Kolumna

Jemi të etur për debat!

на 4. 12. 2016 | | mk
Shkruan: Ferikan ILJAZI ARIFI Kur do të vijë dita që partitë politike të presin rend për të dalë para cilitdo qoftë ekrani, kur do të ndodhë që partitë t’i lusin gazetarët, e jo gazetarët t’i lusin partitë? Debat këtu, debat atje, gjithandej mes qytetarëve – debat politik. Politika në shtëpi, në punë, në shkollë, e madje edhe në çerdhe. Çudi si nuk na pëlcet truri. Por, atje ku duhet, në

Propagandistët të frikësuar nga ndryshimet e mundshme në hapësirën mediatike

на 13. 09. 2016 | | mk
“Rebelim” kundër mbikëqyrjes parazgjedhore mediatike. Foto: DeviantArt  

Propaganda është vënë para dilemave të rënda, t’i respektojë standardet profesionale, mirëpo në të njëjtën kohë ta ndërpresë bombardimin e qytetarëve me gënjeshtra dhe me manipulime me ç’rast do të vihet në pikëpyetje rejtingu i partisë në pushtet

Shkruan: Sead Rizvanoviq Më 2 shtator filloi mbikëqyrja e paralajmëruar e medieve elektronike nga ana e Agjencisë për medie dhe organi i ri ad-hoc për ndjekjen e programit. Ajo që mund të vërehet në fillim është se zbatuesit e propagandës në Maqedoni (do ta njohin veten në tekst) janë të zverdhur, të ngrirë, të frikësuar, në panik nga mundësia për t’u dënuar për për krimin informativ që e realizojnë mbi qytetarët tashmë një dekadë të

Institucionet: Gjithçka është njësoj, e edhe ai është këtu

на 9. 09. 2016 | | mk
“Reklamokracia” e Pol-it dhe Kornblut-it. Antiutopi në libër e poashtu edhe një tjetër në realitet? Foto: e botuesit

Маqedonia në vend të demokracisë fitoi reklamokraci. Gjithçka është e bazuar në atë që populli të mbahet peng duke servuar gënjeshtra laramane propaganduese – me qëllim që të mos lihet hapësirë që të mendojë për realitetin dhe perspektivat

  Shkruan: Аleksandar SHOLJAKOVSKI Kaluan 8 muaj që kur Gruevski nuk është në krye të qeverisë. Dhe? Nuk ka asnjë ndryshim. Në skenë janë truket e njëjta propaganduese, fjalori i njëjtë neglizhent, bredhjet dhe primitiviteti i njëjtë. Gjithçka zhvillohet sikurse edhe para kësaj ngjarjeje. Me dallime të vogla. Ka qeveri, mirëpo sikur nuk ekziston. Ka kryeministër, mirëpo ai është ose person totalisht anonim ose, duhet

Mediumet ia fshinë vonë lotët USHT-së

на 23. 08. 2016 | | mk
Shkruan: Adrian Kerimi

Kur më gjithçka përfundoi dhe vendimi u morr që të mbyllen programet e disperzuara të USHT-së në të gjitha qytetet, mediumet u zgjuan nga gjumi dhe mosveprimi për sensibilizim të opinionit. Tani më për të mbushur ditarin informativ, vallja filloi të luhet që nga fillimi. Mirëpo kësaj here në karta të emocionit, keqardhjes, mëshirës. Ajo që binte në sy në shumë lajme ishte fakti që raportohej për

е–GJENERATA: Gjenerata që refuzon të vdesë në tunelin e tranzicionit

на 17. 08. 2016 | | mk, en
е-Gjenerata. Foto: Vanço Xhambaski

Asnjë gjeneratë nuk ka sjellë ndonjë sistem të përkryer, mirëpo gjithsesi, gjithmonë sjellë një sistem më të mirë se ai paraprak. Ky cikël nuk guxon të ndërpritet. Koha është të përballemi me е-Gjeneratën dhe t’i japim të drejtë asaj.

Shkruan: Zoran Bojarovski Iluzionet e prishura për luftën e Vietnamit, afera Watergate, dorëheqja e Niksonit, njeriut më të fuqishëm të asaj kohe në botë…, ishin ngjarje që e përcaktuan kornizën e kthesës së madhe në historinë e SHBA-ve, ku, në vitet e shtatëdhjeta të shekullit të kaluar, lindi epoka e re e gjeneratës së re amerikane: Gjenerata Iks (Х). Gjeneratë e lindur nga dashuria e lirë e gjeneratë e bejbi-bumit. Si pasojë ose si mësim nga

Terroristët arrestohen me këste dhe me fanfarë

на 22. 07. 2016 | | mk
“Qeliza 2” – luftë kundër terrorizmit apo propagandë. Foto: Screenshot i MPB-së

Sikurse edhe në gushtin e vitit të kaluar gjatë aksionit “Qeliza”, ashtu edhe tani, gjatë pjesë së saj të pretenduar të dytë, për pjesën më të madhe të personave të kërkuar si luftëtarë të SHI-së, policia e Çavkovit nuk ka njohuri të sakta operative. Prandaj, paraqiten edhe dyshimet se për ekipin e tij në MPB, kjo luftë ka vetëm karakter propagandues

Shkruan: Ljubomir Kostovski Në lajmet relativisht të rralla të mediave botërore për vendin tonë, aksioni i paradokohshëm i policisë maqedonase dhe arrestimi i katër pjesëtarëve të pretenduar të SHI-së, gjeti hapësirë edhe në mediet e huaja. Katër terroristë prapa grilave?! Kjo nuk u shkon për dore as

Lufta fituar për liri shndërrohet në luftë të humbur për para

на 15. 07. 2016 | | mk
Foto: Google. Intervenimi: SHVFM

Kush dëshiron që t’i fusë portalet në internet nëpërmjet deriçkës dhe t’i inaugurojë si medie? Kjo çështje, me gjithë fuqinë dhe kundërthëniet, doli në sipërfaqe këto ditë me iniciativën e qeverisë që të sjellë ligj për fushatat informative dhe të reklamave të institucioneve publike

Shkruan: Zoran Bojarovski Kundërthëniet e ashpra, që dalin nga iniciativa për sjelljen e ligjit  për fushatat informative dhe të reklamave të institucioneve publike, e që mund të vërehet në propozim-ligj, kanë të bëjnë me atë se ky ligj i paralajmëuar parasheh se “bartës” të fushatave qeveritare do të jenë mediet, të shtypura dhe audio dhe audiovizuale, gjegjësisht radiot dhe televizionet, mirëpo – veni re – mediet në internet!!! Mediet në internet!!! “Medie

Mediat e legjitimuan Plenumin Studentor!

на 8. 07. 2016 | | mk
Autor: Adrian Kerimi Që nga organizimi i plenumeve të para, mbledhjeve të fshehta, nën kërcënime dhe shantazhe, e deri në momentin kur studentët nën logon e plenumit u dëgjuan më shumë se kurrë, mediat kanë pasur rezerva për këtë inicijativë. Sidoqoftë, aktivitetet e tyre i kanë përcjellur, varësisht politikës redaktuese, madje ka pasur edhe media që kanë hequr logot e tyre identifikuese, pasi që janë ditur se kanë ardhur me

Edhe zyrtarisht jo të lirë në sytë e bashkësisë ndërkombëtare

на 5. 05. 2016 | | mk
Bangladeshi, Burundi, Jemeni dhe Zimbabveja – shoqëria jonë në rangimin e lirive mediatike nga “Freedom House”. Foto: flickr

Për çdo ditë partia në pushtet, në bazë të kritereve të cilat vetëm ata i dijnë, maste se sa sekonda kanë përdorur televizionet për “shtrembërimin e tezave të VMRO-DPMNE-së” dhe për “madhërimin e tezave të LSDM-së” dhe e gjithë kjo në momente kur perëndimi e shpalli vendin tonë si jo të lirë. Ky rangim i turpshëm i VMRO-DPMNE-së do të mbetet si dëshmi për periudhën e turpshme në të cilën vendin e bënë jo të lirë, ndërsa funksionarët e partisë, kuptohet, ata të ardhshmit, edhe gjatë kohë në të ardhmen do të duhet t’i sqarojnë komunikatat e arkivuara në mënyrë të rregullt

Agora islandeze – ëndërr e largët apo e afërt?

на 18. 04. 2016 | | mk
Dorëheqje e shpejtë nën presion: ish-kryeministri i Islandës, Sigmundur David Gunlaugson. Fotо: Kabineti i kryeministrit, 2015-16

A e dini se pse islandezët e rrëzuan aq shpejtë kryeministrin e tyre, shfrytëzuesin e dëshmuar të shërbimeve financiare offshore në Panamë? Së pari, për shkak të intervistës së tij të mjegullt për një televizion suedez! Mirëpo, paraprakisht, para disa muajsh, islandezt, nëpërmjet rrjetee sociale dhe medieve publikisht i deklaruan për Kushtetutën e re, e cila është miraturar me pëlqim të përgjithshëm – 67 për qind të qytetarëve. Pas TV Hajd Parkut të paaktruar, më pas kanë thënë “po” për aktin e ri kryesor të qytetarëve. Mediet me të vërtetë mund ta bëjnë të afërt shoqërinë deri te ideali antik i agorës, mirëpo edhe