verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Turp i madh prej teksti!

on 8 - 04 - 2016       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

zurnal

[Recension: Juristi gej është turp i madh – Nikollovski i LSDM-së është mosnjohës total i ligjeve dhe dispozitave]

Ky tekst është shembull klasik për përhapjen e diskriminimit dhe për shkeljen e rregullës kryesore të gazetarisë – të transmetohet edhe pala e dytë.

Геј правникот е жива брука – Николовски од СДСМ е тотален непознавач на законите и прописите zurnal.netLinku deri te artikulli origjinal: Juristi gej është turp i madh – Nikollovski i LSDM-së është mosnjohës total i ligjeve dhe dispozitave

Date dhe koha e publikimit: 05.04.2016

Data e recensionit: 08.04.2016

Recensues: Аna Anastasovska

DISKRIMINIM PA KUFI

Artikulli në titull përmban koment diskriminues duke theksuar se ministri Nikollovski është “jurist gej”. Orientimi seksual i ministrit, pa marrë parasysh se çfarë është ai, në këtë rast nuk ka asnjë lidhje, e as që duhet të theksohet. Me vetë faktin që potencohet se ai gjoja qenka homoseksual, artikulli bën diskriminim dhe në këtë mënyrë e shkel nenin 10 të Kodit të gazetarëve,  ku qartazi thuhet se:

Gazetari nuk do të krijojë dhe nuk do të përpunojë me vetëdije informata, të cilat i kërcënojnë të drejtat ose liritë e njeriut, nuk do të flasë me gjuhën e urrejtjes dhe nuk do të nxisë dhunë ose diskriminim mbi çfarëdo lloj baze (kombëtare, fetare, racore, gjinore, shoqërore, gjuhësore, politike, të orientimit seksual…).

Problemi i dytë në këtë tekst është se me të sulmohet Nikollovski se “edhe një herë ka treguar mosnjohje totale të ligjeve dhe të dispozitave dhe se vazhdon të publikojë të pavërteta në publik”.

Me këtë rast, transmetohet demanti i Ministrisë për Bujqësi, pylltari dhe ekonomizim me ujërat, ku ai është zëvendës-ministër, e askund nuk përmendet se çka ka thën Nikollovski dhe për çka e demantojnë. Në këtë mënyrë lexuesi nuk mund të ketë qasje se a është e vërtetë ose jo ajo që thuhet në demant.

Duke me marrë parasysh gjithë këtë, mund të konstatohet se ky tekst është politikisht i motivuar dhe se ka për qëllim ta bindë publikun se atë që e thotë zëvendës-ministri i LSDM-së nuk është e saktë, edhe pse lexuesit nuk kanë mundësi të lexojnë se për çka në të vërtetë bëhet fjalë.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

ka fakte

pjesërisht

pjesërisht

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

zyrtare

relevante

1 burim

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

pjesërisht e paraqet të vërtetën

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

nuk informon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

informon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

diskriminon

diskriminim sipas orientimit seksual

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

mesatarisht i lexueshëm

nuk ka elemente multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja