verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Tekst me spekulime të paverifikuara

on 18 - 04 - 2016       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

ivanov

[Recension: Ivanovi sonte megjithatë i ka pranuar ambasadorët Bejli dhe Althauzer]

Теksti është spekulues, fshehet pas shprehjes “kuptojmë nga burime diplomatike”. Në asnjë pjesë të tekstit nuk përmendet asnjë burim tjetër që do t’i konfirmonte pretendimet e bëra, e as që më vonë është publikuar demanti (nga ambasada gjermane) se takimi i tillë fare nuk është mbajtur.

Иванов ноќва сепак ги примил амбасадорите Белји и Алтхаузер ЛибертасLinku deri te artikulli origjinal: Ivanovi sonte megjithatë i ka pranuar ambasadorët Bejli dhe Althauzer

Data dhe koha e publikimit:  13.04.16,   01:09

Data e recensionit: 16.04.16

Recensues: Dimitar Tanurov

DEZINFORMATË

“Sonte, në orën një pas mesnate, kryetari Gjorge Ivanov, megjithatë në rezidencën e tij në Vodno e ka pranuar ambasadorin e SHBA-ve, Xhes Bejli dhe të Gjermanisë, Kristine Althauze, kupton Libertas nga burimet diplomatike. Takimi është mbajtur me insistimin e ambasadorëve të shokuar nga vendimi i Ivanovit për të bërë amnesit të përgjithshme.”

Теksti bazohet në informata të pakonfirmuara spekulative, të cilat janë të “mbështjella”, sikur gjoja janë marrë nga kanale diplomatike. Në artikull theksohet informata e njohur se ambasadorët kanë kërkuar takim me kryetarin Ivanov dhe këtu nuk ka asgjë kontestuese, duke pasur parasysh se ambasadorët publikisht kërkuan sqarim dhe takim pas vendimit të tij për amnesti.

Megjithatë, edhe përkundër kërkesave për takim, Ivanovi madje pas dy ditësh nga publikimi i vendimit, i pranoi ambasadorët, e jo siç thuhet në këtë shkrim. Takimi i parë me ambasadorët u mbajt më 14 prill, ndërsa në të morën pjesë ambasadori i SHBA-ve, Xhes Bejli, dhe euroambasadori Aivo Orav. Nuk u zbuluan detaje nga ky takiml Ambasadorja gjermane Kristine Althauzer aspak nuk ka pasur takim me kryetarin Ivanov, ndërsa nga ambasada gjermane na informuan se kanë dërguar edhe demant, mirëpo ai nuk është publikuar.

Në artikull, poashtu, transmetohen detaje nga takimi i pretenduar dhe duke për i përdorur epitetet “i ftohtë”, “polemik”, “me zënka”, krijohet përshtypje se ai me të vërtetë ka qenë i tillë.

PJesa tjetër e tekstit, ku zbulohen fragmene nga bisedat, në fakt paraqesin pjesë nga deklaratat parparake të dhëna nga diplomatët dhe bashkësia ndërkombëtare për vendimin e Ivanovit.

Теksti është në kundërshtim me Kоdin e gazetarëve, ku theksohet se detyra e gazetarëve është respektimi i të vërtetës dhe gjatë transmetimit të informatave, ata duhet të jenë të ndershëm, objektivë dhe të saktë.

Neni 1 i Kodit thotëse сçdo informatë duhet të verifikohet sa më shumë që është e mundur, e në qoftë se nuk mundet, atëherë duhet cekur se bëhet fjalë për spekulim.

Ndërsa, në Nenin 3 të Kodit thuhet se gazetari duhet ta publikojë demantin në rastet kur do të vërtetohet pasaktësia e informatës.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

ka fakte

pohimet jo të sakta

deklarata jo të vërteta

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

jozyrtare

jorelevante

nuk mund të përcaktohet

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

tregon një të pavërtetë

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

informata të rrejshme

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

nuk mund të përcaktohet

nuk është theksuar autori, nuk është theksuar burimi

infoVistinitostTITLE QUALITY

dezinformon

jokreativ

josenzancionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

i lexueshëm

nuk ka elemente multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja