verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Burri lakuriq ka qëndruar i varur për ndërtese, mirëpo jo në Gostivar

on 19 - 05 - 2016       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

republika

[Recension: Një burrë lakuriq qëndronte i varur për ndërtese në Gostivar (galeri)]

Ky foto-lajm i shkurtër është i pavërtetë, gjegjësisht nuk është e vërtetë se ngjarja që përshkruhet nëpërmjet fotografisë ka ndodhur në Gostivar.

Гол маж висеше од зградата во Гостивар галерија Република OnlineLinku deri te artikulli origjinal: Гол маж висеше од зградата во Гостивар (галерија)

Data dhe koha e publikimit: 16.05.2016

Data e recensionit: 17.05.2016

Recensuese: Аna Anastasovska

INFORMATË E GABUAR

Është interesante kur do të lexoni se një burrë lakuqir ka qëndruar i varur për ndërtese në Gostivar.

Ashtu siç ndodh zakonisht, dashnori në krevat, burri te dera, dashnori – nëpër dritare. Mirëpo, është vështirë të iket nga katet e larta, e në këtë u vërtetra edhe ky gostivaras!

E në qoftë se jeni nga Gostivari, me siguri do të përpiqeni ta zbuloni se kush është dashnori që është gjetur në situatë të pahijshme dhe cila është ndërtesa për të cilën ka qenë i varur ai. E ky është qëllimi i këtij fot0-lajmi. Dezinformata e këtillë është plasuar me vetëdije që menjëherë ta tërheqë vëmendjen e lexuesve dhe të mblidhen sa më shumë klike.

Mirëpo, nëse përpiqeni ta kërkoni këtë fotografi, do ta shihni se ajo është marrë nga një faqe tjetër, nga një lajm i publikuar në vitin 2011 dhe se është gënjeshtër se burri lakuriq ka qëndruar i varur për ndërtese në Gostivar.

Në fakt, fotografia është “huazuar” nga ueb-faqja piximus.net, nga një lajm që është publikuar më 03.05.2011, që titullohet: “Вatuta me burrin që kthehet në shtëpi në jetën reale”“.

Sipas kësaj, siç thamë edhe në fillim të këtij recensioni, lajmi është i rremë. Veprimi i këtillë është në kundërshtim me parimet themelore të theksuara në preambulën e Kodit të gazetarëve ku thuhet se :

 Detyrë themelore e gazetarëve është ta respektojnë të vërtetën


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

ka fakte

pohimet jo të sakta

deklarata jo të vërteta

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

nuk ka burime të evidentuara

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

paraqet të pavërtetë

:

informata të rrejshme

nuk aplikohet

anshmëri komerciale

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostTITLE QUALITY

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

adekuat

i paqartë

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

joadekuate

manipulon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

i lexueshëm

nuk ka elemente multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja