verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Çështjet e pa sqaruara nga gazetari, lënë publikun pa informacion

on 26 - 08 - 2015       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

[Recension: Maqedoni, kuvendi e miratoi rebalancin e Buxhetit për vitin 2015]

Teksti që po e recensojmë ka të bëjë me miratimin e rebalancit për buxhetin e vitit 2015 në Maqedoni. Teksti informon për miratimin e rebalancit të buxhetit dhe ka transmetuar deklaratën Ministrit të Financave, Zoran Stavrevski, por nuk jep asnjë sqarim se çdo të thotë kjo për qytetarët.

downloadLinku deri te artikulli origjinal: Maqedoni, kuvendi e miratoi rebalancin e Buxhetit për vitin 2015

Data dhe koha e publikimit: 20.08.2015

Data e recensionit: 24.08.2015

Recensent: Xhenis Sulimani

 

Është detyrë e gazetarit që çështjet t’i sqarojë. Nga teksti nuk kuptohet as ku mund të jenë shkurtuar dhe as ku mund të jenë shtuar fonde. Buxheti është një nga çështjet më të rëndësishme të funksionimit të shtetit, i cili krijohet me paratë e qytetarëve. Gazetari duhet të hulumtojë dhe informojë se si harxhohen këto para. Vetëm përcjellja e një komunikate se rebalanci është miratuar nuk informon asnjë gjë publikun.

“Me 62 vota për dhe 7 kundër Kuvendi i Republikës së Maqedonisë sot pasdite i miratoi ndryshimet dhe plotësimet e Buxhetit për vitin 2015. Zëvendëskryeministri dhe ministër i Financave, Zoran Stavreski sot, duke e arsyetuar Ribalancin e propozuar të Buxhetit për vitin 2015 në kuadër të mbledhjes së 62¬të të Kuvendit theksoi se realizimi i Buxhetit për vitin 2015 në shtatë muajt e parë ishin më të mirë se pritjet, ndërsa të ardhurat e grumbulluara ishin më të larta se të planifikuarat.”

Teksti, nga ana tjetër nuk është i plotë sepse nuk përfshin edhe “palën e dytë”, në këtë rast opozitën. Edhe pse, për momentin kuvendi i Maqedonisë po funksionon pa deputetët e partisë më të madhe opozitare- LSDM. Do të ishte në interes të opinionit që në këtë tekst të përfshihej edhe ndonjë qëndrim i opozitës.

Në këtë mënyrë do të dëshmohej se mediet mund t’i japin frymë demokracisë edhe aty ku ka tendenca për ngulfatje. Kështu duke e plotësuar informacionin, por gjithashtu edhe duke kontribuar në debat që publiku të mund të kuptojë më mirë, nëse projekte e qeverisë janë të duhurat për ta.

Njëra ndër misionet kryesore të shtypit është që si “pushtet i katërt” të ndihmojë në zhvillimin e demokracisë, andaj hapësira e saj duhet të japë kolorit mendimesh, për çdo çështje në interes të opinionit.

Ndërkohë gazetari duhet të kuptojë mirë për atë që informon dhe pasi të ketë analizuar mirë informacionin duhet ta përmbledhë dhe botojë. Në të kundërt media as informon siç duhet dhe as nuk luan rolin rëndësishëm demokratik që i takon.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

ka fakte

pohime të sakta

deklarata të vërteta

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

zyrtare

relevante,

1 burim

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

pjesërisht e paraqet të vërtetën

nuk mund të përcaktohet

nuk ka informata të rrejshme

është i njëanshëm

infoVistinitostKOMENTIMI

nuk ka elemente të komentimit

infoVistinitostPLAGJIATURA

vepër origjinale

është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

informon

jokreativ

josenzancionalist

adekuat

i qartë

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

nuk aplikohet

nuk ka linke kontekstuale

i parregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja