verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

E plotë është kur ka gjithçka

on 21 - 12 - 2015       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

ALFA-TV 1

[Recension: Pas Cërvenkovskit edhe Shilegovi: A trajtohen ofendimet ndaj grave si virtyt në LSDM?!]

Kronika është e njëanshme, gjeneralizon dhe komenton. Ajo tenton që ndërmjet dy rasteve të tërheqë një paralele dhe sjelljen e tillë ta paraqesë si karakteristikë të gjithë partisë. Mospërfshirja e reagimeve të partive politike, si dhe i partisë për të cilën flet ky artikull, krijon përshtypje se qëllimi është të diskreditohet partia dhe përfaqësuesit e saj.


ALFA TVLinku deri te artikulli origjinal:
Pas Cërvenkovskit edhe Shilegovi: A trajtohen ofendimet ndaj grave si virtyt në LSDM?!

Data dhe koha e publikimit: 17.12.2015, 18:25

Data e recensionit: 18.12.2015

Recensues: Dimitar Tanurov

GJENERALIZIM

Me rastin e incidentit verbal që ndodhi në Komisionin anketues ndërmjet kryetarit të komisionit, Pettee Shilegov dhe deputetes, Vlladanka Aviroviq, reaguan një numër i madh i deputeteve nga grupet e ndryshme parlamentare me anë të komunikatës.

Hyrja e tekstit paralajmëron reagime të grupeve politike, mirëpo askund më poshtë nuk prezantohen komunikatat dhe reagimet, por jepet koment personal për qëndrimin e partisë politike LSDM ndaj grave.

Artikulli, duke iu rikthyer një deklarate të këtillë të liderit të mëparshëm të partisë, Branko Cërvenkovskit, gjeneralizon se këto dy raste janë tregues për qëndrimin dhe sjelljen e gjithë partisë ndaj grave.

Përveç inçizimit nga fjalimi i Shilegovit dhe atij nga fjalimi zgjedhor i Cërvenkovskit, në kronikë nuk ka reagime nga LSDM-ja, e as që thuhet se është kërkuar një gjë e tillë. Poashtu, nuk ka as deklarata nga përfaqësues të partive të tjera ose nga ekspertët, por komentohet duke e përdorur shprehjen “njohësit e rrethanave”.

Тeksti, sipas strukturës dhe përmbajtjes së tij nuk paraqet lajm, për shkak se nuk ofron asnjë informatë të re për lexuesit. Ai prezanton një pikëpamje të njëanshme, favorizuese, e cila përdoret për ta njollosur partinë opozitare.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

zyrtare, anonime

relevante, jorelevante

më tepër burime

më tepër palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

pjesërisht e paraqet të vërtetën

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

vepër origjinale

është theksuar autori

infoVistinitostTITLE QUALITY

nuk informon

jokreativ

josenzancionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

nuk ka

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

mesatarisht i lexueshëm

elemente solide multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja