Leksione Gazetareske

Edukimi mediatik – digë mbrojtëse nga manipulimet

на 15. 03. 2017 | | mk
Përdoruesit e përmbajtjeve mediatike duhet të zhvillojnë aftësi kritike të vetat dhe njohuri që do tu ndihmojnë që t’i lidhin idetë komplekse, t’i dallojnë përgjigjet e duhura, t’i identifikojnë lajthimet dhe t’i vlerësojnë në mënyrë kritikuese përmbajtjet mediatike. Me një fjalë, kjo nënkupton një arsimim mediatik dhe posedim të aftësive kreative që të zbulohen manipulimet tek produktet mediatike.   Shkruan:Aleksandar Pisarev
  Sipas definicionit, mediet janë mjete për informim masiv, por edhe mjeti më i fortë për formimin e sistemit të vlerave shoqërore me të cilin ndikohet në formimin e opinionit publik. Megjithatë, në epokën e globalizimit mediet gjithnjë e më shumë bëhen edhe një „mjet i interpretimit masiv”, dhe sipas kësaj, gjithnjë e më shumë humbet funksioni i tyre

Pse të rinjtë nuk lexojnë lajme politike dhe ekonomike?

на 15. 03. 2017 | | mk
 

Modeli biznesor i shitjes së gazetave mbështetej në rrugën e tij lokale, çdo shtëpi, çdo familje të marrë vesh se çka ka të re në botë. E më vonë, gjatë kohës së drekës të debatohet. Ndërsa kur debatohet, dashkemi apo s’dashkemi, përveç prindërve këtë bisedë e dëgjojnë edhe fëmijët. Sot nuk ka debat, as në drekë. Madje parashtrohet pyetja nëse hanë bashkë familjet, e jo më të zhvillohet diskutim për ndonjë problem global.

  Shkruan: Vllado Gjorçev   Nëse u hidhni një sy rubrikave ekonomike nëpër medie, për vetëm pesë minuta do të hasni në shumë ekspertë që e parashikojnë vdekjen e sigurt të gazetarisë së shtypur. Dhe duket sikur vetëm pak njerëz (si unë) mendojnë se ende ka

Fotografia gazetareske dhe foto lajmi

на 15. 03. 2017 | | mk
 

Fotografia gazetareske është një fushë e veçantë në gazetari. Ajo, përveç transmetimit të informacionit, duhet të shfaqë një pasqyrë të plotë të realitetit. Problemi me fotografinë gazetareske qëndron në atë se gjithnjë e më shumë funksioni i saj i vetëm është ta plotësojë hapësirën, boshllëkun në tekst, ose ndërmjet dy teksteve.

  Shkruan: Aleksandar Pisarev
  Nëse i analizojmë recensionet e publikuara në faqen tonë, në pjesën që i referohet fotografisë, vlerësimi më i shpeshtë është: „nuk manipulon e as nuk informon – është vendosur vetëm si ilustrim”. Disa fotografi janë aq stereotipe, aq shpesh dhe aq gjatë janë përdorur për ilustrim të shkrimeve, sa lexuesit tashmë janë mësuar me to dhe nuk i vënë re aspak.

Valet e Twitter për mjeshtërit e surfimit të profesionit

на 15. 03. 2017 | | mk
Foto: Vanço Xhambaski, Fotoshop plus: SHVFM  

Konferencat për shtyp ose ngjarjet atraktive janë jashtëzakonisht virale. Këto janë valët nëpër të cilat surfojnë mjeshtërit më të mëdhenj të profesionit. „Twitter” është dërrasa e përkryer për surfim në këtë sfidë.

  Shkruan: Zoran Bojarovski
  Para dhjetë vitesh, në mars të vitit 2006, themeluesi i „Twitter”, Jack Dorsey, e dërgoi tvitin e tij të parë. I ideuar si një rrjet social i vendosur mbi parimet e SMS, rrjeti u shndërrua prej 140 karaktereve për një mesazh, në një trendmaker për shumë biznese dhe aksione sociale, në një mënyrë inovative për komunikim me informacione, dhe për ne dhe këtë leksion, momenti më i rëndësishëm – u shndërrua në mjetin ose kanalin më

Autorë të padukshëm: Tekste fantom për shkak të frikës, apo turpit?!

на 15. 03. 2017 | | mk
Zëri i kujt dëgjohet përmes teksteve anonime? Fotoо: HonestReporting.org, 2014  

Gazetari e ndërton emrin e vet si një „brend” nga i cili jeton. Por kjo nuk u nevojitet atyre gazetarëve, të cilët vullnetarisht kanë vendosur që të jenë „të padukshëm”.

  Shkruan: Vllade Gjorçev
  Si asnjëherë më parë, gjithnjë e më shumë po shënon rritje fenomeni i publikimit të teksteve pas të cilave nuk qëndron autori, por përgjegjësinë e merr rubrika ose redaksia. Kjo praktikë po praktikohet posaçërisht në raste kur duhet të sulmohet ndonjë institucion (Prokuroria Speciale Publike, për shembull) ose të ofendohet ose të nënçmohet ndonjë funksionar i lartë i ndonjë partie politike opozitare  

MUNGESË GUXIMI

Megjithatë, për tekstin është shumë me rëndësi që të

Nëse nëna jote të thotë se të do, verifikoje

на 15. 03. 2017 | | mk
Foto: Qairin Qusyairi via photopin (license)

Legjenda thotë se në redaksinë e „City News Bureau” në Çikago ka pasur një shenjë të madhe me shkronja të plota që ka shkruar „Nëse nëna jote të thotë se të do, verifiko.” Kjo zyrë ka qenë e formuar kah fundi i shekullit XIX si një nga serviset e para të përbashkëta të dhjetë gazetave ditore për lajme nga kronika e zezë. Zyra ka punuar 24 orë dhe ka mbuluar kryesisht tema lidhur me kriminalitetin dhe policinë. Ka qenë e njohur për precizitetin dhe saktësinë e fakteve dhe trajnimin rigoroz  të gazetarëve të rinj.    Shkruan: Goran Rizaov
  Kjo moto është më se e dobishme për gazetarët e sotëm modern të Maqedonisë, por

Në mbrojtje të Maria Antoanetës dhe kundër klishesë gazetareske

на 15. 03. 2017 | | mk

 

Fjalia për bukën dhe biskotat, e cila i është atribuuar Maria Antoanetës, është një nga klishetë më të njohura, e përdorur masovikisht nëpër histori, por aspak e vjetërsuar. Ajo është një vërtetim i shkëlqyeshëm se si me të vërtetë gënjeshtra e thënë një mijë herë bëhet e vërtetë, edhe pse gënjeshtra shumë lehtë zbulohet.

  Shkruan: Vlladimir Petreski
  Në ditët e sotme deklaratat e dhëna para mikrofonave vjetrohen shumë shpejt dhe shndërrohen në klishe. Sipas rregullit, pastaj ato askush nuk dëshiron t’i përdorë. Një shembull indikativ për këtë është deklarata e muajit mars e senatorit konservativ amerikan, John McCain, e dhënë pas okupimit rus në Krime. Duke dashur që ta përshkruajë konkurrentin kryesor global të Amerikës në një

Leksion për redaktorët: Kultivojeni zjarrin

на 15. 03. 2017 | | mk

Redaktorët nuk duhet ta kultivojnë zjarrin e punës, ato duhet ta mirëmbajnë atë dhe t’i hedhin dru. Një nga detyrat më të rëndësishme të redaktorëve është që t’i frymëzojnë gazetarët. Suksesi i medieve varet nga gazetarët. Gazetarët, nëse kanë një redaktor të tillë, bëhen pasqyrë e energjisë së liderit entuziast ose të redaktorit letargjik, të pafytyrë dhe joshpirtëror.

  Shkruan: Zoran Bojarovski   Puna në redaksi duhet të jetë në një nivel të lartë profesional, e përgjegjshme, dhe para së gjithash – zbavitëse. Reporterët duhet t’i gëzohen ardhjes në punë. Çdo ditë. Për menaxherët thuhet se duhet “të ndezin” vullnetin për punë. Gazetarëve, për shkak të natyrës edukative të punës që bëjnë, nuk u duhet një zjarr i tillë. Ata

Lajmi serik – të ngjallet interesim tek i painformuari pa u humbur shikuesi i rregullt

на 15. 03. 2017 | | mk
Lajmi serik:pak nga pak, por përsëri i plotë dhe për të njëjtën temë. Foto: skrinshot, Fox29  

Afera, skandale, fatkeqësi natyrore dhe procese rrjedhëse krijojnë nevojën për një informim të vazhdueshëm të publikut në periudhë më të gjatë kohore. Obligimi i gazetarit profesional është të sigurojë informata të mjaftueshme për pjesët e painformuara të publikut të tij, njëherit duke e mbajtur durimin e shikuesve ose lexuesve qe janë të mirinformuar për rrjedhën e ngjarjeve. Pikërisht këtu shihet aftësia e të bërit lajm serik – mënyrë informimi me të cilin njëherit evitohen edhe interpretimet e gabuara.

  Shkruan: Aleksandar PESHEV
  Lajmi serik është formë shprehjeje gazetareske që përdoret për tema për të cilat raportohet një periudhë më të gjatë kohore.

Gazetaria gonzo – Udhëtimi i egër në zemrën e Las Vegasit

на 15. 03. 2017 | | mk
S. Tompson, grafit i  Thierry Ehrmann në muzeun Abode of Chaos në Francë. Foto: Wikipedia, 2009   Edhepse opozita po mbytej në pamundësinë që të ndikojë tek vendimet e Qeverisë, kryeministri nuk ishte indiferent. Lëvizjet e tij, frymëmarrja e shpejtuar dhe nervoza, si dhe armiqësia që mund të pritej me tehun e ndonjë thike më cilësore, zbulonin se kompromisi nuk dukej gjëkundi. (Gonzo-gazetari – fiksion real, ziher.hr)  

A mund ta paramendoni të rrini dhe të lexoni ndonjë nga gazetat tona ditore dhe të hasni një përshkrim të këtillë të një seance të kuvendit. Sigurisht, vështirë se do të hasni kështu teksti, por jo shumë kohë më parë, raportet e këtilla nuk kanë qenë edhe aq të panjohura.

  Shkruan: