verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Ferikan Iljazi

Tentim për të blerë publikun me thashetheme

на 2. 03. 2017 | |
[Recension: Tentime për të blerë deputetë për numra për qeverinë?!] Fjalë dhe vetëm fjalë të pabaza, që nuk dëshmohen assesi. Teksti që po recensojmë ka përdorur si burim të lajmit vetveten dhe thashetheme, gjëra që nuk përputhen në asnjë mënyrë me lajmin si zhanr informativ, i cili duhet të përmbajë vetëm dëshmi dhe informata të verifikuara dhe të kontrolluara, e jo të përmbajë bindje personale.
Linku për te artikulli origjinal: 

Dyftyrësia e gazetarisë dhe mungesa e fakteve e zhgënjen publikun!

на 1. 03. 2017 | | mk
[Recension: Dyftyrësia e Zaevit, dhe shqiptarët e zhgënjyer prej tij] Politikanët nuk  është çudi të të zhgënjejnë. Por, kur të zhgënjen gazetaria, atëherë duhet reflektuar, sidomos përbrenda redaksive, pasi diçka nuk shkon. Duket se komentimi përbrenda lajmeve është bërë aq i thjeshtë dhe i zakonshëm në shumë prej mediave të Maqedonisë, saqë ka filluar të merret si e drejtë legjitime, e jo si diçka që nuk e ka vendin në

Faktet, e jo përqeshja, janë arma më e fortë për gazetarët

на 22. 02. 2017 | |
[Recension: “Vesel Memedi “flirton” me Kriefamiljarin e Aleancës, Ali Ahmeti”] Ditëve të fundit, çështja e “kryeplakut” të shqiptarëve ishte një ndër temat kryesore që kishin pushtuar portalet në gjuhën shqipe. Kritikohej qëndrimi i kryetarit të RDK-së Vesel Memedi, se Ali Ahmeti është ‘kryeplak’ i partive shqiptare në negociatat me partitë maqedonase për formim të qeverisë, duke vënë kështu në pikëpyetje gjithë fushatën e Aleancës për Shqiptarët, e cila bazohej në

Ja se si gazetaria politike shndërrohet në media rozë

на 21. 02. 2017 | | mk
[Recension: Vesel Memedi pse nuk ishte me Selën në takimin me Han?] Si duket është në modë të merren burime anonime. Bile, edhe më shumë në modë janë burime anonime, të marra nga burimi i burimit të burimit të një mediumi tjetër. Kjo na fut në një rreth, prej të cilit nuk ka dalje, e në të cilin nuk ka informacion. Është mungesë serioziteti kur temave politike që nuk janë

Kur redaksia i shërben politikës, për gazetarinë nuk ka ilaç!

на 15. 02. 2017 | | mk
[Recension: “BDI-ja kërkon shërbim nga VMRO-ja: shkatërrojeni BESËN!”] Derisa u përmbahemi vijave të standardeve gazetareske, për të cilat jemi zotuar me marrjen e kësaj detyre të përgjegjshme, nuk do të kemi asnjëherë problem me besueshmërinë, lexueshmërinë ose shikueshmërinë, pasi që audienca di mirë të vlerësojë se kush punon ashtu siç duhet, e kush punon për interesa të dikujt. Duhet bërë dallimi me lajmit e komentit, mes gënjeshtrës dhe të vërtetës,

Rruga prej bilbilit deri te gazetari ndërtohet me fakte, jo me komente!

на 15. 02. 2017 | |
[Recension: “Kush këndoi si bylbyl te “Dnevniku” sipas artikullit të botuar?!!!!”] Ja një tekst që gjoja përcillet nga ndonjë medium tjetër, por përplot me komente të redaksisë.  Si bazë për lajmin që po e recensojmë është marrë një artikull i shkruar në gazetën “Dnevnik”, por, edhe pse është dhënë mund që të kamuflohen komentet duke u “fshehur” pas shkrimit të Dnevnikut, megjithatë vërehet se teksti i gazetës është marrë vetëm

Titull milionësh për joshje dhe klikime, teksti pa “mish” e “pa kripë”

на 13. 02. 2017 | | mk
[Recension: Kujt i’u ofruan 5 milionë euro për të formuar Qeverinë me Nikolla Gruevskin?!] Në situata si kjo në Maqedoni pas zgjedhjeve, kur secilit i intereson zhvillimi i bisedimeve dhe marrëveshjet eventuale mes partive për koalicion qeveritar, disa media e keqpërdorin këtë “dobësi” apo interesim të opinionit për të prezantuar lajme të pakonfirmuara ose tekste “pa kripë”, vetëm e vetëm për të fituar klikime. Linku për te artikulli origjinal: Kujt

Gazetarët të jenë më të kujdesshëm ndaj parimeve, sesa ndaj politikës!

на 1. 02. 2017 | |
[Recension: “BDI më e kujdesshme për “parimet” me VMRO-në se sa për shqiptarët !!!”] Në periudha të krizës politike, hapësira mediatike bëhet edhe më kritike. Gjithkush shkruan gjithçka, varësisht prej asaj se me cilin subjekt i ka mendimet më të përafërta. Duket se kjo gjendje është shumë më e përhapur tek portalet sesa te televizionet, që sadopak e ruajnë gjakftohtësinë ndaj subjekteve politike, ndoshta edhe për shkak të ligjeve më

Qëndrim i përcjellur si lajm në mënyrë joprofesionale

на 26. 01. 2017 | |
[Recension: “Lajmi se BDI do të merr disa poste “kyçe” nga VMRO, nuk e arsyeton koalicionin me këtë të fundit”] Është bërë modë që mediat të përcjellin qëndrimet dhe komentet e personave që shprehen publikisht, qoftë nëpër media tjera ose, më shpesh, nëpër rrjetet sociale. Por, në këtë qasje shpeshherë edhe teprohet. Me pak mund, po bëhen lajme, pa marrë parasysh vallë ata që flasin janë kompetent ose jokompetent, për

Titull i nxehtë, brendi e vakët!

на 25. 01. 2017 | | mk
[Recension: “CIA publikon dokumentacione në të cilat shkruhet se si LSDM përkrahte regjimin e Millosheviçit”] “Gjendja e Maqedonisë ishte përkeqësuar në vitin 1995, në Beograd ishte eksploatuar pavarësia ekonomike e Shkupit që Serbia të vazhdojë me tregëtinë direkte me Maqedoninë dhe të shfrytëzojë secilin kanal të jashtëm tregëtarë” – Në shikim të parë kjo duket si një tregim, i dalë nga librat e historisë, e si i tillë,

Abonohuni për lajmet më të reja