verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Titull tepër manipulativ që nuk e përmban informatën kryesore

on 28 - 04 - 2015       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

Владата планира зголемено породилно отсуство за мајките NetPress-crop-resize

 

[Recension: Qeveria planifikon pushim të zgjatur të lehonisë për nënat që do të lindin dy ose më shumë fëmijë]

 

Titulli i këtij teksti është tepër manipulues dhe në vete nuk e përmban informatën kryesore, e ajo është se për cilat kategori të lehonave do të rritet pushimi i lindjes. Titulli i këtillë krijon një përshtypje të gabuar te publiku, dhe kjo është e qartë se ka qenë edhe qëllimi kryesor i autorit, t’i manipulojë lexuesit.

Владата планира зголемено породилно отсуство за мајките NetPressLinku deri te artikulli origjinal: Qeveria planifikon pushim të zgjatur të lehonisë për nënat që do të lindin dy ose më shumë fëmijë

Data dhe koha e publikimit: 18.04.2015

Data e recensionit: 20.04.2015

Recensues: Аna Anastasovska

Titulli “Qeveria planifikon pushim të zgjatur të lehonisë për nënat që do të lindin dy ose më shumë fëmijë” është aq bombastik sa që menjëherë e tërheq vëmendjen te ai i cili e lexon atë. Mirëpo, më poshtë në tekst zbulohet se lajmi në titull nuk ka asnjë lidhje me atë që me të vërtetë është paralajmëruar. Ajo që mungon në titull është fjala kyçe “përnjëherë”.

“Ja për shembull, së shpejti Qeveria planifikon për nënat: Rritje të mungesës së paguar nga puna për shkak të lindjes, prej 12 muajve aktualë në 15 muaj, domethënë 3 muaj shtesë, për nënat që do të lindin 2, 3 ose më tepër fëmijë përnjëherë.”

Përnjëherë, do të thotë nënat që do të lindin bineq, trineq ose më tepër fëmijë. Dhe këtu lajmi fiton një kontekst krejtësisht tjetër. Kjo nuk do të thotë se nënat që kanë dy, tre ose më tepër fëmijë se do të fitojnë pushim shtesë të lindjes.

Përveç asaj se autori i këtij teksti bën një manipulim të pacipë, ai ka harruar që në artikull t’i shqyrtojë edhe problemet me të cila ballafaqohen lehonat në Maqedoni, si për shembull, pushim më të shkurtër të lehonisë në krahasim me vendet e rajonit, vonesa e pagesës së rrogës gjatë pushimit të linjdes, etj.

Analiza e portalit Inbox7 e datës 13 nëntor 2014, mu për këtë temë, tregon se Maqedonia ka kushte më të rënda për lehonat në rajon.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e deklaratave

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

zyrtare

relevante

1 burim

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

pjesërisht e paraqet të vërtetën

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk ka informata të rrejshme

mban anën e një pale

anshmëri politike,

infoVistinitostKOMENTIMI

nuk ka elemente të komentimit

të ndara nga faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

adekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

informon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk nxit dhunë

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

elemente solide multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja