verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Recension: Një vajzë mezi shpëtoi kokën nga qentë

on 25 - 12 - 2014       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

Девојка едвај спаси жива глава од кучиња Вечер-crop-resize

 

Duke e lexuar këtë artikull, lexuesi shumë lehtë mund të hutohet se teksti a është rezultat i shikimit të ndonjë filmi artistik, ëndërre ose ngjarja që përshkruhet në të ka ndodhur me të vërtetë. Teksti nuk e plotëson nivelin minimal të gjithëpërfshirejs, në të nuk ka asnjë burim, që e bën të padenjë dhe mund të vlerësohet si tregim klasik për fëmijë.

Девојка едвај спаси жива глава од кучиња ВечерTitulli i artikullit të analizuar: Një vajzë mezi shpëtoi kokën nga qentë

Data dhe koha e publikimit: 21.12.2014, 08:27

Data e recensionitе: 23.12.2014

Recensuese: Аna Anastasovska

“Sot herët në mëngjes rreth orës 6 e 15 minuta, në bulevardin “Brigada e tretë maqedonase”, është sulmuar një vajzë e moshës 21 vjeçare nga tre qenë endacakë.”

Këto janë faktet e vetme që jan theksuar në tekst, që nuk mjafton për t’u përcaktuar saktësia e tytre. Detyraë e gazetarit është që kur të vijë deri te ndonjë informatë, atë ta verifikojë, e pastaj të arrijë deri te sa më shumë detaje, siç është bërë këtu, prej ku supozojmë se është marrë lajmi.

Ndoshta dikush ka dëgjuar ose ka lexuar se ndonjë vajzë është sulmuar nga qentë endacakë në lagjen Aerodrom të Shkupit, mirëpo askush nuk është munduar që ta gjejë vajzën, të marrë deklaratë prej saj, ose për ngjarjen të marrë konfirmim nga MPB-ja nëse rasti ka qenë i paraqitur atje, ose nga ndonjë organ apor person tjetër zyrtar. Kjo e bën një artikull.

Pasiqë nuk është bërë asnjë përpjekje që të arrihet deri te më tepër detaje në lidhje me ngjarjen, ka mundur thjeshtë të vendoset një link deri te versioni origjinal i këtij teksti dhe në atë mënyrë artikulli do të kishte dozë vërtetësie. Kështu, nga njëra anë do të arysetohej dembellëku, ndërsa nga ana tjetër, do të plotësohej dëshira e lexuesit për të qenë informuar.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e deklaratave

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

nuk ka burime të evidentuara

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

pjesërisht e paraqet të vërtetën

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

nuk aplikohet

infoVistinitostKOMENTIMI

nuk ka elemente të komentimit

të ndara nga faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

kopje të pjesshme

nuk është theksuar autori, nuk është theksuar burimi

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

informon

jokreativ

senzacionalist

adekuat

i qartë

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

joadekuate

manipulon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk nxit dhunë

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

elemente kualitative multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja