verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Gazetari “në hall”, për hallet apo interesin e një partie politike

on 30 - 01 - 2017       

[Recension: “BDI e interesuar për çështjet shqiptare, e jo për hallin e Gruevskit apo Zaevit”]

Është e padrejtë ndaj opinionit që media të marrë anë dhe të justifikojë veprimet e partive politike. Është e padrejtë që media hapur të sulmojë mendimet ndryshe apo kritikuese të opinionit dhe të tregohet e njëanshme në dhënien e informacionit, duke mos qenë kështu aspak bindëse për atë që thotë.

Aktuale - BDI e interesuar per ceshtjet shqiptare e jo per hallin e Gruevskit apo Zaevit 1Linku deri te artikulli origjinal: “BDI e interesuar për çështjet shqiptare, e jo për hallin e Gruevskit apo Zaevit”

Data e publikimit: 24.01.2017

Data e recensionit: 29.01.2017

Recensues: Fatlume Dervishi

Është normale që mediat të sigurojnë burime për të verifikuar informacionet që i kanë publikuar media të tjera ose që qarkullojnë në opinion. Megjithatë, verifikimi duhet të ketë për qëllim informimin e balancuar, e jo arsyetimin e një partie politike, duke informuar në mënyrë të njëanshme. Edhe për këto lajme, ashtu si për të gjithë tjerat, vlen parimi se duhet të jenë objektive, duke siguruar të dy anët e medaljes, pra, të dy palët që janë të përfshira në storje.

Titulli

Gjithkush mund ta kuptojë qëllimin, që në titull të tekstit. Kjo, për shkak se titulli është subjektiv. Me të arsyetohet vendimi i një partie politike, subjektivisht duke e karakterizuar atë si në të mirë të shqiptarëve. Ky nuk është mendim i një analisti ose njohësi të rrethanave, ose, të themi, të ishte konstatim i vetë partisë – gjëra që duhet qartë të atribuohen. Por, kështu siç e lexojmë, del se kjo është pikëpamje e vetë gazetarit.

Përmbajtja

Arsyetimi që bëhet në tekst, është citimi i një burimi anonim nga BDI-ja, duke mos trajtuar të gjithë aspektet dhe faktet publike rreth kësaj teme.

Pas lajmeve se lideri i BDI-së Ali Ahmeti ka bërë marrëveshje të fshehur me Gruevskin për qeverinë e re duke mos i treguar kryesisë së BDI-së, nga BDI ashpër i demantojnë këto shpifje duke i quajtur si lajme jo të vërteta.

“Ali Ahmeti dhe kryesia e BDI-së janë të interesuar për çështjet në interes të shqiptarëve, e jo për hallet e Zaevit dhe Gruevskit. Ahmeti asnjëherë nuk ka vendosur pa u konsultuar me kryesinë, sepse BDI-ja është një parti demokratike dhe vendimet merren në kryesi në interes të popullit shqiptarë”, thonë për Tetovasot nga BDI-ja.

Gjithashtu, deri më tani qëndrimet e BDI-së dhe Ali Ahmetit janë publike për qeverinë e re duke i shpalosur edhe një herë pesë pikat kryesore për qeverinë e ardhshme.

Kur shohim qasje të tillë në tekst, menjëherë mund të përzgjedhim disa pjesë të parimeve etike të profesionit, të cilat flasin mu për raste të tilla dhe për atë se si duhet të veprojë një gazetar.

“Zgjedhja e fakteve patjetër të sigurojë informacion objektiv duke pasur parasysh të gjitha apektet e rëndësishme të temës që trajtohet.” – thuhet në Kodin Etik të gazetarëve ku më tej theksohet se:

“Gazetarët kanë të drejtë për të pasur mendimin, qëndrimin dhe vlerësimin e tij, por nuk guzojnë që mendimet e tij t’i kamuflojnë sikur të jenë fakte.”

Me pretendimet se “qëndrimet e BDI-së janë publike”, teksti hedh poshtë mundësinë se mund të ketë edhe ngjarje “prapa skene”. Trajtimi që i është bërë këtij teksti është sikur të jetë prodhuar “në redaksinë” e një partie politike.


Ky recension është përgatitur në kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

nuk ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

zyrtare, anonime

1 burim

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

Jo

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

Nuk përjashtohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

nuk mund të përcaktohet

infoVistinitostTITLE QUALITY

nuk informon

jokreativ

senzacionalist

adekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

mesatarisht i lexueshëm

nuk ka elemente multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja