verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Vetëm njëra palë në lajm, të le të “lagur” para publikut

on 22 - 09 - 2015       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

[Recension: Komuna do ti prishë vetëm objektet e shqiptarëve në plazh]

 

Kur një produkt gazetaresk përmban akuzë, gjithmonë në përmbajtje të tij duhet të kemi edhe qëndrimin e palës tjetër. Teksti që po e recensojmë është shembull i një informacioni të paverifikuar.

strugaLinku deri te artikulli origjinal: Komuna do ti prishë vetëm objektet e shqiptarëve në plazh

Data dhe koha e publikimit: 16.09.2015

Data e recensionit: 21.09.2015

Recensent: Xhenis Sulimani
Teksti bazohet në postimin e ish kandidatit për deputet nga radhët e PDSH-së, Zija Jonuzi, i cili ka kritikuar punën e kryetarit aktual të Strugës, Ziadin Selës.

“Ish kandidati për deputet nga radhët e PDSH-së, Zija Jonuzi shprehet se me heqjen e objekteve në plazhet e Strugës do të dëmtohen vetëm shqiptarët dhe se ky aksion do të përfundojë si aksion i kioskave, ku të dëmtuar dolën vetëm shqiptarët.”

Gazetari nuk ka bërë përpjekje që në tekst të marr edhe palën tjetër që kritikohet në këtë rast dhe ta bëje lajmin e plotë. Ai duhet të jep mundësi të dy palëve që të shprehin qëndrimet, sidomos në raste të tilla kur njëra palë shpreh akuza dhe dikush është objekt i kritikës.

Madje, gazetari nuk ka paraqitur asnjë dëshmi dhe do të ishte e drejtë të saktësonte se lajmi është i pakonfirmuar.

Si i këtillë lajmi cilësohet si jo i qartë, jo i plotë, i paverifikuar dhe i njëanshëm. Publiku mbetet i pa informuar dhe media del se mund të jetë tendencioze ndërkohë që mund të mos e kishte këtë si synim.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

nuk ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

jozyrtare

jorelevante

1 burim

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

nuk mund të përcaktohet

:

informata të rrejshme

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

nuk ka elemente të komentimit

infoVistinitostPLAGJIATURA

nuk mund të përcaktohet

është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

dezinformon

jokreativ

josenzancionalist

adekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

mesatarisht i lexueshëm

nuk aplikohet

nuk ka linke kontekstuale

i parregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja