verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Tekst për numërim të klikimeve

on 16 - 02 - 2017       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

kurir

[Recension: Sonte merrni një gjethe dafine dhe thuajeni këtë që të pasuroheni]

Artikulli që e recensojmë as informon, e as që trajton ndonjë temë që është e dobishme për qytetarët. Me këtë rast, nuk ka burim për pohimin që bëhet, e as për vërtetësinë e tij, ndërsa shkak është një dukuri natyrore, siç është rasti me hënën e plotë. Titulli është senzacionalist, me qëllim që të tërheqë numër më të madh të lexuesve dhe të klikimeve. Теkstet që bëjnë pjesë në kategorinë “interesante”, njësoj sikurse edhe atë që janë informative, duhet t’i plotësojnë standardet dhe rregullat e gazetarisë që vlejnë edhe për artikujt tjerë, pa marrë parasysh se trajtojnë tematikë zbavitëse.

lovorov listLinku deri te artikulli origjinal: Sonte merrni një gjethe dafine dhe thuajeni këtë që të pasuroheni

Data dhe koha e publikimit: 13.02.2016

Data e recensionit: 15.02.2017

Recensuese: Silvana Zhezhova

PARA, HËNË E PLOTË DHE GJETHE DAFINE!

Pasurimi është gjendje e cila varet nga shumë rrethana dhe gjëra të tjera, e më së paku nga një bimë siç është gjetheja e dafinës. Të ardhurat financiare, poashtu nuk janë të lidhura, e as që varen nga dukuritë natyrore, siç është hëna e plotë. Më së paku të ardhurat personale financiare mund të vendosen në korelacion me ceremoni të caktuara që duhet të bëhet me sende të caktuara, siç thuhet në këtë pjesë të teskte.

Në qiell mbrëmë shkëlqente hëna e plotë, ndërsa sot duhet të bëni diçka që të pasuroheni. Gjithçka që duhet të bëni është të merni një fletë, një stilograf, një kavanoz me kapak dhe shtatë monedha metalike, si dhe një gjethe dafine.

Pastaj në tekst përshkruhet mënyra se si, gjoja, mund të vini deri në “më tepër para”. Nuk ka dëshmi se pse pikërisht gjetheja e dafinë është përfshirë në ceremoninë e përmendur. Ajo që dihet për këtë bimë është se mund të përdoret në gastronomi, në përgatitjen e gjellërave të ndryshme, ndërsa efekti i saj mbi paratë, së paku deri tani, nuk dihet e as që është dëshmuar.

Shkruani në fletë se sa para ju duhen, dhe pastaj fletën vëndojeni në kavanoz ku do ta vëndoni edhe gjethen e dafinës. Pastaj, në dorën e djathtë merrni shtatë monedha të cila ngadalë do t’i lëshoni në kavanoz.

Теksti që e recensojmë nuk bazohet në fakte. Nuk mund të vërtetohet saktësia e pohimeve, dhe nuk janë theksuar burime se prej ku vjen kjo. Теksti nuk ofron asnjë informatë të dobishme për qytetarët, gjegjësisht pohimet e tij nuk janë në interes të përgjithshëm publik.

 


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

nuk ka fakte

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

nuk ka burime të evidentuara

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

:

infoVistinitostANSHMËRIA

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

anshmëri tjetër

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

nuk mund të përcaktohet

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

nuk informon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

i paqartë

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

nuk ka elemente multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja