verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Vetëm ngritja e pyetjeve nuk mjafton

on 27 - 07 - 2015       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

[Recension: Diçka po prishet para Qeverisë?! (FOTO)]

Opinioni dëshiron informacione të plota. Dëshiron të shohë çështje të ngritura nga gazetarët të cilët janë të bazuara në fakte dhe të vërtetuara. Kur gazetari arrin të ketë përmbushur këtë nevojë të lexuesit në fakt ka arritur të kryejë esencën e misionit të tij.

 

tetovasotLinku deri te artikulli origjinal: “Diçka po prishet para Qeverisë?! (FOTO)

Data dhe koha e publikimit: 20.07.2015

Data e recenzionit: 22. 07. 2015

Recenzent: Xhenis Sulimani

 

Lajmi që po recensojmë informon për një ndërtim në pjesën e përparme të qeverisë.

“Disa makineri ndërtimi kanë filluar rrënimin e pjesës para Qeverisë. Në pjesën e përparme të qeverisë ndërtohet një gardh mbrojtës prej hekuri në mënyrë që të mos shihet se çfarë po prishet. Deri më tani nuk është e specifikuar pse po prishet pjesa hyrëse përpara ndërtesës së qeverisë, dhe a është ky projekt që duhet të ndërtohet gardhi i ri me vlerë 700 000 euro.”

Në tekst me të drejtë ngrihen dyshimet mbi atë se çfarë po ndërtohet para qeverisë dhe vlerën e objektit, çështje këto që janë në interes të përgjithshëm. Opinioni duhet të informohet sepse janë paratë e tyre të cilat shpenzohen. Megjithatë që lajmi të jetë i plotë, gazetari duhet të ketë marrë informacion të plotë. Nëse institucionet nuk ia jepnin informacionin kjo gjë do të duhej të bëhet e ditur dhe vetëm atëherë mund të lihet teksti pa informacionet e plota. Në një rast të tillë lajmi është i mangët sepse shtrohen vetëm pyetjet kurse mungon verifikimi dhe pala tjetër.

Sado që informacioni është relevant, i mbetur në supozime ai mbetet jo plotë dhe lë dyshime për keqinterpretime.
Standardet profesionale të gazetarisë thonë se media dhe gazetari nuk duhet të jetë i njëanshëm dhe tendencioz.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e deklaratave

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

jozyrtare

relevante

1 burim

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

pjesërisht e paraqet të vërtetën

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

nuk aplikohet

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të ndara nga faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

vepër origjinale

është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

informon

jokreativ

josenzancionalist

adekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

informon

është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk nxit dhunë

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

nuk aplikohet

nuk ka linke kontekstuale

i parregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja