verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Ton ofendues dhe shëmbëllim i pashijes

on 22 - 04 - 2015       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

http___vistina.mk_2015_04_17_selskio-crop-resize

 

[Recension: Mesihu i fshatit nga Murtinoja: Zoti më mori prej fushe dhe më dërgoi në këtë rrugë (VIDEO)]

 

Lexuesve u është ofruar përmbajtje që ka për qëllim ta përqeshë liderin e rLSDM-së, Zoran Zaev. Tendenca e këtillë vërehet që në titull, i cili ka ton ofendues dhe paraqet shëmbëllim të pashijes.

http___vistina.mk_2015_04_17_selskioLinku deri te artikulli origjinal: Mesihu i fshatit nga Murtinoja: Zoti më mori prej fushe dhe më dërgoi në këtë rrugë (VIDEO)

Data dhe koha e publikimit:  17.04.2014, 12:41

Data e recensionit: 18.04.2015

Recensuese: Оlivera Vojnovska

 

NË VEND TË INFORMIMIT, PËRQESHJE

Bëhet fjalë për një material të shkurtër prej disa fjalësh thumbuese që janë shkruar për ta nënçmuar shefin e opozitës. Për këtë qëllim është shfrytëzuar paraqitja e tij në një televizion të Ohrit (16 prill 2015), me ç’rast nga intervista pothuajse njëorëshe e Zaevit është prerë një pjesë prej dhjetë sekondash, me të cilën ai qëllimisht vendosen në kontekst përqeshës.

“Unë jam një njeri nga fshati Murtino, në Strumicë. Para rreth njëzet vitesh e punoja fushën, me siguri Zoti nuk më largoi prej fushave dhe të më sjellë këtu që thjesht të më lë në mëshirën e askujt.”

E në fakt bëhet fjalë vetëm për fragment prej dy fjalish nga përgjigja e gjerë e Zaevit (prej minutës 31:13 deri në minutën 34:50 të video-materialit) në pyetjen e udhëheqëses (prej minutës 31:08 deri në minutën 31,12 të video-materialit):  ” … a ndjen reperkusione për shkak të publikimit të bombave dhe a është penduar ndoshta në ndonjë moment që e ka filluar gjithë këtë?” Ku Zaevi, në mes tjerash, thotë (minuta 31:18 e video-materialit) se gjatë gjithë kësaj periudhe, pushteti i ka përdorur të gjitha mekanizmat kundër tij dhe familjes së tij, mirëpo asnjëherë nuk ka arritur ta largojë nga dëshira që të jetë opozitar i fuqishëm dhe të luftojë për të mirën e vendit.

“…Dhe nuk e di se çka më kurdisin për çdo ditë. Le të kurdisin. Zoti të më japë mend dhe të më ruajë që ndonjëri nga këto plane qëllimkëqia të mos u realizohet. Mirëpo, edhe sikur të realizohen, ndonjë arrestim, apo sikur të ndodhë diçka tjetër, unë jam i pari në mes të të barabartëve. Ka njerëz të tjerë që do ta vazhdojnë procesin, ai protokol është përgatitur që para Vitit të Ri (2015), nuk ka ikje prej kësaj.” (prej minutës 33:28 deri në minutën 33:50)

 

“…Kështu që nuk ka ikje nga e vërteta, e vërteta ështo ajo. E kjo që ndodh është nder i madh, mesiguri i dhënë nga Zoti. Unë jam njeri nga fshati Murtino, në Strumicë. Para rreth njëzet vitesh e punoja fushën, me siguri Zoti nuk më largoi prej fushave dhe të më sjellë këtu që thjesht të më lë në mëshirën e askujt. Unë eci sinqerisht dhe i udhëhequr me siguri në rrugën e tij me zemër krejtësisht të hapur dhe e di se do ta arrijmë qëllimin.” (prej minutës 33:50 deri në minutën 34:50)

Mirëpo, është e qartë se ky material jokorrekt qëllimisht fokusohet vetëm në pjesën prej dhjetë sekondash – prej minutës 34:29 deri në minutën 34:39 të video-materialit. Njëkohësisht, shtrembërohet ajo që është thënë, manipulohet dhe përqeshet Zaevi. Qasje kjo e cila është në kundërshtim me standardet e gazetarisë së drejtë etike, të cilat parashohin që gazetarët gjatë transmetimit të informata të jenë të sinqertë, objektivë dhe të saktë, t’i përmbahen të vërtetës dhe të insistojnë ta pengojnë shtrembërimin e lajmeve. Në këtë rast, me siguri, shumë më e fuqishme ka qenë dëshira që të nënçmohet lideri opozitar.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

ka fakte

pjesërisht

pjesërisht

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

zyrtare

relevante

1 burim

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

pjesërisht e paraqet të vërtetën

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk ka informata të rrejshme

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

nuk mund të përcaktohet

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

as manipulon as informon është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

shprehje të u rrejtjes

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk nxit dhunë

diskriminon

diskriminim social

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

mesatarisht i lexueshëm

elemente jokualitative multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja