verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Tekst i bazuar vetëm në një status në Facebook

on 7 - 12 - 2015       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

teroristi-siti-mol2-crop-resize

[Recension: Në City Mall në Shkup kapet një veturë me pushka, municion dhe armë]

Ky material është marrë nga një vend tjetër, ku është bërë tekst nga një status në Facebook. Që është shumë joserioze për një tekst gazetaresk, si dhe për vetë televizionin që është mjaft i shikuar në rajon. Me këtë rast, teksti shërbehet me fjalë fyese me të cilat dëshirohet të nënçmohet ministri për punë të brendshme, Oliver Spasovski.

teroristi siti mol2.jpgLinku deri te artikulli origjinal: Në City Mall në Shkup kapet një veturë me pushka, municion dhe armë

Data dhe koha e publikimit: 29.11.2015

Data e recensionit: 30.11.2015

Recensues: Vllado Gjorçev

Statusi në Facebook, që është shkruar pas “denoncimit nga një dëshmitar okular” bëhet tekst në një “portal”, e prej aty “lajmi” fiton vend në ueb-faqen e një televizioni rajonal. Pastaj, “lajmi” i njëjtë u përhap edhe në rrjetet sociale pa e konfirmuar atë.

Sot pasdite, rreth orës 14 në parkingun e City Mall-it është realizuar një aksion për konfiskimin e një veture, e cila, sipas dëshmitarëve okularë, ka qenë përplot me armë, municion dhe bomba. Nga policia nuk e konfirmuan informatën e këtillë, mirëpo kjo nuk është për t’u çuditur nëse e kemi parasysh se në krye të policisë gjendet njeriu që bënte fotografi “selfie” me strehuesit e terroristëve në Lagjen e trimave, shkruan portali Infomax.

Në artikullin që e kemi para nesh, nuk vërehet se është bërë ndonjë pëprpjkje që (dez)informata e këtillë e huazuar (e shoqëruar me komente), të verifikohet në Ministrinë për Punë të Brendshme. Që është krejtësisht joprofesionale dhe në kundërshtim me parimet e gazetarisë së drejtë etike, ku parashihet se:

saktësia e informatës duhet të verifikohet sa më shumë që është e mundur (аmandamenti i parë)

Nga ana tjetër, është e paqartë se çfarë lidhje kanë fotografitë “selfie” të ministrit për punë të brendshme me konfiskimin e pretenduar të armëve dhe të municionit në “City Mall”?!

Vetë materiali, përndryshe, është përplot me fjalë ofenduese ndaj ministrit Oliver Spasovski, që është e palejueshme për një produkt gazetaresk.

Për shkak të gjithë kësaj, teksti që është subjekt i këtij recensioni meriton vlerësim negativ.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

jozyrtare

jorelevante

1 burim

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

nuk mund të përcaktohet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

kopje të plotë

është theksuar autori, është theksuar burimi pa link

infoVistinitostTITLE QUALITY

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

joadekuate

manipulon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

gjuhë ofenduese

gjuhë e urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

mesatarisht i lexueshëm

elemente jokualitative multimediale

ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja