verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Shërbim për verifikim të fakteve në media

Projekt i USAID-it për forcimin e mediumeve në Maqedoni
USAID Logo

Lajm pa bazë dhe strukturë

on 7 - 04 - 2016       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: MaqedonishtShok me nipin e Ali Ahmetit  titulli

[Recension: Shok me nipin e Ali Ahmetit, ministër I FRESKË e I RI]

Jo çdo gjë është për t’u shtjelluar në një lajm, aq më tepër kur nuk kemi fakte dhe dëshmi relevante. Çështja e zgjedhjes së ministrave të ri të BDI-së, për gazetarin duhet të jetë bazë për të hulumtuar më tepër dhe për të arritur deri tek e vërteta se përse ka ndodhur ky ndryshim në këtë parti, e jo për të “mbushur ujë me shoshë”, duke bërë lajm të bazuar në gojëdhëna. Nëse opinioni është habitur bashkë me strukturat e partisë, gazetari duhet të jetë ai, i cili shuan hamendjet tek publiku. Mirëpo, këtë nuk është e thënë dhe nuk është profesionale ta bëjë këtë duke i bërë lajm mendimet dhe vlerësimet personale, por duke dëshmuar dhe shpalosur pakënaqësitë apo vlerësimet e palëve të prekura në lajm.

Emrat e ministrave të rinj të BDI-së nuk kanë habitur vetëm opinionin, por edhe vetë strukturat e partisë. Të gjithë janë pyetur se nga dolën këto emra që më parë kanë qenë pak të njohur, e madje të panjohur fare në aktivitete partiake. Mirëpo pasi kanë kaluar 24 orë nga propozimi i tyre, shumë aktivistë të lartë të BDI-së kanë vërejtur një detaj interesant-shumica e ministrave të rinj janë shokë të afërt të Bujar Ahmetit, nipit të kryetarit të BDI-së Ali Ahmeti (bashkë në foto).

Shok me nipin e Ali Ahmetit screenshotLinku deri te artikulli origjinal: “Shok me nipin e Ali Ahmetit, ministër I FRESKË e I RI! “
Data dhe koha e publikimit: 05.04.2016
Data e recensionit: 06.04.2016
Recensues: Adrian Kerimi

I apostrofuari në tekst, gjithnjë gëzon të drejtën për t’u prononcuar. Nëse gazetari nuk e bën këtë, pala e prekur ka të drejtë reagimi dhe demanti, madje edhe për një lajm si ky, gjë që është e përcaktuar edhe nga rregullat profesionale, si dhe nga ato ligjore. Gazetari nuk është ai i cili sjell dhe jep përfundime apo konstatime, por këtë e bën lexuesi. Përmes fakteve dhe dëshmive, të cilat i përcjellen lexuesit në lajm, publiku mund të gjykojë për një rast si ky, por assesi autori, sepse mu veprimet e tilla e bëjnë përmbajtjen joprofesionale, tendencioze dhe të njëanshme.

 Kjo ka shtuar edhe më tepër revoltën në BDI te një pjesë e strukturave partiake që kanë filluar të pyeten nëse më me rëndësi është të japësh kontribut për BDI-në, apo të jesh shok i Bujar Ahmetit, – transmeton Lajm.

Një element tjetër që bie në sy, e që është jashtë çdo standarti të gazetarisë profesionale, është fakti që personat në fotografi nuk dihet nëse janë pyetur se vallë mund të (keq)përdoret fotografia e tyre! Kjo mund të vlerësohet edhe si shkelje e privatësisë së burimit, ose e të drejtës autoriale, me ç’rast autori, në qoftë se kërkon pala e dëmtuar, duhet të tërhiqet nga qëndrimet dhe të kërkojë falje nga personat e prekur në përmbajtje.

Si shtesë e qasjes joprofesionale është edhe fakti i cili përsëritet shpesh në këtë dhe në shumë prej mediave tjera në Internet, ku tekstet fillojnë dhe mbarojnë – me anonimitet.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

nuk ka fakte

pohimet jo të sakta

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

jozyrtare

1 burim

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

nuk mund të përcaktohet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

Nuk përjashtohet

është i njëanshëm

anshmëri politike, anshmëri komerciale

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të ndara nga faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

nuk mund të përcaktohet

nuk është theksuar autori, është theksuar burimi pa link

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

nuk informon

jokreativ

josenzancionalist

adekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

manipulon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

mesatarisht i lexueshëm

elemente solide multimediale

nuk ka linke kontekstuale

i parregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonohuni për lajmet më të reja