verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Zëvendësim i palogjikshëm i tezave: Оpozita edhe flen, edhe paradon – njëkohësisht

on 19 - 08 - 2016       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

kurir 1

[Recension: Оliver Spasovski e ka kaluar në gjumë këtë javë – LSDM-ja përsëri bën paradë në zonat e krizës]

Në situatë kur lideri i VMRO-DMPNE-së, Nikolla Gruevski, aq qartazi e keqpërdor fatkeqësinë që i ka gjetur njerëzit në lagjet e goditura nga vërshimet dhe nga kjo bën fushatë hiperagresive mediatike, të cilat teksti që e recensojmë ia përshkruan opozitës. Gjë që është shumë jokorrekte, tendencioze dhe joprofesionale.

FireShot Screen Capture # 4170 - 'Оливер Спасовски ја преспал оваа недела – СДСМ повторно парадира во кризните подрачја I KuriLinku deri te artikulli origjinal: Оliver Spasovski e ka kaluar në gjumë këtë javë – LSDM-ja përsëri bën paradë në zonat e krizës

Data dhe koha e publikimit: 13.08.2016, 17:55

Data e recensionit: 15.08.2016

Recensues: Аleksandar Pisarev

AMORTIZUES TË TURPIT

Që të amortizohet turpi dhe përgjegjësia e kryetarit të partisë në pushtet, i cili deri në maksimum e ka politizuar fatkeqësinë që e ka gjetur Stajkovcin dhe fshatrat e tjera, për PR-in e tij dhe të partisë së tij janë zëvendësuar tezat, për promovim mediatik në kurriz të të pafatëve është akuzuar opozita.

Si shkak është shfrytëzuar deklarata e sekretarit gjeneral të LSDM-së, Oliver Spasovski. Me qëllim që ta diskreditojë Spasovskin, pjesët e intervistës së ti janë nxjerrë nga konteksti dhe janë komentuar me shumë të pavërteta, sarkazëm, ironi, përdorim të pezhorativëve… Qasja e këtillë shihet që në përzgjedhjen e titullit:

Оliver Spasovski e ka kaluar në gjumë këtë javë – LSDM-ja përsëri bën paradë në zonat e krizë. 

Deklarata nuk është transmetuar në mënyrë integrale, por është fshehur një pjesë e informatave, me çka është fituar produkt, i cili në aspekt përmbajtësor nuk është i qartë deri në fund. Artikulli ndërton kornizë negative për njërin nga funksionarët e opozitës, duke ua përshkruar atij fajin për fatkeqësinë që i gjeti këta qytetarë. Me këtë, te lexuesit duhet të krijohet fotografi negative për gjithë partinë dhe të demonizohen figurat e saja më të eksponuara.

LSDM-ja vazhdon me praktikën e paradimit në zonat e vërshuara të krizës me truqe të thjeshta për promovim duke u fotografuar brenda 15 minutave në shtëpitë e aktivistëve partiakë të LSDM-së dhe duke treguar solidaritet të rrejshëm, ndërsa sot sekretari gjeneral i LSDM-së, Oliver Spasovski, paradimin e shkurtë e shfrytëzoi edhe për dhënien e këshillave se çka duhet bërë në rajonet e krizës edhe atë sikur ta ketë kaluar gjithë javën në gjumë…

DEZINTEGRIM I SHOQËRISË

Haptazi favorizohet pushteti nëpërmjet qasjes ambivalente me ç’rast njolloset opozita:

Pas një jave të tërë, kur në terren në rajonet e krizës ka më shumë se 300 mjete mekanike (buldozerë, skiperë, kamionë) të angazhuara nga institucionet shtetërore…, sot Oliver Spasovski apeloi të angazhohen mjete mekanike në zonat e krizës?!
Paraqitjet e këtilla të LSDM-së janë vazhdim i fushatës që e zhvillojnë mediet që janë nën kontroll të LSDM-së kundër institucionet…

Ky është një shembull tipik për rolin negativ që mund ta kenë mediet në dezintegrimin e shoqërisë, nëpërmjet raportimit tendencioz dhe joprofesional që nxit stereotipe, ndarje dhe jotolerancë, që është në kundërshtim me të gjitha kodet vendore dhe ndërkombëtare të gazetarëve.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

zyrtare

relevante

1 burim

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

nuk mund të përcaktohet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

joadekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

nuk ka elemente multimediale

ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja