verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

LSDM-ja me vetëm dy anëtarë në mënyrë “magjike” dominon në KSHZ!

on 8 - 02 - 2016       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

СДСМ ја потврди доминацијата_ - http___netpress.com.mk_kurir-sdsm- 11

 [“Kurir”: LSDM-ja e konfirmoi dominimin në KSHZ]

Në këtë artikull komentues dhe manipulues publikohet një akuzë se KSHZ-ja punon nën direktivën e LSDM-së, edhe pse për këtë në tekst nuk është ofruar argumentin adekuat. Теksti rëndon me vërejtje tendencioze për refuzimin e parashtresave të zëvendës-ministrit plotësues për punë të brendshme, Mitko Çavkov, për shkak se nuk kanë të bëjnë me zgjedhjet.

„Курир“_ СДСМ ја потврди доминацијата_ - http___netpress.com.mk_kurir-sdsm-Linku deri te artikulli origjinal: Kurir”: LSDM-ja e konfirmoi dominimin në KSHZ

Data dhe koha e publikimit: 07.02.2016, 15:49

Data e recensionit: 07.02.2016

Recensues: Simona Atanasova

KUSH KË E KA MBIVOTUAR?

Artikulli (që është marrë nga një medie tjetër dhe është vendosur linku), ka për qëllim ta diskreditojë punën e Komisionit shtetëror zgjedhor (KSHZ), anëtarët e të cili u zgjodhën sipas Marrëveshjes së Përzhinës, e cila u nënshkrua nga katër partitë më të mëdha politike.

Për përbërjen e re të Komisionit shtetëror zgjedhor u arrit marrëveshje ndërmjet katër partive sipas formulës 3+3+3, gjegjësisht tre anëtarë u propozuan nga opozita, tre nga pushteti dhe tre ekspertë u zgjodhën me shumicë prej dy të tretash në parlament. Sipas kësaj formule, nga gjithsej nëntë anëtarët e KSHZ-së, vetëm dy janë nga LSDM-ja, Violeta Duma dhe Igor Milev.

Mirëpo, edhe përkundër këtij fakti të pakontestueshëm. është e paqartë se si në artikull është ardhur në përfundimin se LSDM-ja dominon në KSHZ.

“Komisioni zgjedhor shtetëror (KSHZ) sot në mëngjes në mbledhje të mbyllur i refuzoi si të çështje që nuk janë të lidhura me zgjedhjet parashtresat e zëvendës-ministrrit për punë të brendshme, Mitko Çavkov, për tre vendimet për emërimin e kryeshefave, të miratuara nga ana e ministrit teknik Oliver Spasovski, me çka u konfirmua se LSDM-ja dominon në KSHZ.”

Komisioni shtetëror zgjedhor vendos me shumicë votash nga numri i i përgjithshëm i anëtarëve, që do të thotë se vendimi për refuzimin e parashtresave të zëvendës-ministrit për punë të brendshme, Çavkov, është miratuar me minimum pesë vota. Nëse LSDM-ja në KSHZ ka vetëm dy anëtarë, e për vendimin kanë votuar minimum pesë vetë, atëherë artikulli manipulon se edhe anëtarët e tjerë të komisionit, gjegjësisht ekspertët e pavarur, punojnë në dirigjimin e LSDM-së.

Ekspertët e pavarur, Aleksandar Çiçakovski, Rexhep Prekopuca dhe Atanas Urumov, u zgjodhën me pëlqim të përbashkët të përfaqësuesve të grupeve të punës së partive që janë nënshkruese të Marrëveshjes së Përzhinës. Përveç kësaj, pavarësia e ekspertëve u vërtetua edhe nga deputetët e Kuvendit, të cilët votuan për ekspertët me 102 vota “për” dhe pa asnjë të përmbajtur ose kundër.

Artikulli akuzon edhe për mbivotim, mirëpo nuk është e qartë se kush kë e ka mbivotuar në këtë situatë kur nuk dihet as numri i saktë i votave me të cilat është sjellë vendimi, e as cilët anëtarë të komisionit kanë votuar për këtë vendim. Pra, edhe pse askund në vendim nuk shkruan se cili anëtarë i komisionit si voton, ky tekst me lehtësi përfundon se LSDM-ja (me vetëm dy anëtarë), megjithatë, disi në mënyrë “magjike” dominon me komisionin dhe i mbivoton të tjerët!

Përmbajtje e qëndrueshme gazetareske nuk guxon të manipulojë me akuza të bëra në mënyrë paushalle, pa ofruar dëshmi për pretendimet e shprehura. Poashtu, qasja profesionale gazetareske nuk lejon që të bëhen kritika për profesionalizmin dhe kompetencën e dikujt (në këtë rast të KSHZ-së), pa pasur me këtë rast vërtetim të mirëfilltë dhe të qëndrueshëm për këtë.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

ka fakte

pjesërisht

pjesërisht

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

anonime

jorelevante

nuk mund të përcaktohet

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

nuk mund të përcaktohet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

kopje të plotë

është theksuar burimi me link

infoVistinitostTITLE QUALITY

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

adekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

mesatarisht i lexueshëm

elemente solide multimediale

ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja