verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Statusi në “Facebook” nuk është dëshmi se ka qeveri të re

on 24 - 02 - 2017       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

naroden glas

 [Recension: GATI ËSHTË! URIME QEVERINË E RE POPULL! BDI-ja SOLLI VENDIM PËR KOALICIONIM ME LSDM-në! Drejtori i Civil-it, Xhabir Deralla publikoi në FB!]

Теksti që e recensojmë e dezinformon publikun për formimin e qeverisë së re, duke iu referuar statusit të publikuar në “Facebook”, nga ana e njeriut të parë të “Civil”-it, Xhabir Deralla. Artikulli nuk e merr parasysh deklaratën e zëdhënësit të BDI-së, Bujar Osmani, i cili në mbrëmjen e 22 shkurit deklaroi se “kryesia qendrore e BDI-së nuk do të sjellë asnjë vendim për atë se a do t’i jepen nënshkrimet LSDM-së për formimin e qeverisë së re ose jo.” Ai paralajmëroi se debeati në parti do të jetë maratonik dhe nuk e përjashtoi mundësinë që grupi i punës së BDI-së t’i fillojë bisedimet me grupin e punës së LSDM-së në lidhje me disa çështje për të cilat nuk janë tejkaluar dallimet. Praktika e drejtë dhe profesionale e gazetarisë parasheh se statusi në “Facebook” nuk mund të jetë burimi i vetëm për shkruarjen e tekstit.

vladaLinku deri te artikulli origjinal: GATI ËSHTË! URIME QEVERINË E RE POPULL! BDI-ja SOLLI VENDIM PËR KOALICIONIM ME LSDM-në! Drejtori i Civil-it, Xhabir Deralla publikoi në FB!

Data dhe koha e publikimit: 22.02.2016

Data e recensionit: 23.02.2017

Recensuese: Silvana Zhezhova

INFORMATË E PAVERIFIKUAR

Në fillim të tekstit thuhet se “drejtori i OJQ-së CIVIL, Xhabir Deralla vlen si njeri shumë mirë i informuar”, dhe kjo duhet të jetë “garancë” se publikimi i tij në “Facebook” se është formuar qeveria e re, është qindpërqind i saktë dhe mund të plasohet si lajm!

Ky statsu në “Facebook” mund të shërbejë vetëm si bazë për verifikimin e pohimeve të bëra. Gjegjësisht, informata duhet të vërtetohet nga burime relevante nga të dyja partitë, mirëpo në rastin konkret kjo nuk është bërë.

Në këtë lajm të shkurtër prej vetëm dy fjalish, ka edhe gjuhë të urrejtjes, për shkak se VMRO-DPMNE-ja emërtohet si “fashiste” .

Drejtori i OJQ-së CIVIL, i cili vlen si njeri i informuar mirë me lidhje të afërta me udhëheqësitë e të gjitha partive më të mëdha politike në Maqedoni, me përjashtim ndoshta të DPMNE-së fashiste, para disa minutash publikoi në FB – URIME QEVERINË E RE!

Titulli është shumë i gjatë, senzacionalist dhe dezinformues:

Kjo do të thotë se BDI-ja sapo ka marrë vendim që të koalicionojë me LSDM-në, atë në këtë moment janë duke mbajtur mbledhje në selinë e tyre në Reçicë të Vogël.

Përkundër këtij pohimi, BDI-ja nuk ka sjellë një vendim të tillë në momentin kur është publikuar artikulli.

Теksti është jotërësor dhe nuk ofron fakte për atë që e pohon, për shkak se përveç statusit të publikuar në “Facebook”, nuk ka dëshmi të tjera se është formuar qeveri. Ky është vetëm një tekst spekulues për fatin e qeverisë së ardhshme, për të cilën sipas informatave të zëdhënësit të BDI-së, Bujar Osmani do të vendoset të premten, më 24 shkurt (2017).


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

pjesërisht

pohime të sakta

pjesërisht

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

jozyrtare

1 burim

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

nuk mund të përcaktohet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

informata të rrejshme

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

manipulon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka gjuhë ofenduese

gjuhë e urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

mesatarisht i lexueshëm

nuk ka elemente multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja