verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Tregim i spinuar

on 20 - 01 - 2016       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

Заев бега од избори затоа што се плаши_ - http___kurir.mk_makedonija_politik 11

[Recension: Zaevi ik nga zgjedhjet për shkak se frikohet nga populli]

Teksti është i njëanshëm dhe komentues. Në vend që informatat të prezantohet në mënyrë të paanshme, në përputhje me standardet gazetareske, ato komentohen, qëllimisht futen të dhëna jo të plota dhe gjatë kësaj ofrohet vetëm pikëpamja qeveritare.

Заев бега од избори затоа што се плаши од народот Kurir.mkLinku deri te artikulli origjinal: Zaevi ik nga zgjedhjet për shkak se frikohet nga populli

Data dhe koha e publikimit: 16.012016, 12:44

Data e recensionit: 18.01.2016

Recensues: Dimitar Tanurov

E RËNDËSISHME ËSHTË VETËM DEKLARATA E KRYEMINISTRIT!

“Lideri i LSDM-së, Zoran Zaev, në panik i lëshoi negociatat e mbrëmshme në Përzhinë, dhe me panikun e njëjtë dëshiron t’i shmanget bаllafaqimit me popullin.”

Gjatë prezantimit të lajmit jepet vlerësimi personal për zhvillimet dhe spinohet i gjithë tregimi. Si mbështetje për qëndrimet e plasurara shfrytëzohen informata nga hulumtime të realizuara më parë, për të cilat nuk tregohet se kush i ka realizuar, kur janë publikuar, e as, nuk zbulohen rezultatet, por vetëm komentohet.

Në këtë material është dhënë vetëm deklarata e kryeministrit:

“Nuk u bisedua për asnjë detal rreth zgjedhjeve, e poashtu nuk u bisedua as për Ligjin me për medie, e as për metedologjinë për pastrimin e listave zgjedhore, për shkak se Zoran Zaevi nuk dëshironte që të filitet për këtë. Ai insistonte të pranohet të pranohet nga të gjitha partitë politike se është mirë të shtyhen zgjedhjet. Na harxhoi më shumë se 12 orë që gjatë gjithë kohës të kërkojë, të lutet, të bindë dhe të insistojë që të mos ketë zgjedhje më 24 prill.”

Mirëpo, aspak nuk është dhënë deklarata e liderit të LSDM-së. Poashtu, nuk është dhënë as deklarata e eurokomesarit Johanes Han, kështu që lexuesit nuk kanë mundësi që vetë të binden se çka në fakt ai ka thënë, por qëllimisht sugjerohet një vlerësim subjektiv:

“Madje edhe eurokomesari Han është i bindur se ka kohë të mjaftueshme deri në fund të prillit që të sigurohen të gjitha kushtet që të mbahen zgjedhjet.”

Artikulli përdor fjalor me ngjyrim politik, në mënyrë selektive i paraqet gjërat, ndërsa me mospërfshirjen ose me heshtjen e një pjese të informatave, përpiqet ta diskreditojë opozitën:

“Zaevi mbrëmë me orë ka tentuar të sigurojë shtyrje të zgjedhjeve, dhe ka lutur dhe ka bindur që ballafaqimi me popullin të mos ndodhë më 24 prill.”

Mënyra e këtillë e raportimit nuk i mundëson publikut që të fitojë pasqyrë të plitë dhe objektive për ngjarjet, por krijon perceptim në favor të një elite të caktuar politike – asaj në pushtet.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

zyrtare

relevante

1 burim

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

pjesërisht e paraqet të vërtetën

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

nuk mund të përcaktohet

nuk është theksuar autori

infoVistinitostTITLE QUALITY

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka gjuhë ofenduese

gjuhë e urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

mesatarisht i lexueshëm

elemente solide multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja