verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Sulmet personale shkelin rëndë parimet profesionale

on 16 - 07 - 2015       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

[Recension: Djali i Abdylakim (Kim) Mehmetit në “përqafimin” e Stevo Pendarovskit!]

 

Mundësia për të botuar informacione, sidomos nëpërmjet medieve online, nuk nënkupton dhe mundësi për të degraduar dhe nënvlerësuar personat qoftë publik ose privat. Përgjegjësia e medieve duhet të mbesë e madhe për mënyrën se si informohet publiku duke pasur parasysh gjithmonë standardet e gazetarisë profesionale. Çdo mllef personal ndaj një personi i shprehur sidomos pa argumente është shkelje e të gjitha parimeve.

Djali i Abdylakim  Kim  Mehmetit në “përqafimin” e Stevo Pendarovskit  SscreenshotLinku deri te artikulli origjinal: Recension: Djali i Abdylakim (Kim) Mehmetit në “përqafimin” e Stevo Pendarovskit!

Data dhe koha e publikimit: 12.07.2015

Data e recensionit: 15.07.2015

Recensues: Adrian Kerimi

Teksti që po recensojmë nuk është i bazuar në asnjë burim.  Lajmi bazohet plotësisht në interpretimin e një fotografi duke dhënë vetëm komente. “Nuk kanë të sosur të “bëmat” e djalit të Abdylakim (Kim) Mehmetit. Me shfaqjet e tij në opinion (Semi Mehmeti), po tenton të bëhet interesant, por nuk po ia del!”.  Teksti përmban përshkrime të cilat cenojnë pa të drejtë imazhin e subjektit.

Në tekst më tej thuhet: “….tek drejtuesi i portalit “Almakos” Semi Mehmeti vërehet një entuziazëm i paparë, derisa gjendet në “përqafimin” e zyrtarit të LSDM-së”. Në këtë rresht teksti përmban vetëm hamendësime të autorit mbi fotografinë, sërish pa asnjë burim serioz. Teksti përmban edhe terme fyese për personat që përmenden të cilat janë kundër të gjitha rregullave të gazetarisë.

Janë në gishta ata shqiptarë të cilët dëshirojnë të ndajnë fotografi apo të pinë kafe me këta zyrtarë socialdemokrat, (redaksia jonë ka publikuar edhe situata tjera ku “pseudoanalistë” delenxhinj kanë pozuar me zyrtarë socialdemokratë), duke fryrë veten si kacagjela.

Teksti kryekëput ka për qëllim njollosjen e një figure dhe familjes së tij. Ky tekst nuk është lajm, por koment dhe shkel të gjitha parimet profesionale të gazetarisë. Nga ana tjetër, autori është i njëanshëm. Për të gjitha sugjerimet që bëhen pala tjetër nuk është e papërfshirë në tekst. Është parim bazë profesional në gazetari se gjithmonë duhet në tekst të përfshihet të gjitha palët.

Sulmet personale të pa bazuara janë kundër çdo etike profesionale gazetareske.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

nuk ka fakte

nuk ka deklarata

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

nuk ka burime të evidentuara

anonime

nuk mund të përcaktohet

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

nuk e paraqet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

informata të rrejshme

mban anën e një pale

anshmëri tjetër

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të ndara nga faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

nuk mund të përcaktohet

nuk është theksuar autori, nuk është theksuar burimi

infoVistinitostTITLE QUALITY

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

manipulon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

shprehje të u rrejtjes

shprehje të urrejtjes

nuk nxit dhunë

diskriminon

diskriminim nacional, diskriminim politik,

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

i lexueshëm

nuk aplikohet

ka linke kontekstuale

i rregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja