verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Titull i gabuar

on 5 - 02 - 2016       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

Рускиот-јазик-се-уште-главен-странски-јазик-во-Бугарија-и-балтичките-држави 11

[Gjuha ruse akoma gjuhë e huaj kryesore në Bullgari dhe në vendet baltike]

Teksti në pjesën përmbajtësore transmeton të dhëna të sakta statistikore. Mirëpo, ato janë interpretuar gabimisht në titull dhe është nxjerrë përfundim i gabuar. Në qoftë se lexuesi e sheh vetëm titullin, do të fitojë informatë të gabuar dhe do të formojë një pasqyrë të gabuar se rusishtja është gjuha e huaj dominante në Bullgari dhe në vendet baltike.

Рускиот јазик се уште главен странски јазик во Бугарија и балтичките државиLinku deri te artikulli origjinal: Gjuha ruse akoma gjuhë e huaj kryesore në Bullgari dhe në vendet baltike

Data dhe koha e publikimit: 01.02.2016, 13:26

Data e recensionit: 03.02.2016

Recensues: Dimitar Tanurov

LAJM I SHKATËRRUAR

“Bullgaria, Estonia, Letonia dhe Lituania janë vendet e vetme në BE, ku gjuha ruse mësohet si gjuhë e dytë e huaj në shkolla, tregojnë të dhënat e Eurostatit, të cilat sot i prezantoi para Komisionit Evropian.”

Artikullin e ka publikuar agjencia e lajmeve MIA, e në të transmetohen të dhënat që i ka prezantuar agjencia për statistika e Bashkimit Evropian, Eurostati.

Në materialin e Eurostatit janë prezantuar të dhëna për atë se sa gjuhë të huaja mësohen në vendet e BE-së dhe në cilat prej tyre më së shumti mësohet gjuha ruse. Agjencia për statistika thekson se sa është në përqindje numri i personave që e mësojnë gjuhën ruse si gjuhë të dytë, mirëpo në asnjë pjesë nuk theksohet se ai është gjuha kryesore që mësohet.

Sipas të dhënave të prezantuara, në Bullgari vetëm 17 përqind e nxënësve e mësojnë rusishten edhe atë si gjuhë e dytë, ndërsa si gjuhë e parë mësohet anglishtja nga më shumë se 90 përqind e nxënësve. Nga kjo mund të përfundohet se rusishtja nuk është as gjuha më e mësuar, e as gjuha e huaj kryesore.

Lajmi i MIA-s është transmetuar në mënyrë korrekte dhe pa asnjë intervenim, gjegjësisht në tërësi. Është ndryshuar vetëm titulli i lajmi origjinal, i cili është krejtësisht në rregull: “Bullgaria dhe vendet baltike të vetmet në BE ku gjuha ruse mësohet si gjuhë e dytë e huaj”.

Në artikullin që e recensojmë, për shkak të shpejtimit ose pakujdesisë, është bërë zgjedhje e keqe e titullit. Dhe me këtë, praktikisht, është shkatërruar lajmi, për shkak se me këtë titull në publik plasohet një informatë e pasaktë.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

ka fakte

pohime të sakta

deklarata të vërteta

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

zyrtare

relevante

1 burim

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

gjithëpërfshirës

nuk ka informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

plotësisht e paraqet të vërtetën

nuk ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

informatë e pasaktë

nuk aplikohet

infoVistinitostCOMMENTING

nuk ka elemente të komentimit

të ndara nga faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

kopje të plotë

është theksuar burimi me link

infoVistinitostTITLE QUALITY

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

i lexueshëm

elemente solide multimediale

ka linke kontekstuale

i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja