verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Akuza të rënda pa dëshmi

on 20 - 02 - 2017       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

zurnal

[Recension: ZAEVI E SHITI MAQEDONINË: Këtë e pranoi LSDM-ja që të vijë në pushtet!]

Теkst pa asnjë argumentim, artikull pa peshë informative, material të cilit i mungojnë pothuajse të gjitha elementet e një produkti të besueshëm mediatik, duke filluar nga faktet, e deri te burimet…

Linku deri te artikulli origjinal1111: ZAEVI E SHITI MAQEDONINË: Këtë e pranoi LSDM-ja që të vijë në pushtet!

Data dhe koha e publikimit: 15.02.2017   09:30

Data e recensionit: 18.02.2017

Recensues: Vlladimir Mirçeski

  

E KU JANË FAKTET?!

Publikimi që i nënshtrohet këtij recensioni nuk ka asnjë pikë të përbashkët me gazetarinë profesionale. Ai më tepër i ngjan përmbajtjes së krijuar në ndonjë qendër politike-partiake. Në favor të konstatimit të këtillë ka disa elemente. Kështu, për shembull, formulimi se LSDM-ja e ka pranuar të ashtuquajturën platformë të partive shqiptare është pohim serioz që duhet të argumentohet fortë. Mirëpo, një gjë e tillë në këtë artikull thjesht nuk është bërë. Thënë thjesht, ka akuza, mirëpo nuk ka asnjë dëshmi. Vetëm thuhet se gjithçka që ka kërkuar blloku i partive shqiptare, Zaevi ka pranuar. Asgjë tjetër! Nuk ka fakte, nuk ka burime të informatave, nuk ka bashkëbisedues, nuk ka asgjë.

Nuk është respektuar as rregulli themelor gazetaresk për verifikim plotësues të informatave, e as që është kërkuar mendim nga pala e dytë. Së paku ta kishin kërkuar një numër dhe të kishin pyetur: “LSDM, çka keni pranuar e çka nuk keni pranuar nga kërkesat e përmendur”.

Prandaj, është e qartë si dritë e diellit se artikulli është spekulim.

Në qoftë se informata nuk mund të konfirmohet, ose nëse bëhet fjalë për supozim, respektivisht spekulim, kjo gjë duhet cekur dhe botuar.

Saktësia e informatës duhet të vërtetohet sa më shumë që është e mundur – neni 1 i Kodit të gazetarëve.

Ndërsa titulli: “ZAEVI E SHITI MAQEDONINË: Këtë e pranoi LSDM-ja që të vijë në pushtet!” është tregim në vete. Ka gjithçka që nuk duhet: tendenciozitet, spin, e orienton publikun në interpretim të gabuar…

Ky është manipulim i rrezikshëm, i cili në kombinim me fotografinë jashtë kontekstit, është reçetë për skenar të rrezikshëm që mund të krijohet te publiku të cilit i drejtohet ky artikull.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

nuk ka fakte

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

nuk ka burime të evidentuara

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

nuk mund të përcaktohet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

nuk ka elemente të komentimit

infoVistinitostPLAGJIATURA

nuk mund të përcaktohet

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

joadekuate

manipulon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

mesatarisht i lexueshëm

nuk ka elemente multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja