verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Tekst kakofonik prej fillimit deri në fund

on 26 - 01 - 2016       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

Двоен аршин на опозицијата_ Во кое сво_ - http___kurir.mk_makedonija_politik 11

[Recension: Kut i dyfishtë i opozitës: Në çfarë cilësie Zaevi priste shirita]

Teksti është kakofonik prej fillimit deri në fund. Kjo do të thotë se është i paharmonizuar, i ngatërruar dhe kaotik. Njëkohësisht, ai është jopërmbajtësor, jo objektiv, nuk ka deklaratë nga pala e sulmuar…

Zaev lenti skopje kumanovoLinku deri te artikulli origjinal: Kut i dyfishtë i opozitës: Në çfarë cilësie Zaevi priste shirita

Data dhe koha e publikimit: 22.01.2016, 21:54

Data e recensionit: 25.01.2016

Recensues: Vllado Gjorçev

JO ZAEVI, POR ZHERNOVSKI E KA PRERË SHIRITIN

Artikulli bën krahasim ndërmjet Zaevit dhe njeriut të parë të VMRO-DPMNE-së, Nikolla Gruevski, pas shkrimeve në media se ish-kryeministri akoma sillet si njeri i parë i Qeverisë. Teksti në asnjë moment nuk e problematizon sjelljen e Gruevskit, pro e kritikon sjelljen e Zaevit.

Vetë titulli, “Kut i dyfishtë i opozitës: Në çfarë cilësie Zaevi priste shirita”,  është i pavërtetë.

Kryetari i LSDM-së, Zoran Zaevi, nuk ka prerë shirit në hapjen e çerdhes së fëmijëve “Koço Racin” më 28 tetor 2015, por vetëm ka marrë pjesë si mysafir. Atëherë mediet informuan se në manifestimin solemn:

“…morën pjesë kryetari i komunës Qendërs, Andrej Zhernovski, kryetari i LSDM-së, Zoran Zaev, prindër, ambasadorë, politikanë, këshilltarë, deputetë…”

E në video-inçizimin nga ngjarja (minuta 0:14) shihet se shiritin e ka prerë kryetari i komunës Qendër, Andrej Zhernovski. Në fakt, edhe në fotografitë me të cilat është ilustruar artikulli që e recensojmë mund të shihet se Zaevi është në publik.

Në këtë publikim, poashtu konstatohet se

“Nuk ka përgjigje as se në çfarë cilëse, Zaevi përveç në Qendër mori pjesë edhe në promovimin e projekteve të tjera në Kumanovë. Është e qartë se, kur bëhet fjalë për Zaevin, prerja e shiritave nuk vlen.”

Mirëpo, në arkivin e medieve nuk mund të gjendet ndonjë inçizim ku mund të shihet se Zaevi e ka prerë shiritin për ndonjë projekt në Kumanovë. Një tekst korrekt do të përfshinte edhe deklaratë nga Zaevi ose nga LSDM-ja, mirëpo kjo nuk është bërë këtu. Prandaj, shikuar në tërësi, lexuesve u është ofruar një produkt joprofesional gazetaresk, ku është zhvendosur barazpesha e vërtetësisë.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

ka fakte

pjesërisht

pjesërisht

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

jozyrtare, anonime

nuk mund të përcaktohet

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

pjesërisht e paraqet të vërtetën

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

informata të rrejshme

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

nuk mund të përcaktohet

nuk është theksuar autori

infoVistinitostTITLE QUALITY

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

manipulon

autori (burimi) është theksuar në mënyrë selektive

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

i lexueshëm

elemente solide multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja