verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Ана Анастасовска

Gazetaria gonzo – Udhëtimi i egër në zemrën e Las Vegasit

на 15. 03. 2017 | | mk
S. Tompson, grafit i  Thierry Ehrmann në muzeun Abode of Chaos në Francë. Foto: Wikipedia, 2009   Edhepse opozita po mbytej në pamundësinë që të ndikojë tek vendimet e Qeverisë, kryeministri nuk ishte indiferent. Lëvizjet e tij, frymëmarrja e shpejtuar dhe nervoza, si dhe armiqësia që mund të pritej me tehun e ndonjë thike më cilësore, zbulonin se kompromisi nuk dukej gjëkundi. (Gonzo-gazetari – fiksion real, ziher.hr)  

A mund ta paramendoni të rrini dhe të lexoni ndonjë nga gazetat tona ditore dhe të hasni një përshkrim të këtillë të një seance të kuvendit. Sigurisht, vështirë se do të hasni kështu teksti, por jo shumë kohë më parë, raportet e këtilla nuk kanë qenë edhe aq të panjohura.

  Shkruan:

Rregullat për shkrimin e komenteve

на 15. 03. 2017 | | mk
Faqja për mendime dhe komente. Foto: ribmunk.dk  

Lajm apo koment? Cili është dallimi midis këtyre dy zhanreve gazetareske? Në kohën e fundit në disa prej ueb faqeve në Maqedoni mund të hasen shumë shkrime që plasohen si lajme, por në fakt janë komente. Ato zakonisht janë tekste të pa nënshkruara dhe kryesisht janë propagandistike.

  Shkruan: Ana Anastasovska   Kufiri mes lajmit dhe komentit gjithnjë e më shumë po zhduket, e veçanërisht kur bëhet fjalë për shkrime të publikuara në disa portale, që kryesisht janë të njohur për atë se me të gjitha forcat mbrojnë një parti të caktuar politike. Pikërisht për këtë shkak edhe tekstet e tilla shumë shpesh janë objekt recensioni në „Shërbimin për verifikimin e fakteve”,

Në vend të raportit nga seanca gjyqësore, koment tendencioz

на 28. 02. 2017 | | mk

[Recension: TURP: Katica dhe Fatimja bënin teatër në gjykatë, gjykatësja i dënoi, e ato lavdëroheshin se do të paguajë populli]

Теksti që e recensojmë është përplot me komente dhe me kualifikime dhe akuza të paqëndrueshme ndaj prokuroreve speciale, Katica Janeva dhe Fatime Fetai. Një qasje e këtillë jashtëzakonisht tendencioze vërehet që në titull. Përndryshe, artikulli, duhet të paraqesë raport nga seanca gjyqësore për dhunën në komunën Qendër, mirëpo në vend të kësaj, lexuesve u është ofruar një material i njëanshëm komentues, ku akuzohen dy prokuroret e lartëpërmendura. Linku deri te artikulli origjinalTURP: Katica dhe Fatimja bënin teatër në gjykatë, gjykatësja i dënoi, e ato lavdëroheshin se do të paguajë populli Data dhe koha e publikimit: 22.02.2017 Data e

Statusi në Facebook është shfrytëzuar për spinim

на 24. 02. 2017 | | mk

[Recension: Ditë zie në kafiteritë “Gnezdo”, “Ljubov” dhe “Izlet” – Nuk ka furnizim të rregullt të materies në formë të pluhurit]

Ky artikull nuk është lajm, por është një status i marrë nga Facebook-u që është transmetuar si produkt gazetaresk. Маteriali është spinues dhe nëpërmjet fotografive i manipulon lexuesit që të diskreditojë funksionarë të lartë të LSDM-së, mirëpo edhe përfaqësues të “Revolucionit laraman” dhe mbështetës të tyre. Titulli “Ditë zie në kafiteritë “Gnezdo”, “Ljubov” dhe “Izlet” – Nuk ka furnizim të rregullt të materies në formë të pluhurit”, është tendencioz dhe ka për qëllim të ndërlidhë kafiteritë e përmendura me veprime joligjore dhe t’i njollosë ata, mirëpo edhe të tërheqë numër sa më të madh të klikimeve. Linku deri te

Teksti është i plotë kur e ka edhe palën e dytë

на 17. 02. 2017 | | mk

[Recension: (VIDEO) Drejtoresha Temellkova me forcë e pengoi inçizimin për borxhin e Konviktit të studentëve prej 70 mijë eurosh]

Теksti që i nënshtrohet këtij recensioni ka problem me vërtetësinë. Nuk është konsultuar pala e dytë, e as nuk ka mbështetje për pohimin që bëhet në titull se “drejtoresha e njërit nga Konviktet shtetërore me forcë e pengoi inçizimin për borxhin e Konviktit të studentëve prej 70 mijë eurosh.” Burimet janë të njëanshme, dhe kjo nuk mjafton që lexuesit të fitojnë pasqyrë të plotë dhe të qartë për atë që është shkruar. Linku deri te artikulli origjinal(VIDEO) Drejtoresha Temellkova me forcë e pengoi inçizimin për borxhin e Konviktit të studentëve prej 70 mijë eurosh Data dhe koha e publikimit:

Në gazetari nuk ka vend për lajme të rrejshme

на 15. 02. 2017 | | mk

[Recension: ZAEVI KA KONFIRMUAR NË LETËR: Pranojmë dygjuhësi në gjithë territorin!]

Teksti që e recensojmë është manipulim i pastër dhe i pavërtetë dhe ka për qëllim ta degradojë liderin e partisë më të madhe opozitare, Zoran Zaev. Vetë titulli i artikullit “AEVI KA KONFIRMUAR NË LETËR: Pranojmë dygjuhësi në gjithë territorin!” është një spin i madhe dhe gënjeshtër, ndërsa është transmetuar në mënyrë që të duket se është e vërtetë dhe sikur të jetë marrë nga burime të sigurta dhe të verifikuara mirë. Mirëpo, kur ta hapni tekstin, do ta shihni se ajo që është shkruar nuk është e saktë. Linku deri te artikulli origjinalZAEVI KA KONFIRMUAR NË LETËR: Pranojmë dygjuhësi në gjithë territorin! Data dhe koha publikimit:

Statusi në Facebook nuk është lajm

на 2. 02. 2017 | | mk

[Recension: TI JE NJË EGO MANIAK: Gjithnjë e më e zëshme pakënaqësia e anëtarëve të vjetër të LSDM-së nga politikat e Zaevit]

Теksti që e recensojmë është i motivuar politikisht dhe ka për qëllim ta diskreditojë partinë më të madhe opozitare në vend, duke thënë se anëtarët e vjetër partiakë, gjoja, paskan qenë shumë të pakënaqur me politikat e saj. Linku deri te artikulli origjinalTI JE NJË EGO MANIAK: Gjithnjë e më e zëshme pakënaqësia e anëtarëve të vjetër të LSDM-së nga politikat e Zaevit Data dhe koha e publikimit: 26.01.2017 Data e recensionit: 01.02.2017 Recensuese: Аna Anastasovska

VETËSHËRBIM NGA “FACEBOOK”-u

Problemi në këtë artikull është se i përgjithëson gjërat, ndërsa baza e tij, në fakt, është statusi

Lajm i mirë, mirëpo i përpunuar keq

на 26. 01. 2017 | | mk

[Recension: Dimitriev, Kançeska, Poposki dhe Todorov jepni dorëheqje nga një funksion!]

Теksti që i nënshtrohet këtij recensioni, më tepër i ngjan thirrjes, se sa artikullit gazetaresk. Edhe pse është komentues, megjithatë nuk është plasuar si koment, por si lajm. Linku deri te artikulli origjinalDimitriev, Kançeska, Poposki dhe Todorov jepni dorëheqje nga një funksion! Data dhe koha e publikimit: 23.01.2017 Data e recensionit: 25.01.2017 Recensuese: Аna Anastasovska

LAJM I VËRTETË, MIRËPO I KOMENTUAR

Në titull u bëhet thirrje kryeministrit Emil Dimitriev dhe ministrave Elizabeta Kançeska, Nikolla Poposki dhe Nikolla Todorov, të japin dorëheqje nga një funksion. “Një muaj të plotë, Emil Dimitrievi, Nikolla Todorovi, Nikolla Poposki, Elizabeta Kançeska Milevska e shkelin Kushtetutën, Ligjin për qeveri dhe Kodin zgjedhor”. Ky

Keqpërdorim klasik i termit “burime anonime”

на 24. 01. 2017 | | mk

[Recension: Ja pse Atanas Kirovski e vëndoi Telmën në tabakë për LSDM-në dhe Zaevin]

Teksti që e recensojmë i ngjan çdo gjëje, vetëm artikullit gazetaresk jo. Ai është tendencioz, përplot me komente dhe ka për qëllim ta sulmojë një medie tjetër dhe kryeredaktorin e saj, dhe gjatë kësaj udhëhiqet nga motivet politike. Linku deri te artikulli origjinal: Ja pse Atanas Kirovski e vëndoi Telmën në tabakë për LSDM-në dhe Zaevin  Data dhe koha e publikimit: 18.01.2017 Data e recensionit: 23.01.2017 Recensuese: Аna Anastasovska

MUHABETE ÇARSHIE

Në artikull sulmohet kryeredaktori i televizionit “Telma”, Atanas Kirovski, se, gjoja, punonka për interesat e LSDM-së dhe se televizionin në tërësi e ka vënë në dispozicion të udhëheqësisë së kësaj partie. Me këtë rast,

Artikull që gjykon në vend që të informojë

на 23. 01. 2017 | | mk

[Recension: SKANDALOZE: PSP-ja e amnestoi Zaevin për herë të dytë]

Teksti që i nënshtrohet këtij recensioni publikut i prezanton një informatë se PSP-ja e ka tërhequr aktpadinë për rastin “Puç”-i, mirëpo në vend që ta transmetojë atë në mënyrë gazetareske, e spinon dhe e komenton atë. Linku deri te artikulli origjinal: SKANDALOZE: PSP-ja e amnestoi Zaevin për herë të dytë Data dhe koha e publikimit: 18.01.2017 Data e recensionit: 18.01.2017 Recensuese: Аna Anastasovska JOGAZETARIA FILLON QË NË TITULL Vetë titulli i artikullit është jashtë standardeve gazetareske, për shkak se komenton një vendim gjyqësor të Prokurorisë speciale publike, duke e vlerësuar atë si skandaloz. “Ashtu edhe siç pritej, Katica Janeva vazhdoi me sjelljen skandaloze dhe të turpshme, e cila nuk

Abonohuni për lajmet më të reja