verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Xhenis Sulimani

Gazetaria nuk duhet të shërbejë si platformë për shkëmbim të ofendimeve

на 20. 02. 2017 | |
[Recension: Artin Spahiu godet përfaqësuesit e Lëvizjes Besa: Sa idiot po më duken] Sharjet nuk duhet të kenë vend në produktet gazetareske. Nuk është në interesin e opinionit që të informohet për ofendimet mes politikanëve, por për debatin e mirëfilltë mes tyre, për të mirën e përgjithshme. Prandaj, mediat duhet të kenë kujdes në publikimin e qëndrimeve, sidomos kur të njëjtat janë të publikuara në rrjete sociale dhe përmbajnë fjalë

Titull tendencioz i demantuar në tekst

на 6. 02. 2017 | | mk
[Recension: Vesel Memedi besnikërisht me Ali Ahmetin] Trendi i mospërputhjes së titullit me përmbajtjen e artikullit nuk ka të ndalur. Zakonisht, janë dy arsye se pse portalet “lozin” me titujt. E para është për të tërhequr lexues deri te artikulli brenda, por shpeshherë që në fjalinë e parë e vëren demantin e titullit. Dhe, e dyta, për ta sulmuar/akuzuar pa pasur bazë ndonjë person, e ku titulli e jep hapësirën

Detyrim i gazetarit është e vërteta, jo hutimi i opinionit

на 19. 01. 2017 | |
Ngjarjet politike me shumë të panjohura që janë të ndjeshme e njëkohësisht në interes të publikut, duhet trajtuar me kujdes të veçantë. Çdo informacion shtesë mbi ngjarjen duhet të verifikohet në më shumë se dy burime të pavarur njëri prej tjetrit, para se të raportohet në media. Nuk duhet të harrohet detyrimi i gazetarit, e ky është që të synohet e vërteta. E vërteta duhet të jetë e qartë, e

Kur nuk dëshmohet skandali si duhet, vetë lajmi bëhet skandal

на 9. 01. 2017 | | mk
[Recension: “SKANDAL: Funksionari i LR PDSH-së nuk mohon takimin mes Zijadin Selës dhe Musa Xhaferit (Foto)”]
Teksti që po e recensojmë ngre një çështje që e intereson opinionin, mirëpo që në fillim e cilëson si skandal. Informacioni bazohet në një qëndrim të shprehur në Facebook nga një person i panjohur për publikun. Në përmbajtje as që bëhet përpjekje minimale që se paku të tregohet me pak më shumë detaje se

Vardisje ndaj partisë përmes mashtrimit të lexuesit

на 20. 12. 2016 | | mk
[Recension: Kush i “vardiset” ma shumë Ali Ahmetit, Vesel Memedi apo Bilall Kasami?] Pse duhet një teksti t’i jepet konotacion apo ngjyrë partiake? Shtrohet kjo pyetje, kur sheh produkte gazetareske të cilat në çdo pore tentojnë ta mbjellin propagandën partiake. Teksti që po e recensojmë, edhe pse ka të bëje me informacion për përvjetorin e Universitetit të Tetovës, nuk është fokusuar të informojë për atë, por për ‘aspekte’ tjera. Linku

Gazetaria duhet të dallojë nga plagjiatura tendencioze

на 19. 12. 2016 | | mk
[Recension: Robert Nesimi: BDI mund të pësoj debakël nga BESA në njësinë e 2 zgjedhore] Shumë prej portaleve po ngecin në respektimin e të drejtave autoriale. Plagjiatura, nga diçka që është e papranueshme në gazetari, po bëhet diçka normale. Informacionet qarkullojnë nga njëra në media tjetër, pa u përmendur fare burimi apo ai që ka dhënë mund për të prodhuar përmbajtjen i pari. Teksti që po e recensojmë është shembull

Fyerjet nuk kanë vend në gazetari!

на 14. 12. 2016 | |
[Recension: Të punësuarit shqiptarë në Drejtorinë për menaxhim me kriza: Qufa, puthadorë dhe i paaftë] Gazetaria ka një kornizë që quhet etikë gazetareske. Po nuk i vendosët fjalët me të cilat operoni në përmbajtjen gazetareske brenda kësaj kornize, prodhimi juaj mund të quhet e çfarë do lloji i shkrimit, por jo shkrim gazetaresk, e më së paku etik. Linku deri te artikulli origjinal: “Të punësuarit shqiptarë në Drejtorinë për menaxhim

Gazetaria që trajton lajmin si mjet për propagandë

на 1. 12. 2016 | |
[Recension: Lideri i BESËS në spotin parazgjedhor e trajton Fadil Zendelin si shërbëtor!] Është bërë trend i portaleve që të fusin vlerësime personale në kategorinë e lajmeve. Sidomos, tani, kur jemi në fushatë parazgjedhore, kur media të ndryshme po shërbejnë për qëllime propagandistike, e jo për të informuar. Linku deri te artikulli origjinal: “Lideri i BESËS në spotin parazgjedhor e trajton Fadil Zendelin si shërbëtor!” Data dhe koha e publikimit:

Tekst tendencioz pa fakte, i humbur në opinion personal

на 30. 11. 2016 | | mk
[Recension: Rufi Osmani i jep përkrahje BDI-së në këto zgjedhje] Gazetaria mund të flasë me fotografi në raste kur fotografia është vetë lajmi dhe nuk ka nevojë për spjegime plotësuese. Në raste tjera, bashkë me fotografinë, për të dëshmuar një pohim, nevojiten edhe argumente tjera. Fotoja mund të jetë pikënisje e një renditjeje argumentesh, por jo edhe vetë lajmi. Në një lajm, brenda standardeve gazetareske, flasin faktet, e jo vetëm

Përmbajtje që nënçmon dhe nuk nderon rregullat e gazetarisë

на 25. 11. 2016 | |
[Recension: A po nënçmon Arjeta babanë dëshmor? Ndihet e nderuar si kandidate e partisë plot skandale erotike!!!]  Gazetarët obligohen të raportojnë deklaratat të caktuara, pa ndërhyrje në interpretim të kuptimit dhe mesazhit që përçojnë ato. Çdo akt tjetër i autorit cilësohet si tendencioz. I mbetet publikut të interpretojë dhe kuptojë si të dojë deklaratën e transmetuar. Linku deri te artikulli origjinal: “A po nënçmon Arjeta babanë dëshmor? Ndihet e nderuar

Abonohuni për lajmet më të reja