verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Kur gazetaria shfrytëzohet për diskreditim

on 18 - 12 - 2015       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

Нова-шлаканица-за-Саше-Политико_-http___www.press24.mk_video-nova-s 11

[Recension: VIDEO: Shuplakë e re për Sashe Politikon]

Teksti është i njëanshëm dhe komentues, etiketon dhe jep vlerësime personale, pa i mbështetur ato me fakte.

Нова шлаканица за Саше Политико_ - http___www.press24.mk_video-nova-sLinku deri te artikulli origjinal: VIDEO: Shuplakë e re për Sashe Politikon

Data dhe koha e publikimit: 14.12.2015 – 10:54

Data e recensionit: 15.12.2015

Recensues: Dimitar Tanurov

TRE NË NJË!

“Sashe Politiko, i cili për publikun është i njohur për fjalët e tij fyese dhe jokulturën që e përdor, pati një tentim jo të suksesshëm që t’i provokojë qytetarët.”

Аutori i tekstit gjatë prezantimit të informatës e etiketon gazetarin që e bën anketën. Njëkohësisht, në artikull ofrohen përfundime që nuk janë të mbështetura me fakte, e as nuk dalin nga përgjigjet e të anketuarve.

“Dallimi ndërmjet konstruktivitetit të VMRO-DPMNE-së dhe destruktivitetit të LSDM-së dhe të liderit Zaev është e qartë për të gjithë. Tentimi i liderit opozitar që të krijojë krizë kthehet si bumerang, si dënim i ashpër.”

Duke i anashkaluar një pjesë të përgjigjeve të anketës, në tekst promovohen qëndrime proqeveritare dhe bëhet përgjithësim i qëndrimit të publikut.

Duke e promovuar anketën e rrugës si metodë për të dhëna precize statistikore për mendimin publik, krijon iluzion te lexuesit për qëndrimin dominant të publikut. Anketat e rrugës, që nuk kanë mostër të stratifikuar dhe pyetësorë të vendosur mbi baza shkencore, përdoren, para së gjithash për marrjen e deklaratave të caktuara për temën që përpunohet, mirëpo edhe për matjen e mendimit publik. Prandaj, ato nuk duhet të merren si tregues relativë, por vetëm për nevojat e medies.

Puna e gazetarit është të transmetojë informata objektive dhe të vërteta. Mirëpo, ky tekst nuk ka për qëllim që të informojë në mënyrë korrekte, por ta nënçmojë Sashe Politikon, ta sulmojë opozitën dhe ta lavdërojë pushtetin. Tre në një!


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

nuk ka fakte

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

anonime

jorelevante

nuk mund të përcaktohet

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

nuk mund të përcaktohet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

nuk mund të përcaktohet

nuk është theksuar autori

infoVistinitostTITLE QUALITY

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

diskriminon

diskriminim politik

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

mesatarisht i lexueshëm

elemente solide multimediale

ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja