verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Korruptimi i standardeve gazetareske

on 27 - 06 - 2016       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

06252016-Vecer-Zasrami-se

[Recension: Komunistë dhe sorosoidë, t’ju vijë turp!]

Duke filluar nga mbititulli dhe titulli dhe duke i përfshirë të gjitha elementet e tjera të përmbajtjes së këtij teksti, ai i ka të gjitha elementet e mendimit ose të komentit. Mirëpo, duke pasur parasysh se nuk është shënuar si i tillë, po ato elemente përsëri e bëjnë këtë raport, retrospeksion, çka do që të jetë, politikisht të anshëm dhe favorizues dhe me këtë është vënë në pikëpyetje integriteti i tij si produkt profesional gazetaresk.

Mirëpo, “çka do që të jetë” nuk mjafton kur bëhet fjalë për përcaktimin e zhanreve gazetareske. Kuptohet ato nuk janë dogmë, që janë dhënë njëherë e përgjithmonë, mirëpo ka rregulla të caktuara që duhet të ndiqen, bile edhe gjatë praktikimit të lirisë.

Ato, zakonisht, janë paraparë në kodet e gazetarëve.

06252016 Vecer Zasrami seLinku deri te artikulli origjinal: Komunistë dhe sorosoidë, t’ju vijë turp!

Data dhe koha e publikimit: 21 јуни 2016 – 18:00

Data e recensionit: 25.06.2016

Recensues: Zoran Bojarovski

ANSHMËRI E THEKSUAR

Kjo përmbajtje mediatike nuk mund ta fshehë anshmërinë dhe kjo e përcakton këtë tekst si favorizues ndaj një pale. Kjo, në masë të madhe, del nga fjalori. Shiheni këtë varg përshkrimesh deh kualifkimesh: лçmenduri, shkatërrim, vandalizëm, komandosë të trajnuar, egërsi, dhunë, terror...

Kjo është zgjedhje, mirëpo kjo nuk e fsheh anshmërinë, dhe ajo është përforcuar edhe me komentet, të cilat, sipas rregullave, nuk mund të jenë të integruara në një raport gazetaresk, nëse nuk janë shkruar në rubrikën “Mendime” ose “Koment”. (Neni 13, Kodi i gazetarëve)

Këto kualifikime, përveç që janë të integruara si komente në tekst, në të njëjtën kohë janë edhe gjuhë e urrejtjes, dhe për këtë arsye shkaktojnë reagim. Edhe kjo është në kundërshtim me parimet e gazetarisë profesionale (Neni 10, Kodi i gazetarëve).

Vërtetësia, poashtu ëshhtë parim kulmor. Mirëpo, në këtë rast ajo është mjaft e korruptuar nëse merret parasysh qëllimi i qartë që e drejta legjitime për protesta të paraqitet si terrorizëm.

Vërtetësia vëndohet në pikëpyetje edhe atëherë kur shprehen mendime pa argumente dhe pa argumente nga ekspertët. Për shembull, kur thuhet “Për shkak të mbështetjes së dobët te qytetarët…”, kjo duhet të argumentohet. Mirëpo, teksti nuk ka argumentim të tillë nga burime relevane.

A është ky tekst gjithëpërfshirës? Vështirë se mund të jepet përgjigje pozitive në këtë pyetje kur e shohim se ai është i njëanshëm edhe për shkak të shfrytëzimit të burimeve primare vetëm nga njëra palë.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

pjesërisht

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

zyrtare, jozyrtare

relevante, jorelevante

më tepër burime

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

pjesërisht e paraqet të vërtetën

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

informata të rrejshme

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostTITLE QUALITY

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

manipulon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

gjuhë ofenduese

gjuhë e urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

i lexueshëm

nuk ka elemente multimediale

nuk ka linke kontekstuale

i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja