verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Zhernovski kritikohet në mënyrë tendencioze për borën

on 10 - 01 - 2017       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

dfret

[Recension: Zhernovskin e befasoi bora në janar, rrugët e papastruara (FOTO)]

Në tekstin që e recensojmë, kryetari i komunës Qendër, Andrej Zhernovski, pa bazë akuzohet se shërbimet e komunës nuk i pastrojnë rrugët e komunës Qendër. Bëhet fjalë për dezinformatë, për shkak se pothuajse në të njëjtën kohë kur u publikua ky tekst, te mediet arriti komunikata e komunës, ku njoftohet se borra në Qendër pastrohet me katër makina dhe nëpër rrugë janë hedhur disa tonë kripë. Poashtu, kryetari Zhernovski në profilin e tij në  “Facebook” e la telefonin për kontakt të udhëheqësit të komunës, që qytetarët të paraqiten nëse shërbimet nuk kanë intervenuar në ndonjë rrugë.

dfretLinku deri te artikulli origjinal: Zhernovskin e befasoi bora në janar, rrugët e papastruara (FOTO)

Data dhe koha e publikimit: 05.01.2017

Data e recensionit: 09.01.2017

Recensuese: Silvana Zhezhova

MUNGON QËNDRIMI I KOMUNËS QENDËR

Теksti e kritikon kryetarin e komunës Qendër, Zhernovski, se e ka “befasuar” bora dhe ka bashkangjitur disa fotografi nga rrugët e papastruara nga bora.

“Bora e befasoi kryetarin e komunës Qendër, Andrej Zhernovski në janar. Rrugët në komunën qendrore të Shkupit mbetën të papastruara pas rreshjeve të borës që e kapluan vendin”.

Sipas komunikatës zyrtare të komunës, “еkipe të komunës Qendër që në orët e hershme të mëngjesit dolën në terren dhe e pastrojnë borën nëpër rrugët dhe trotuaret, që janë në kompetencë të komunës, nuk ka ndërprerje të komunikacionit nëpër rrugë dhe qytetarët mundë të lëvizin normalisht”.

Në artikull, poashtu thuhet se ka pasur gjoja reagime nga qytetarët e revoltuar të komunës Qendër, mirëpo nuk ka asnjë deklaratë, kështu që ajo që është shkruar nuk është bindëse.

“Banorët e komunës Qendër komentojnë se shërbimet e komunës dështuan krejtësisht dhe shtojnë se nëse bora vazhdon të bjerë me këtë intensitet, së shpejti rrugët do të jenë krejtësisht të pakalueshme, ndërsa komuna do të paralizohet”.

Ky tekst joobjektiv dhe komentues e pasqyron situatën vetëm nga një kënd. Në të nuk ka deklaratë nga pala e involvuar – kryetari i komunës Zhernovski, e as që është përmendur komunikata e komunës Qendër për gjendjen aktuale me borën. Kështu, në vend që të përcjellë një informatë korrekte dhe pa ngarkesë politike, artikulli e dezinformon publikun që në fillim me titullin tendencioz.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

jozyrtare, anonime

jorelevante

nuk mund të përcaktohet

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

pjesërisht e paraqet të vërtetën

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

informata të rrejshme

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

manipulon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

nuk ka elemente multimediale

nuk ka linke kontekstuale

i rregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja