verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Publiku nuk duhet privuar nga të dyja palët

on 14 - 09 - 2015       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

[Recension: BESA ndërton urën në Kumanovë, që u harrua nga pushteti]

Nëse gazetari informon për një iniciativë, lajmi nuk guxon të përfundojë vetëm me atë palë. Gjithmonë duhet kërkuar edhe qëndrimi zyrtar, pasi mund të krijohet përshtypja se mbështetet njëra palë. Lajmi që po recensojmë nuk paraqet të dyja palët. Pala tjetër nuk është e pranishme në tekst.

Aktivistë të Lëvizjes Besa në Kumanovë kanë filluar punimet për ndërtimin e një ure që është rrënuar para 7-8 muajve, nga niveli i lartë i ujit. Ata kanë vendosur vullnetarisht të ndërtojnë këtë urë, sepse kanë qenë të kota apelet deri te pushteti lokal dhe qendror që ët ndërtohet kjo urë e cila lidh një pjesë të lagjes “Bahçet” ku jetojnë 500 banorë, me pjesën tjetër të qytetit.

BESA ndërton urën në Kumanovë  që u harrua nga pushteti screenshotLinku deri te artikulli origjinal: Recension: BESA ndërton urën në Kumanovë, që u harrua nga pushteti

Data dhe koha e publikimit: 08.09.2015

Data e recensionit: 09.09.2015

Recensues: Adrian Kerimi

Qëndrimi i palës së akuzuar gjithmonë duhet të jetë në tekst, aq më shumë në debate mes subjektesh politike. Në paragrafin në vijim, autori ka vendosur qëndrimin e një përfaqësuesi të Lëvizjes “Besa”, i cili akuzon pushtetin lokal për mos marrjen e masave. Më se i rëndësishëm do të ishte qëndrimi edhe Komunës së Kumanovës, që është si palë e akuzuar.

“Për shkak të mos ndërtimit të urës, banorët e kësaj lagje kanë qenë të izoluar dhe për të dalë në qendër të qytetit është dashur të rrezikojnë dhe të kalojnë nëpër urën gati tërësisht të rrënuar, ose të bëjnë rrugë trefish më të gjatë. Para ca kohe një fëmijë duke kaluar urën është rrëzuar dhe për pak ka mund të humbë jetën. Falënderojmë rinitarët e Lëvizjes Besa që morën këtë iniciativë, sepse po të mbetej për pushtetin, ajo nuk do të ndërtohej edhe me vite të tërë”, thotë përfaqësuesi i Këshillit vendor të kësaj lagje, Asllan Fazliu.

Në tekst nuk mungon as segmenti i komentimit, dukuri kjo që zakonisht haset nëpër lajmet jo profesionale. Gjithashtu përmendet një emër i panjohur për publikun, prononcimin e të cilit gazetari e ka vlerësuar si të panevojshëm.

Është interesant se edhe para disa viteve kjo urë nuk është ndërtuar nga autoritetet, por me kontribut të biznesmenit Lutfi Hyda, që tregon neglizhencën e autoriteteve për këtë pjesë të qytetit të banuar kryesisht me shqiptarë.

Çdoherë në gazetarinë profesionale kërkohet aspekti i raportimit të paanshëm. Nëse institucionet kanë treguar neglizhencë, pyetja që do të shtronte çdo lexues është pse gazetari s’ka pyetur këtë institucion për atë që raportohet? Sado evidente të jetë ngjarja apo zhvillimi, sërish në çdo tekst gazetaresk duhet të përfshihen të gjitha palët.
Me të drejtë shtrohen dilema dhe ndiqet aktiviteti i një subjekti, por nëse akuzat mbeten pa përgjigje atëherë kemi një tekst të njëanshëm, sepse lexuesi privohet nga qëndrimet e dy palëve.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

ka fakte

pohime të sakta

deklarata të vërteta

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

nuk ka burime të evidentuara

zyrtare

relevante

1 burim

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

nuk ka informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

pjesërisht e paraqet të vërtetën

nuk ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

është i njëanshëm

anshmëri tjetër

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të ndara nga faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

nuk mund të përcaktohet

nuk është theksuar autori

infoVistinitostTITLE QUALITY

informon

kreativ

josenzancionalist

adekuat

i qartë

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

informon

është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

mesatarisht i lexueshëm

elemente solide multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja