmir Dehari kritikon Ministrin e BDI-së dhe Qeverinë!]

Mungesa e strukturës në lajm, bën që ai të mos jetë shumë i qartë për lexuesin. Si pasojë ai nuk informohet drejt. Lajmi që po recensojmë informon për një çështje me interes të madh për publikun, por që si i tillë është shumë i zbrazët dhe opinionit nuk i sjell elementet e nevojshme për të përfunduar si i informuar.

Fatmir Dehari kritikon Ministrin e BDI së dhe Qeverinë screenshotLinku deri te artikulli origjinal: Recension: Fatmir Dehari kritikon Ministrin e BDI-së dhe Qeverinë!

Data dhe koha e publikimit: 14.10.2015

Data e recensionit: 16.10.2015

Recensues: Adrian Kerimi

Titulli është shumë i përgjithshëm dhe duke marrë parasysh atë që është përfolur në media për një periudhë më të gjatë, lexuesi krijon përshtypje sikur lajmi flet për diçka tjetër. Në fakt, kjo duket të jetë edhe vetë tendenca e autorit.

Teksti krijon hamendje pasi që lexuesi nuk e kupton se në cilin konotacion ka informuar gazetari.

“Gjatë ditës së djeshme pas një takimi kryetari i Komunës së Kërçovës nga rradhët e BDI-së, Fatmir Dehari ka lëshuar akuza ndaj Ministrit të Arsimit, Abdilaqim Ademi dhe Qeverisë, ku bën pjesë edhe partia e tij, raporton Almakos.”

Ky është teksti i vetëm që shoqëron videon (e cila është burimi kryesor i informacionit për këtë artikull) por në të mungon paralajmërimi se për çfarë bëhet fjalë, çfarë akuzash dhe përse janë bërë ata. Gjithashtu autori nuk informon se në ç’kontekst janë bërë akuzat dhe me ç’rast Fatmir Dehari ka ardhur deri dhënia e një prononcimi për këtë problem.

Përveç mungesës së strukturës, lajmi është edhe i njëanshëm. Publiku do të donte të dinte qëndrimin e palës tjetër në lidhje me akuzat e drejtuara drejtë të përmendurve. Nëse Dehari pretendon se një pjesë e madhe e përgjegjësisë është mbi Qeverinë dhe Ministrinë e Arsimit si pasojë e keqmenaxhimit të tyre, është me rëndësi të mësohet edhe qëndrimi i tyre dhe një sqarim i skaqeve që kanë sjëllë këtë situatë.

Gjithashtu sfondi si pjesë e rëndësishme e lajmit i mungon tekstit të fjalë. Nuk duhet të mungonte një informacion më i detajuar për funksionimin e disa shkollave me xhirollogari të bllokuar në Kërçovë dhe vështirësitë me të cilat përballen ata, si pasojë e të cilave janë bërë këto kritika.

Gazetari do të duhej të sqaronte se kritikat e Dearit drejtë Ademit vijnë për shkak të mungesës së fondeve të destinuara  nga Ministria e Arsimit, për pushtetin lokal në Kërçovës, gjegjësisht për shkollat. Sqarimi i kësaj problematike do t’i sqaronte publikut se kritika mes dy personaliteteve të përfolura në tekst nuk kanë të bëjnë me situatën aktuale të krijuar në Bashkimin Demokratik për Integrim.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

ka fakte

pohime të sakta

deklarata të vërteta

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

nuk ka burime të evidentuara

anonime

jorelevante,

nuk mund të përcaktohet

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

pjesërisht e paraqet të vërtetën

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri tjetër

infoVistinitostKOMENTIMI

nuk ka elemente të komentimit

infoVistinitostPLAGJIATURA

nuk mund të përcaktohet

nuk është theksuar autori, nuk është theksuar burimi

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

nuk informon

jokreativ

josenzancionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

nuk ka

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i palexueshëm

elemente jokualitative multimediale

ka linke kontekstuale

i parregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja