verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Parashikime fallxhorësh

on 20 - 10 - 2016       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

reporter

[Recension: Gruevski u tërbua: Ahmeti dhe BDI-ja më janë më lojalë se sa ju?!]

Ky artikull është përplot me spekulime dhe informata të paverifikuara. Në vend të argumenteve, teksti lexuesve u ofron muhabete të llojit më the – të thash dhe me parashikime fallxhorësh.

14741764_10207602443483448_440977590_nLinku deri te artikulli origjinalGruevski u tërbua: Ahmeti dhe BDI-ja më janë më lojalë se sa ju?!

Data dhe koha e publikimit: 17.10.2016

Data e recensionit: 19.10.2016

Recensues: Аna Anastasovska

MUHABETE ÇARSHIE

Në fillim, artikulli në mënyrë bombastike paralajmëron se uikendi i VMRO-DPMNE-së ka qenë i tensionuar, mirëpo nuk precizon se cilave burimeve u referohet.

Uikendi nuk ka kaluar në mënyrë aq idilike për VMRO-DPMNE-në, siç u përpoqën ta paraqesin megafonët qeveritarë. Kuptojmë se uikendi i VMRO-së ka qenë mjaft i tensionuar për kryetarin e partisë, Nikolla Gruevski.

Përveç asaj që nuk i thekson burimet, kjo përmbajtje mediatike nuk i ka verifikuar informatat që i ka marrë. Ato janë publikuar pa asnjë baze të qëndrueshme, gjë që e vë në pikëpyetje vërtetësinë e tyre.

Për shkak të paqartësisë që sundon te kuadrot e kësaj partie se do t’i humbin zgjedhjet nga njëra anë, mirëpo edhe për shkak të frikës se mund të gjenden nëë “listën e PSP-së”, në VMRO-DPMNE si rrallë herë deri tani kërkohet një vend më shumë në listat e kandidatëve për deputetë, që të sigurohet imuniteti i deputetit. Në garën për imunitet të deputetit, janë kyçur edhe 6 kryetarë të degëve.

Në këtë pjesë të tekstit në vend të fakteve kemi parashikime fallxhorësh. Parashihet se VMRO-DPMNE-ja do të humbë në zgjedhje. Përveç kësaj, spekulohet se kërkohet një vend më shumë në listat për deputetë që të sigurohet imuniteti i deputetit. Informata e këtillë nuk është e verifikuar dhe nuk është kërkuar qëndrim nga partia. Thuhet se në garën për listat e deputetëve janë përfshirë edhe gjashtë kryetarë të degëve partiake, mirëpo lexuesit nuk i është ofruar asgjë konkrete, e as për së afërmi nuk është theksuar se për cilët degë partiake bëhet fjalë.

I gjithë teksti i ngjan muhabetit të çarshisë. Është e qartë se artikulli është i motivuar politikisht dhe ka për qëllim të krijojë një fotografi se partia në pushtet është “përçarë” nga zënkat e brendshme partiake.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

nuk ka burime të evidentuara

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

pjesërisht e paraqet të vërtetën

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

nuk informon

jokreativ

senzacionalist

adekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

mesatarisht i lexueshëm

nuk ka elemente multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja