verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Spekulim ekskluziv

on 23 - 07 - 2016       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

Dokaz za Protuger i preplasenosta

[Recension: Еkskluzive: Аmnistinë e ka urdhëruar personalisht Gruevski për shkak se Protugjeri është hallakatur psikikisht!]

Nën vellon e ekskluzivës, publikut i ofrohet artikull që nuk ka asnjë lloj ekskluziviteti, por është spekulim i pastër.

Në tekst thuhet se informata që u plasohet lexuesve është sigurisht është e saktë, edhe pse nuk ka as gjurmë as nishan nga burimet, e as që është theksuar se prej ku vijnë.

Доказ.Мк Ексклузивно Аболицијата ја наредил лично Груевски оти Протугер психички се растроилLinku deri te artikulli origjinal: Еkskluzive: Аmnistinë e ka urdhëruar personalisht Gruevski për shkak se Protugjeri është hallakatur psikikisht!

Data dhe koha e publikimit: 15.07.2016

Data e recensionit: 22.07.2016

Recensues: Simona Atanasova

 

“E SIGURT” ËSHTË SE NUK JANË THEKSUAR BURIMET

“Аmnistinë e 56 vetave nga lista e të dyshuarve nga PSP-ja për keqpërdorim të pozitës zyrtare dhe mashtrime zgjedhore nga bombat opozitare sipas burimeve të sigurta të “Dokaz”-it e ka urdhëruar ish-kryeministri Gruevski duke mos mundur ta shohë Martin Protugjerin e frikësuar tejmase. Idenë që ta pengojnë dhënien e përgjegjësis e ka dhënë Martini personalisht, i cili pas bombave është hallakatur edhe psikikisht nga frika prej dënimeve eventuale për atë që e kanë bërë”.

Që t’i jepet peshë artikullit, ai pa bazë e përdor shprehjen “nga burime të sigurta”, mirëpo nuk i ofron lexuesit asnjë vërtetim se ato burime janë me të vërtetë të sigurta dhe se nuk janë të trilluara me qëllim të fshehtë.

Përveç asaj që thuhet se Protugjeri ka qenë “i frikësuar tejmase”, artikulli thotë se ai ka kërkuar edhe truproje që do ta ruanin, e madje edhe se ka kërkuar ndihmë mjekësore.

Nuk ka asnjë vërtetim se kjo është e vërtetë. Në qoftë se Protugjeri me të vërtetë ka kërkuar ndihmë mjekësore, këtu mungonë vërtetimet dhe deklaratat, qoftë ato edhe jozyrtare dhe anonime, nga institucioni shëndetësore dhe nga mjekët nga të cilët ai ka kërkuar ndihmë.

MUNGON PALA E DYTË

Sikurse edhe në çdo tekst spekulativ, edhe këtu mungon deklarata dhe vërtetimi nga pala e interesuar, që në këtë është Martin Protugjeri. Në qoftë se media ka tentuar të vendosë kontakt me Protugjerin që të marrë vërtetim për atë që është shkruar, mirëpo nuk ka pasur sukses, kjo është dashur të theksohet në tekst.

Ky artikull e shkel nenin 1 të Kodit të gazetarëve, i cili thotë:

Gazetari duhet të botojë informata të vërteta e të konfirmuara dhe nuk do të fshehë të dhëna esenciale e as nuk do të falsifikojë dokumente. Në qoftë se informata nuk mund të konfirmohet, ose nëse bëhet fjalë për supozim, respektivisht spekulim, kjo gjë duhet cekur dhe botuar. Saktësia e informatës duhet vërtetuar aq sa është e mundur.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

:

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

anonime

nuk mund të përcaktohet

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

adekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

mesatarisht i lexueshëm

nuk ka elemente multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.