verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Зоран Бојаровски

Valet e Twitter për mjeshtërit e surfimit të profesionit

на 15. 03. 2017 | | mk
Foto: Vanço Xhambaski, Fotoshop plus: SHVFM  

Konferencat për shtyp ose ngjarjet atraktive janë jashtëzakonisht virale. Këto janë valët nëpër të cilat surfojnë mjeshtërit më të mëdhenj të profesionit. „Twitter” është dërrasa e përkryer për surfim në këtë sfidë.

  Shkruan: Zoran Bojarovski
  Para dhjetë vitesh, në mars të vitit 2006, themeluesi i „Twitter”, Jack Dorsey, e dërgoi tvitin e tij të parë. I ideuar si një rrjet social i vendosur mbi parimet e SMS, rrjeti u shndërrua prej 140 karaktereve për një mesazh, në një trendmaker për shumë biznese dhe aksione sociale, në një mënyrë inovative për komunikim me informacione, dhe për ne dhe këtë leksion, momenti më i rëndësishëm – u shndërrua në mjetin ose kanalin më

Leksion për redaktorët: Kultivojeni zjarrin

на 15. 03. 2017 | | mk

Redaktorët nuk duhet ta kultivojnë zjarrin e punës, ato duhet ta mirëmbajnë atë dhe t’i hedhin dru. Një nga detyrat më të rëndësishme të redaktorëve është që t’i frymëzojnë gazetarët. Suksesi i medieve varet nga gazetarët. Gazetarët, nëse kanë një redaktor të tillë, bëhen pasqyrë e energjisë së liderit entuziast ose të redaktorit letargjik, të pafytyrë dhe joshpirtëror.

  Shkruan: Zoran Bojarovski   Puna në redaksi duhet të jetë në një nivel të lartë profesional, e përgjegjshme, dhe para së gjithash – zbavitëse. Reporterët duhet t’i gëzohen ardhjes në punë. Çdo ditë. Për menaxherët thuhet se duhet “të ndezin” vullnetin për punë. Gazetarëve, për shkak të natyrës edukative të punës që bëjnë, nuk u duhet një zjarr i tillë. Ata

Intervista konfrontuese nuk është e njëjtë me intervistën agresive

на 15. 03. 2017 | | mk
Gazetarja Olivera Trajkovska e njohur për nga stili i sak konfrontues i intervistimit. Фото: skrinshot. Kolazh: SVFM  

Stili i intervistës është çështje e përcaktimit personal dhe brendimit të karrierës së gazetarit. Përderisa gazetari nuk e ka shitur shpirtin e vet që të bëjë intervista paraprakisht të porositura dhe të përgatitura, çështja e stilit është e parëndësishme.

  Shkruan: Zoran Bojarovski   Sado që të tingëllojë naive dhe idealiste, intervistimi i politikanëve duhet të jetë profesionalisht dhe praktikisht  i përkryer në të gjitha kushtet dhe me secilin prej tyre. Çdo gazetar duhet ta dijë se ata, politikanët, kanë motivimin dhe agjendën e tyre. Prandaj gazetarët duhet të kenë kujdes që të mos „tërhiqen” në terrenin e politikanëve, gjegjësisht të lejojnë

Pseudongjarjet: Shfaqje luksoze e mjerimit

на 15. 03. 2017 | | mk

Njeriu u gjend në një lapidarium prej të cilit nuk ka dalje, si njerëzit kur janë në një situatë pengmarrjeje dhe asgjë nuk mund tu ndihmojë përveç dijes. Kjo në veçanti u referohet gazetarëve, aftësive dhe njohurive të tyre që t’i identifikojnë dhe t’i tregojnë pseudongjarjet, të cilat me ndihmën e medieve shndërrohen në një realitet mediatik, dhe me këtë ta fitojnë rolin e dekonstruktorëve „diversantëve” që t’i nxjerrin njerëzit nga pozita e pengut. Kuptohet, në rrugën drejt lirisë…

    Shkruan: Zoran Bojarovski
  Konstruksionet mediatike synojnë të jenë pjesë e realitetit ose të krijojnë një pseudorealitet. Këto fenomene e uzurpojnë hapësirën publike dhe në ndeshje me realitetin objektiv krijojnë një konfuzion dhe imitacion ku bëhet e paqartë se

Artikujt gazetareskë nuk krijojnë gjëegjëza

на 27. 02. 2017 | | mk

[Recension: Vullneti i shumicës është me rëndësi vetëm kur janë në pyetje shqiptarët: Аhmeti dhe Zaevi e injorojnë vullnetin e maqedonasve]

A duhet tekstet gazetareske të jenë gjëegjëza? Ose të shkruhet në formë të mozaiqeve? Kuptohet – jo. Njëra nga rregullat kryesore të këtij profesioni është “Le të jetë e shkurtër dhe e thjeshtë”. Të shkruash shkurt, thjesht dhe kuptueshëm është mjeshtëria e gazetarit. Pse lexuesit ose shikuesit do të pyeteshin se ç’kanë dashur të thonë gazetarët? A ka diçka ndërmjet rreshtave të tekstit gazetaresk? Këto janë pyetje të cilat publiku nuk ka nevojë t’i parashtrojë. Në rastin e këtij teksti ndodh mu ky proces. Përderisa e lexoni këtë artikull, pyeteni se cili është kuptimi i këtij teksti. Është si

Nejmari nuk do të shkojë në burg

на 23. 02. 2017 | | mk

[Recension: Ankesa është refuzuar: Nejmari dy vite prapa grilave!] 

Çfarë përfundimi mund të nxjerrë lexuesi nga kjo përmbajtje mediatike. A do të shkojë futbollisti i njohur në burg ose jo?!? Titulli me ngulm thotë: “Nejmari dy vite prapa grilave!”, ndërsa në brendi të tekstit shkruan: “Kjo do të thotë se edhe sikur të shpallet fajtor, Nejmari nuk do të shkojë në burg, pasiqë nuk ka qenë i dënuar më parë. Poashtu, kjo do të thotë se Nejmari nuk është e thënë, eventualisht, që të largohet nga Barcelona”. Si ka mundësi që në një tekst gazetaresk të ketë dy qëndrime krejtësisht të kundërta, me të vërtetë është e pakuptueshme. Ky është gabimi esencial në këtë tekst, mirëpo nuk është gabim

Për aksionet policore nuk raportohet me senzacionalizëm

на 21. 02. 2017 | | mk

[Recension: Policia ka gjetur drogë dhe armë në shtëpinë e funksionarit të pasur të LSDM-së]

Për krimin duhet të raportohet, kjo nuk diskutohet. Para drejtësisë të gjithë janë të barabartë. Këtë e dinë edhe gazetarët. Madje, ka edhe rregulla të veçanta kur raportohet për krimin, për punën e policisë. Një pjesë e veçantë nga raportimi për aksionet policore, për punën e gjykatave madje është rregulluar në mënyrë të veçantë në Kodin e gazetarëve: Mënyra e informimit në rastet e fatkeqësive, katastrofave natyrore, luftërave, tragjedive familjare, sëmundjeve, proceseve gjyqësore duhet të jetë e çliruar nga senzacionalizmi. Në proceset gjyqësore duhet të respektohet parimi i supozimit të pafajësisë, të raportohet për të gjitha palët e përfshira në mosmarrëveshje dhe nuk duhet të

Apasionimi politik është kancer për gazetarinë

на 9. 02. 2017 | | mk
[Recension: LSDM-ja i filloi bisedimet me BDI-në – bisedojnë vetëm me të vetët!] Теksti që i nënshtrohet këtij recensioni, do të ishte krejtësisht në rregull në qoftë se do ta lexonim në kategorinë “Mendime”. Atëherë do të ishin të pranishme të gjitha komentet dhe vlerësimet. Madje edhe kualifikimet dhe dënimet e qëndrimeve dhe të veprimeve të njerëzve që përmenden në tekst do të pranoheshin si vlerësime personale, edhe pse këto është e pahijshme në komunikimin publik. Veçanërisht në këtë paragraf: “Kjo është sikur LSDM-ja të negociojë me vetëveten, e njëkohësisht këta njerëz bëjnë pjesë në grupin më të korruptuar të BDI-së”. Neni 11 i Kodit të gazetarëve rekomandon në mënyrë të qartë: Gazetari do t’u përmbahet standardeve të pranuara shoqërore

“Faktet alternative” nuk ndihmojnë

на 8. 02. 2017 | | mk

[Recension: Sorosi u ka paguar miliona organizatave joqeveritare në Maqedoni para zgjedhjeve]

Më e rëndësishme për një raport gazetaresk nga një ngjarje është që të ketë diçka të re. Të theksojë se organizatorët e ngjarjes i kanë komunikuar publikut diçka që është e re. Diçka që nuk ka qenë e njohur deri atëherë. Ose, së paku të zbulojë ndonjë kontekst të ri të fakteve të njohura që ato të fitojnë vlerë të re. Ky është rregulli kryesor nga i cili del edhe obligimi i gazetarëve. Kur e lexoni këtë përmbajtje me vëmendje, do të ballafaqoheni me faktin se rregullat që e bëjnë një informatë të vlefshme për të qenë lajm, për të qenë diçka e re, aspak nuk janë respektuar.

Pohime tendencioze dhe të pabaza

на 6. 02. 2017 | | mk
[Recension: Sоrosi kontrollon 65% të euro-deputetëve suedezë] Në këtë përmbajtje mediatike ka shumë pohime të pabaza. Prandaj nuk mundemi t’i quajmë as infromata, për shkak se në fund del se nuk janë as të tilla. Të shkojmë me radhë që të jemi sistematikë në vlerësimin tonë: Теksti fillon me përfundim, të nxjerrë nga ndonjë hulumtime, se “euro-deputetët suedezë janë bashkëpunëtorët më lojalë të multimiliarderit Xhorxh Soroso”. Lëre që vetë teksti thotë se këto informata janë të vjetra disa muaj, pa e potencuar saktë se sa, por ato i përshkruan si – “intrigante.” Domethënë, dyshimi i parë në lidhje me këtë përmbajtje paraqitet kur do të bllafaqoheni me faktin se për këto pohime nuk ka burim. Nuk ka as link deri

Abonohuni për lajmet më të reja