verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Konstatime të shpejtuara, rezultat i gabuar

on 10 - 10 - 2016       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

[Recension: “Ekskluzive: Dështon Prokuroria Speciale Publike, përfaqësues të BDI-së dhe PDSH-së thirren në Ambasadën e SHBA-së”]

Gabimet janë të pranueshme edhe në profesionin e gazetarisë, edhe pse përgjegjësia për to është shumë e lartë. Zakonisht mediat gabojnë për shkak të presionit të kohës, në pamundësi për të verifikuar informacionin, si dhe për shkak të rendjes për të siguruar përmbajtje ekskluzive që nuk i ka ndonjë medie tjetër. Mirëpo, lëshimet e qëllimshme janë profesionalisht të pafalshme.

shqipmedia-ekskluzive-deshton-prokuroria-speciale-1Linku deri te artikulli origjinal: “Ekskluzive: Dështon Prokuroria Speciale Publike, përfaqësues të BDI-së dhe PDSH-së thirren në Ambasadën e SHBA-së”

Data dhe koha e publikimit: 05.06.2016

Data e recensionit: 06.10.2016

Recensues: Fatlume Dervishi

Informacioni që përcjell artikulli është i rëndësishëm, sidomos për zhvillimet e fundit në lidhje me PSP-në dhe ndërlidhjen e tyre me politikën e dy partive të përmendura. Por, disa probleme në ndërtimin e përmbajtjes e bëjnë artikullin joserioz, pavarësisht seriozitetit të çështjes. Për shkak të “dështimit” të disa propozim-ligjeve të nevojshme për punën e Prokurorisë Speciale, në titullin e tekstit ceket se ka dështuar vetë Prokuroria Speciale. Kjo nuk është e vërtetë, por është vënë në titull për të tërhequr vëmendjen.

“Përfaqësues të partive shqiptare BDI-së dhe PDSH-së, jan thirrur në bisedë në Ambasadën e SHBA-ve në Shkup. Takimi vjen, pas votimit të djeshëm për propozimet e Prokurorisë Speciale Publike për ndryshime në ligjë, nga të cilat asnjëra nuk u miratua. PSP doli nga Marrëveshja e Përzhinos, ndërsa SHBA-të jan garant i saj, raporton Nova.”

Siç rezulton nga përmbajtja, informacioni nuk është verifikuar, as nga dy partitë e apostrofuara BDI dhe PDSH, e as nga Ambasada e SHBA-ve në Shkup. Edhe po të mos arrinte që të verifikonte informacionin, e nga ana tjetër të kishte mjaftueshëm tregues se informacioni është i vërtetë për ta publikuar, autori duhet të kishte tentuar të pyeste në subjektet e përmendura dhe të theksonte në vetë tekst se nuk ka marrë përgjigje, po që se do të ishte rasti i tillë.

KODI ETIK:

  • Nëse gazetari vlerëson se informacioni i paprovuar është me interes publik, është i obliguar ta publikojë, por duke saktësuar se bëhet fjalë për informacion të pakonfirmuar.

  • Gazetari mund të publikojë diçka për të cilën nuk ka edhe aq dëshmi, por për të cilën ka mjaft indikacione se është i vërtetet, respektivisht diçka për të cilën ekziston dyshim i bazuar. Dyshimi i bazuar nënkupton prezantimin e argumenteve që janë të arsyeshëm dhe që janë indikacion se diçka është e vërtet, pa pasur dëshmi konkrete për vërtetësinë.

Qëndrimi i Ambasadës së SHBA-së që është përcjellur është brenda temës është i rëndësishëm dhe jep informata plotësuese për krejt çështjen, mirëpo nuk e konfirmon takimin që thuhet se është realizuar.

Në fund fare duhet të kontestohet edhe fjala e parë e artikullit gjegjësisht e titullit, etiketimi “Ekskluzive”. Në fakt vetë përmbajtja e konteston atë, sepse citohet “Nova”, një portal prej ku është marrë informacioni ‘ekskluziv’. Një informacion, i publikuar paraprakisht prej një medie tjetër, nuk mund të jetë ekskluziv.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

nuk ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

jozyrtare

relevante,

nuk mund të përcaktohet

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

është i balancuar

infoVistinitostCOMMENTING

nuk ka elemente të komentimit

infoVistinitostPLAGIARISM

kopje të plotë

është theksuar burimi pa link

infoVistinitostTITLE QUALITY

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

mesatarisht i lexueshëm

nuk ka elemente multimediale

nuk ka linke kontekstuale

i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja