verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Trillim i spinuar

on 13 - 05 - 2016       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

Таки Фити од СДСМ најавува дека ќе кр_ - http___kurir.mk_makedonija_vesti_t

[Recension: Таki Fiti nga LSDM-ja paralajmëron se do t’i shkurtojnë rrogat]

Ky është një tekst tepër manipulues dhe spinues, që ka për qëllim ta hutojë pulkun dhe të krijojë fotografi për atë se LSDM-ja, sikur të vinte në pushtet, do t’i zvogëlonte rrogat e të punësuarve në administratë. Me këtë rast, artikulli i referohet deklaratës së profesorit të Taki Fiti, duke e prezantuar atë si anëtar të LSDM-së, edhe pse ai deklaratën e ka dhënë në funksion dhe konotacion tjetër.

Таки Фити од СДСМ најавува дека ќе кратат плати Kurir.mkLinku deri te artikulli origjinal: Таки Фити од СДСМ најавува дека ќе кратат плати

Data dhe koha e publikimit: 11.05.2016

Data e recensionit: 12.05.2016

Recensues: Аna Anastasovska

MUNGON KUTIA MË E RËNDËSISHME E MOZAIKUT

Që në fillim të tekstit shihet se ai është i motivuar politikisht dhe propagandues.

“Përderisa VMRO-DPMNE-ja në pushtet lufton për çdo vend pune, për zvogëlimin e papunësisë dhe për investime të reja, nga LSDM-ja që tani paralajmërojnë se do t’i shkurtojnë rroga.”

Më poshtë në tekst kemi një deklaratë të transmetuar të Taki Fitit, mirëpo, me gjasë, qëllimisht është heshtur funksioni i tij aktual dhe ai është prezantuar si anëtar i njërës nga qeveritë e mëparshme të udhëhequra nga LSDM-ja.

“Ish-ministri për financa në qeverinë e LSDM-së, mirëpo edhe anëtar i këshillit partiak për eknomi të LSDM-së të publikuar që në vitin 2011, Taki Fiti, thotë se administrata publike është një zë i madh buxhetor dhe se rrogat e tyre nuk do të rrite, por përkundrazi do të zvogëlohen.”

Kyçja që mungon në këtë tekst është ajo se Fiti është kryetar i Akademisë së shkencave dhe arteve të Maqedonisë (ASHAM) dhe se ai këtë deklaratë e ka dhënë në cilësi të ekspertit, të akademikut dhe të njeriut të parë të institucionit më të lartë shkencor në vend.

Ajo që, poashtu, është me rëndësi të theksohet në këtë recension, është se bëhet fjalë për lajm dhe për deklaratë të datës 6 maj, të cilën akademiku Fiti e ka dhënë në kuadër të debatit shkencor që u mbajt në ASHAM, me titull “Republika e Maqedonisë në rrugën drejt BE-së 2020, përvojat, sfidat dhe perspektivat”.

“A është zvogëlimi i rrogave masa më e re e LSDM-së dhe e liderit të opozitës Zoran Zaev, pasi e futën vendin në krizë të madhe?”

Në këtë pjesë të tekstit, në fakt, fshehet edhe qëllimi i spinit, e ai është se nëse LSDM-ja vjen në pushtet, do t’i zvogëlojë rrogat e administratës, që nuk ka asnjë lidhje me realitetin, duke pasur parasysh se socialdemokratët akoma nuk e kanë publikuar programin e zgjedhjeve e as deri tani (13 maj 2016), nuk kanë paralajmëruar se do të propozojnë një masë të këtillë.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

ka fakte

pohime të sakta

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

zyrtare

relevante

1 burim

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

pjesërisht e paraqet të vërtetën

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

informon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

informon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

elemente solide multimediale

ka linke kontekstuale

i rregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja