Recensione

Lajmet për rreziqe sigurie s’mund të bazohen vetëm në burime nga Facebooku!

на 7. 03. 2017 | |
[Recension: “Komandant Hoxha: Një grup i armatosur prej 80 personave gjindet në një vendbanim shqiptar në Maqedoni”] Informacionet e ndjeshme dhe senzacionale, e sidomos ato që prekin temat e sigurisë në një shoqëri, duhet të marrin kujdesin e duhur nga çdo gazetar. Përveç nevojës për informim, ata duhet të kenë parasysh edhe aspektet tjera të rëndësishme të profesionit. Ky tekst është trajtuar pa seriozitetin e duhur në këto tema. Duke

Artikull i rrezikshëm, manipulues dhe nxitës

на 6. 03. 2017 | | mk

[Recension: FOTO: Ja si do të duken dëftesat dhe pasaportat dygjuhësore]

Kur në vend të fakteve përdoren spekulimet, kur në vend të burimeve të informatave përdoren shprehje paushallë “më the-të thash”, kur në vend të fotografive përdoren fotomontazhe, kur në vend të lajmit kemi spin dhe sulm, atëherë do të thotë se lexojmë një tekst sikur ky.  Linku deri te artikulli origjinal: FOTO: Ja si do të duken dëftesat dhe pasaportat dygjuhësore  Data dhe koha e publikimit: 27.02.2017  14:29  Data e recensionit: 28.02.2017  Recensues: Vlladimir Mirçeski ARTIKULL PA MEND! Material i trilluar, me burime ose fakte “të matura me gram”, me elemente të rrezikshme të spinimit që shkojnë në drejtim elektrizimit të mëtutjeshëm të situatës edhe ashtu të tensionuar në

Konstruksion spinues

на 3. 03. 2017 | | mk

[Qytetarë të revoltuar e pyesin Shilegovin: A do ta shesish Maqedoninë? (FOTO)]

Artikulli është komentues dhe paraqet një interpretim të lirë të fotografisë, pa i respektuar me këtë rast zhanret dhe standardet e gazetarisë për informim profesional. Linku deri te artikulli origjinal: Qytetarë të revoltuar e pyesin Shilegovin: A do ta shesish Maqedoninë? (FOTO) Data dhe koha e publikimit: 27.02. 2017 Data e recensionit: 02.02.2017 Recensues: Dimitar Tanurov

PËRZIERJE E KEQE

Artikulli, për nga forma e tij, është përzierje e foto-lajmit dhe lajmit, mirëpo nëse analizohet për nga përmbajtja dhe mënyra se si është përgatitur, mund të përfundohet se ka shumë tekst për të qenë foto-ljam, mirëpo shumë pak të dhëna për të qenë lajm. “As zëdhënësi partiak Petre Shilegov

Gazetari e gjunjëzuar para interesave partiake

на 3. 03. 2017 | | mk
[Recension: Ali Ahmeti dhe Musa Xhaferi gjunjëzojnë Zoran Zaevin] Sipas një grupi të portaleve shumë pak të njohur dhe tërësisht amatoresk, të krijohet një përshtypje sikur ke rënë në gjumë të thellë për një shekull të tërë. Dhe, pasi zgjohesh, kupton se sa shumë kanë ndryshuar gjërat, ndërsa ti ndjehesh tërësisht i desocializuar me gjithçfarë që të rrethon. Duket sikur atë dije modeste që e ke pasur nuk ekziston më,

Kur gazetaria humb rrugën në mëhallën e propagandës

на 2. 03. 2017 | |
[Recension: “A duhet Artan Grubi të dorëzojë mandatin e tij, pasiqë humbi në mëhallë të vetë?”] Përgjegjësia politike është diçka që media duhet ta kërkojë nga aktorët në politikë në rast të dështimit të misionit dhe detyrës së tyre. Megjithatë, kjo nuk duhet të keqpërdoret nga gazetari për arritjen e qëllimeve tjera, cilat do qofshin ato. Media nuk është aty për të vjellur vrer, për manifestim të pakënaqësive nga pikëpamjet

Tentim për të blerë publikun me thashetheme

на 2. 03. 2017 | |
[Recension: Tentime për të blerë deputetë për numra për qeverinë?!] Fjalë dhe vetëm fjalë të pabaza, që nuk dëshmohen assesi. Teksti që po recensojmë ka përdorur si burim të lajmit vetveten dhe thashetheme, gjëra që nuk përputhen në asnjë mënyrë me lajmin si zhanr informativ, i cili duhet të përmbajë vetëm dëshmi dhe informata të verifikuara dhe të kontrolluara, e jo të përmbajë bindje personale.
Linku për te artikulli origjinal: 

Dija më së mirë mbron nga gabimet në tekste

на 1. 03. 2017 | | mk

[Recension: (VIDEO) Psikiatri Haxhi-Angellkovski: Ata që bëjnë thirrje për urrejtje dhe luftë janë psikopatë nacistë]

Recensojmë një artikull me videomaterial, i cili ofron një këndvështrim interesant profesional në lidhje me gjendjet aktuale politike në shoqërinë e Maqedonisë, shikuar nga dioptria profesionale e një psikiatri klinik. Mirëpo, teksti për shkak të një fjale që është kuptuar gabimisht duhet të marrë vlerësim negativ, pasi që i dezinformon konsumtarët e tij mediatikë. Në fakt, në pyetjen e gazetarit se si i interpreton paraqitjet e fundit të disa personave publikë, të cilët nëpërmjet rrjeteve sociale haptazi qëndruan pas propagandës agresive të një partie politike, e madje edhe haptazi bëjnë thirrje për dhunë, psikiatri këta persona i cilëson si “psikopatë narcisoid딓, gjegjësisht si persona me

Lajm i pushtuar nga amatorizmi

на 1. 03. 2017 | |
[Recension: « Foto » Shkupi pushtohet nga grafite kërcënuese] Gazetari nuk guxon të ndikohet nga rrethanat, për të cilat raporton. Raportimi me emocione kalon vijat e profesionit, e në vend se të informojë, gazetari shndërrohet në makineri propaganduese që imponon mendim. Në tekstin që po recensojmë,  sillen përfundime duke mos u bazuar në dëshmi dhe fakte. Gjithashtu, tekstit në fjalë i mungojnë elemente, të cilat bëjnë që në këtë artikull

E pse është me rëndësi se me çka ushqehet mbesa e Zaevit?

на 1. 03. 2017 | | mk

[Recension: Familja e Zaevit ushqehet me havjar që kushton 1500 euro (FOTO)]

Teksti paraqet propagandë politike, që është jashtë standardeve gazetareske, veçanërisht nëse merret parasysh se nuk bëhet fjalë për person publik, por për farefis të një politikani të njohur. Ideja e artikullit është që nëpërmjet mbesës së liderit të opozitës, Zoran Zaev, të diskreditohet Zaevi. Linku deri te artikulli origjinal: Familja e Zaevit ushqehet me havjar që kushton 1500 euro (FOTO) Data dhe koha e publikimit: 20.02. 2017 Data e recensionit: 27. 02. 2017 Recensues: Dimitar Tanurov

VETËM TË NJOLLOSET ZAEVI

Titulli bombastik, i cili është shembull klasik për mbledhjen e klikimeve, paralajmëron se nga ajo që ofrohet brenda në teskt mund të pritet senzacionalizëm. Përmendja e mbiemrit “Zaev”

Dyftyrësia e gazetarisë dhe mungesa e fakteve e zhgënjen publikun!

на 1. 03. 2017 | | mk
[Recension: Dyftyrësia e Zaevit, dhe shqiptarët e zhgënjyer prej tij] Politikanët nuk  është çudi të të zhgënjejnë. Por, kur të zhgënjen gazetaria, atëherë duhet reflektuar, sidomos përbrenda redaksive, pasi diçka nuk shkon. Duket se komentimi përbrenda lajmeve është bërë aq i thjeshtë dhe i zakonshëm në shumë prej mediave të Maqedonisë, saqë ka filluar të merret si e drejtë legjitime, e jo si diçka që nuk e ka vendin në