verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Si bëhet lajm i ri me mobilje të vjetra!

on 11 - 12 - 2015       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

dime-foot-recenzija-crop-resize

[Recension: Spasovski dhe LSDM-ja një gjë flasin kur janë në opozitë, e e tjetër gjë kur janë në opozitë]

Teksti është komentues dhe i njëanshëm, nuk ka reagim nga ministri për punë të brendshme, nuk është theksuar burimi për pohimet e bëra, as që ka mbështetje për to.
dime foot recenzija

Linku deri te artikulli origjinal: Spasovski dhe LSDM-ja një gjë flasin kur janë në opozitë, e e tjetër gjë kur janë në opozitë

Data dhe koha e publikimit: 7.12. 2015, 15:26

Data e recensionit: 08.12.2015

Recensues: Dimitar Tanurov

“Ministri teknik për punë të brendshme, Oliver Spasovski, sot u lavdërua me mobiljet e reja që i ka blerë për bashkëpunëtorët e tij, fotele të reja, tavolina zyre, edhe pse partia e tij ashpër e sulmonte çdo buxhet, duke premtuar se zërin për furnizim të mobiljeve për zyrë dhe pajisje do ta minimizojnë në zero.”

Аutori i tekstit, duke anashkaluar një pjesë të informatës, thekson se ministri nuk ka treguar se sa kushtojnë mobiljet e reja dhe komenton. Askund në tekst nuk ka informatë më precize për atë se për çfarë mobiljesh bëhet fjalë. Për sa fotele, tavolina, televizorë? A janë blerë ato për zyrën e tij apo edhe për hapësirat e të punësuarve të tjerë? E gjithë kjo bën që hyrja të jetë konfuze dhe fitohet përshtypja se nuk dihet saktë se për çka bëhet fjalë, përveç asaj që shihet se duhet të sulmohet ministri.

“Spasovski nuk tregoi se sa kushtojnë mobiljet e sapoblera për zyrë, mirëpo nga fotografitë e bëra nga mediet mund të shihet se ato nuk janë aspak të lira, e aq më pak zero denarë.”

Edhe kjo pjesë e informatës nuk është e saktë. Spasovski në brifing i tregoi mobiljet në zyrën e tij dhe theksoi se nuk ka blerë asgjë të re, por se këtë e ka trashëguar nga paraardhësit e tij.

Në tekst nuk ka deklaratë nga ministri, nuk ka mbështetje për informatat e plasuara me burime të identifikuara në mënyrë precize.

Si burim është përdorur shprehja “një pjesë e të punësuarve”, e cila është shfrytëzuar që autori ta japë pikëpamjen dhe komentin e tij.

Teksti ku nuk theksohen burimet dhe nuk mbështeten informatat e plasuara nuk i jep mundësi lexuesit që ta vlerësojë gjendjen, por me anashkalimin e tyre përpiqet të promovojë një pasqyrë të njëanshme për situatën, shikuar nga prizmi i pushtetit.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

ka fakte

pohimet jo të sakta

deklarata jo të vërteta

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

jozyrtare, anonime

jorelevante

nuk mund të përcaktohet

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

nuk mund të përcaktohet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

informata të rrejshme

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

nuk mund të përcaktohet

nuk është theksuar autori, është theksuar burimi pa link

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

joadekuate

manipulon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

elemente jokualitative multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja