verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Shërbim për verifikim të fakteve në media

Projekt i USAID-it për forcimin e mediumeve në Maqedoni
USAID Logo

Akuzat për falsifikim kërkojnë dëshmi, nëse do të bësh gazetari

on 23 - 06 - 2016       
SKANDAL  Ministri Kuçi falsifikon shkallën e tij akademike  foto    FAKTE.NET

[Recension: SKANDAL: Ministri Kuçi falsifikon shkallën e tij akademike (foto)]

Akuza të rënda në adresë të personaliteteve publike vetëm sepse “mundemi”, nuk na bëjnë gazetar më të mirë. Të akuzosh dhe të shkruash tekste vetëm duke u bazuar në gojëdhëna dhe në fotografi që i ke rastisur në internet është demonstrim i një joprofesionalizmi.

SKANDAL Ministri Kuçi falsifikon shkallën e tij akademike foto FAKTE.NET

Linku deri te artikulli origjinal: SKANDAL: Ministri Kuçi falsifikon shkallën e tij akademike (foto)

Data dhe koha e publikimit: 10.06.2016

Data e recensionit: 14.06.2016

Recensuese: Ferikan Iljazi

Në këtë lajm që po e recensojmë autori aludon në gjoja falsifikimin e diplomës të njërit prej ministrave të rinj të BDI-së, por nuk është munduar shumë ta tregojë gjendjen faktike me dokumente zyrtare.

“Ministri i ri i ekonomisë Driton Kuçi ose ka doktoruar brenda natës dhe askush nuk e ka kuptuar këtë, ose po gënjen publikisht duke falsifikuar shkallën e tij akademike, shkruan Fakte. Në revistën “Mësuesi” që e publikon komuna e Çairit Kuçi ka shkruar shkrimin “Pse është kaq i rëndësishëm për shqiptarët Universiteti i Tetovës dhe Universiteti Nëna Terezë?” ku është nënshkruar me titullin akademik “Doktor shkence” (Dr.Sc.) edhe pse ai nuk ka doktoruar”

Ta zëmë se është kështu siç thotë autori i këtij lajmi. Kjo do të ishte një lajm që e prek interesin publik pa diskutim. Por, a nuk duhet gjithmonë të kërkohet pala e dytë, respektivisht personi për të cilin shkruhet lajmi? A nuk duhet kërkuar dokumente zyrtare nga institucionet e caktuara, ose dëshmitarë relevantë që do të vërtetonin ose hidhnin poshtë këtë pohim? Ky rast është shumë serioz po të ishte i vërtetë, prandaj duhet kontrolluar dhe provuar të gjitha mundësitë për ta vërtetuar.

“Për një skandal të tillë në vend normal me ministra dhe udhëheqës normal, as nuk diskutohet doreheqja e falsifikuesit-ministër”

Kush është gazetari të kërkojë dorëheqje ministrash? Jo vetëm që e bën atë, por e bën pa provat konkrete? Këtë paralele ndoshta edhe mund ta bëjë gazetari, duke ofruar edhe ndonjë shembull konkret për sknadale të ngjashme që kanë përfunduar me dorëheqje në vende tjera. Mirëpo, po të ishte lajmi i kompletuar si duhet, me fakte dhe dëshmi, vetë qytetarët do të kërkonin dorëheqjen e ministrit. Apo, të paktën janë partitë opozitare që mund të kërkojnë një gjë të tillë, ose organizatat dhe inciativat qytetare, pasi të shohin rezultatin e hulumtimit të mirëfilltë gazetaresk. Por me këtë konstruksion të tekstit dhe fotografive, nuk arrihet asnjë efekt. Me përmbajtje të tilla, edhe gazetarët bëhen “gazi i botës”, edhe lexuesit nuk binden.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

nuk ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

nuk ka burime të evidentuara

jorelevante,

nuk mund të përcaktohet

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

pjesërisht e paraqet të vërtetën

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

është i njëanshëm

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

adekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

mesatarisht i lexueshëm

elemente jokualitative multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonohuni për lajmet më të reja