verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Tekst që e kundërshton vetëveten

on 19 - 02 - 2016       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

FireShot Capture 98 - Media.mk_ - http___media.mk_article_147875_ska 11

[Skandal: Intervistë e Zaevit për një ueb-faqe pornografike!]

Teksti që i nënshtrohet këtij recensioni përpiqet që ta zhvlerësojë dhe ta nënçmojë medien për të cilën ka dhënë intervistë lideri i opozitës, ndërsa naga ana tjetër citon pjesë nga intervista të cilat i konsideron interesante. Qëllimi është që media të prezantohet si fushë e sigurtë për t’u paraqitur lideri i opozitës, duke e lidhur në mënyrë të pabazë me pjesëmarrjen e tij në një televizion me koncesion nacional.

MediaLinku deri te artikulli origjinal: Intervistë e Zaevit për një ueb-faqe pornografike

Data dhe koha e publikimit: 14.02.2016

Data e recensionit: 16.02.2016

Recensuese: Silvana Zhezhova

KONTRADIKTË

Teksti është kontradiktor, për shkak se në të, së pari shprehen dyshime për vërtetësinë e intervistës, e pastaj ai hiqet me konstatimin se, “intervista është e vërtetë, për shkak se e transmetojnë të ashtuquajturat ueb-faqe sorosoide”.

Zaevi fitoi mundësinë që të shprehet dhe të bëhet i lavdishëm, dhe dha intervistë për ueb-faqen pornografike Dokaz, e cila, kryesisht publikon tekste dhe tituj me përmbajtje të thellë erotike, spekulative dhe me fotomontazhe, kështu që nuk është e sigurt se a ekziston kjo intervistë e Zoran Zaevit, apo është pjesë e traditave të kësaj ueb-faqeje pornografike. Mirëpo, pasi që pjesë të kësaj interviste kanë transmetuar edhe ueb-faqet e tjera sorosoide, sipas të gjitha gjasave, Zaevi me të vërtetë e ka deklaruar atë që e ka thënë.

Në bazë të përgjigjes së Zaevit në një pyetje në lidhje me punën e Prokurorisë speciale publike, pa asnjë dëshmi, lideri i opozitës dhe prokurorja speciale, Katica Janeva, vendosen në lidhje të afërt, gjegjësisht Zaevi emërohet si mentor. Artikulli nuk ofron asnjë argument me të cilin do ta dëshmojë se Janeva punon në mentorimin e Zaevit.

Prirje për dimensione historike ka edhe mentori i saj, Zoran Zaev. Edhe ai edhe Katica Janeva veten e shohin dhe e përjetojnë si personalitete historike

Pa u futur në përmbajtjen e medies për të cilën ka dhënë intervistë Zoran Zaevi, shihet qartë se ky publikimi është bërë me qëllim të caktuar, me idenë për ta njollosur liderin opozitar, mirëpo edhe për ta nënçmuar dhe përqeshur, duke e akuzuar se është paraqitur në “ueb-faqe pornografike”.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

pjesërisht

pjesërisht

pjesërisht

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

zyrtare, jozyrtare

relevante

2 burime

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

nuk mund të përcaktohet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

joadekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

autori (burimi) është theksuar në mënyrë selektive

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

mesatarisht i lexueshëm

elemente solide multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja