verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Titull i ngjitur “parashutist” në tekstin e huaj

on 19 - 11 - 2015       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

00001-Mediamk-crop-resize

[Recension: Prej Lagjes së trimave deri në Paris – fiken dritat në Evropë!]

Përpjekja për t’i barazuar ngjarjet në Paris të së premtes në mbrëmje (13 nëntor), me ngjarjet në Kumanovë (përkujtojmë – se ndodhën më 9 dhe 10 maj) filluan shumë herët, që në të ashtuquajturat emisione (apo show-e) të drejtpërdrejta, të cilat u emetuan vonë në mbrëmje në disa televizione tonat. Kjo u bë – si me urdhër – mënyrë për t’u lidhur shoku emotiv nga ngjarjet e Parisit me hetimin që nuk ka përfunduar për ngjarjet e lartëpërmendura të Kumanovës, e përfundimi i të cilit, në kuptimin e vërtetë, pritet pasi të konsolidohet prokuroria, gjyqësia dhe eventualisht segmentet e tjera të gjyqësisë. Mirëpo, përpjekja për “gjykim” vetjak, gjithsesi, është “interesant” në aspekt propagandues dhe flet për strukturën komanduese-të shtabit për krijimin e lajmeve te ne.

00001-MediamkLinku deri te artikulli origjinal: Prej Lagjes së trimave deri në Paris – fiken dritat në Evropë!

Data dhe koha e publikimit: 15.11.2015, 18:50

Data e recensionit: 16.11.2015

Recensues: Ljubomir Kostovski

“Perëndimi duhet ta pranojë se luftën shumë të eksploatuar kundër terrorizmit ndërkombëtar me vite e ka shfrytëzuar për realizimin e interesave të tij ekonomikë-financiarë. Perëndimi duhet ta pranojë se nuk ka bërë asbolutisht asgjë që ta pengojë krijimin e të ashtuquajtur Shteti islamik, që në masë të madhe është produkt i tij.”

Ky është një fragment nga pjesa hyrëse e tekstit, të cilit vetëm i është titulli i lartëpërmendur, me dëshirë dhelpërake për të gjetur një urë ndërmjet dy ngjarjeve që assesi nuk mund të lidhen. Edhe zyrtarisht edhe jozyrtarisht ngjarjet në Kumanovë nuk mund të lidhen me terrorizmin ndërkombëtar. Kishte shumë probleme rreth definicionit të ardhacakëve me “kallashnjikovë” në Kumanovë, dhe zgjidhja përfundimtare ishte se blhet fjalë për grup të armatosur, me asociacion se nënkupohet se gurpi ka qenë “mercenar”! Këtë e pranoi edhe pushteti edhe opozita edhe faktori ndërkombëtar. Aq sa i përket lidhshmërisë, e cila në po të njëjtën medie ka edhe një “mbulesë” në formë të komentit, të panënshkruar, me titull “Terroritsët nga Kumanova me qëllim dhe cak të njëjtë sikurse edhe terroristët nga Parisi, i cili meriton një koment të veçantë gazetaresk.

Atë që duhet ta dijnë lexuesit është se teksti që është subjekt i këtij recensioni është marrë në tërësi nga portali “Novosti“, vetëm se versioni maqedonas i ka shtuar titull të vetin, që, kuptohet, është e palejueshm dhe degutante, për shkak se në tekstin origjinal askund nuk është përmendur Kumanova, as rajoni, posaçërisht jo në ndonjë kuptim të “koncentruar” gjeografik. Kjo paraqet keqpërdorje të medies tjetër, pa marrë parasysh se në fjalitë e para redaksia jonë thotë se “Novosti shkruan”. Për shkak se mungon së paku aj0 – se titulli është “maqedonizuar” ose se teksti është “përpunuar”, gjegjësisht “është rregulluar nga redaksia”, që gjithsesi, assesi nuk është arsyetim për “korrigjime” të tilla që i kanë bërë “tanët”.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

ka fakte

pohime të sakta

deklarata të vërteta

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

zyrtare

relevante

1 burim

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

Artikulli është huazuar mirëpo i është vënë "titull vendor"

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

informata të rrejshme

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

është koment

të ndara nga faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

kopje të plotë

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

dezinformon

kreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

mesatarisht i lexueshëm

elemente solide multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja